Όλο και μεγαλώνει η λίστα της ανέχειας και της φτώχειας
Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης
Η επιβολή των δυσβάστακτων μέτρων λιτότητας και τα ολοένα αυξανόμενα ποσοστά ανεργίας, φτώχειας και κοινωνικής ανέχειας, αναγκάζουν πολλούς συνανθρώπους μας να απευθυνθούν σε επισιτιστικά προγράμματα και προγράμματα στήριξης για να επιβιώσουν.
Αποτελεί κοινή διαπίστωση πλέον, ότι και στην πόλη της Καλαμάτας αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των πολιτών που ψάχνουν μια λύση μέσω του δημοτικού συσσιτίου, του δημοτικού κοινωνικού παντοπωλείου, αλλά και άλλων βοηθητικών κοινωνικών δομών.
Στις 884 αυξήθηκαν, λοιπόν, οι οικογένειες που λαμβάνουν βοήθεια από το πρόγραμμα «Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας» (ΚΣΠΟ), των Παιδικών Χωριών SOS Ελλάδας, από μόλις 47 το 2009, αύξηση που αγγίζει το 1.690%!
Η άμεση ανάγκη για βοήθεια και αλληλεγγύη έχει οδηγήσει στη δημιουργία ενός δικτύου ΚΣΠΟ σε έξι πόλεις συνολικά σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Αλεξανδρούπολη, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Καλαμάτα, Κομοτηνή), ενώ οι οικογένειες που προσφεύγουν στα κέντρα αυτά είναι στην πλειονότητά τους μονογονεϊκές Ελλήνων.
Αναζητούν τόσο υλική όσο και ψυχολογική υποστήριξη, η οποία προσφέρεται από εξειδικευμένους επαγγελματίες, ενώ η συνεισφορά των εθελοντών είναι εξίσου σημαντική. «Η αυξητική τάση δεν έχει τελειωμό και υπάρχει λίστα αναμονής. Τουλάχιστον 20 με 65 αιτήματα είναι σε αναμονή σε καθένα από τα 6 ΚΣΠΟ», είπε ο διευθυντής Κοινωνικής Εργασίας και Υπεύθυνος των Κέντρων Στήριξης, Στέργιος Σιφνιός, σε προχθεσινή συνέντευξη Τύπου, κατά την οποία ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για την υλική, ψυχολογική, και εκπαιδευτική βοήθεια που δόθηκε σε οικογένειες που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την κρίση.
Έμφαση δόθηκε από το γενικό διευθυντή των Παιδικών Χωριών SOS, Γιώργο Πρωτόπαπα, και στην κλιμακούμενη υποχώρηση των δωρεών: «Από το πρώτο τρίμηνο του 2012 έως το δεύτερο τρίμηνο του 2013 παρατηρείται μείωση της τάξης του 20% στις δωρεές. Από 700.000 ευρώ το 2012 σήμερα οι δωρεές έχουν φτάσει σε 350.000 ευρώ. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι άνθρωποι που πρόσφεραν χρήματα παλαιότερα είναι σήμερα άνεργοι και πολλοί από αυτούς ζητούν από εμάς υποστήριξη.
Οι δωρεές προέρχονται, κυρίως, από την ελληνική ομογένεια, η οποία είναι πολύ ευαισθητοποιημένη σε αυτό το ζήτημα».