Μουσείο Χλωρίδας στον Ταΰγετο, από Δήμο και ΤΕΙ Καλαμάτας


Οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας τα τελευταία βράδια έξω από τα γραφεία της ΕΡΑ Καλαμάτας για το κλείσιμο της ΕΡΤ μας έφεραν πιο κοντά στο Ανατολικό Κέντρο της πόλης. Γιατί άλλο να περνάς απέξω και να το βλέπεις γύρω γύρω, κι άλλο να μπαίνεις στην καρδιά του.
Οι χώροι που κάποτε φτιάχτηκαν από το Δήμο Καλαμάτας για να στεγάσουν επαγγελματίες και καταστήματα, με σκοπό ένα εμπορικό κέντρο μέσα στο πάρκο και το πράσινο, σήμερα γνωρίζουν την πλήρη εγκατάλειψη.
Απίστευτη βρωμιά και σκουπίδια, άδεια κτήρια, με ξερά χόρτα να έχουν φυτρώσει ακόμη και μπροστά στις πόρτες τους, γραμμένοι τοίχοι, σπασμένα στέγαστρα, σκουριασμένα κάγκελα. Τα βράδια χρειάζεσαι φακό για να κυκλοφορήσεις, διαφορετικά μπορεί να χτυπήσεις, αφού δεν υπάρχει φωτισμός. Κάποιες απόμερες γωνιές χρησιμοποιούνται από χρήστες για να πάρουν τη δόση τους, ενώ κατά καιρούς οι περίοικοι βρίσκουν σύριγγες και άλλα σχετικά «σύνεργα».
Μόνο κάποιοι αθλητικοί σύλλογοι φαίνεται να στεγάζουν ακόμη τα γραφεία τους σε ορισμένα από τα παραπάνω κτίσματα, τα οποία είναι αμπαρωμένα με σιδερένια κάγκελα και λουκέτα, για ευνόητους λόγους.
Χθες, πάντως, που βρεθήκαμε στο χώρο δεν κυκλοφορούσε ψυχή. Η ίδια ερημιά και πιο κάτω, στα κτήρια που στεγάζουν τους Συλλόγους Τυφλών, ΑμεΑ, τα Περιφερειακά Ιατρεία του ΙΚΑ.
Και στα παραπάνω βανδαλισμένα και άδεια πρώην καταστήματα, το μόνο που είχε απομείνει ήταν οι επιγραφές και οι ταμπέλες: «Ηλεκτρολογείο», «Βιβλία, χαρτικά, φωτοτυπίες»…

Της Μαρίας Νίκα