Περίπου 100 άτομα δεν έλαβαν σύνταξη λόγω ΑΜΚΑ και ΑΦΜ στην Καλαμάτα


ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
 
Ζητά ακύρωση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου
 
Την ερχόμενη Τετάρτη 5 Ιουνίου η συζήτηση στο ΣτΕ
 
Ο χρόνος από την εποχή που οι κάτοικοι, κυρίως από τη Βέργα, απειλούσαν θεούς και δαίμονες στο Δημαρχείο, εν όψει της σύνταξης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Καλαμάτας, μέχρι την ημέρα που η Δημοτική Αρχή, υπό το βάρος της πίεσης, άσκησε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ακύρωσή του, παρήλθε.
Έτσι, την ερχόμενη Τετάρτη 5 Ιουνίου θα συζητηθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο η αίτηση του Δήμου Καλαμάτας για ακύρωση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου. Το σπουδαιότερο εργαλείο για την ορθολογική και αναπτυξιακή οργάνωση του Δήμου επιδιώκεται να καταργηθεί, για να γίνουν κάποιες αναγκαίες διορθώσεις, σύμφωνα με το σκεπτικό της Δημοτικής Αρχής.
Βάσει της αίτησης που έχει καταθέσει από το Φεβρουάριο του 2012 ο Δήμος Καλαμάτας στο Συμβούλιο της Επικρατείας, η μεσσηνιακή πρωτεύουσα, που αρχίζει να δέχεται έντονη την πίεση από την αύξηση του τουρισμού, την έλευση του αυτοκινητόδρομου και την περαιτέρω αποδυνάμωση της Περιφέρειας, λέει «απελθέτω απ’ εμού» το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο.
Το αποτέλεσμα θα είναι, εφόσον ευοδωθεί η αίτηση προς το Συμβούλιο της Επικρατείας, να ακυρωθεί ο καθορισμός των χρήσεων γης, να μην υπάρχουν όροι δόμησης και εμπόδια στην εκτός σχεδίου δόμηση, να μην υπάρχει σχέδιο για την πολεοδομική οργάνωση και την εύρυθμη λειτουργία του αστικού συγκροτήματος, να μην υπάρχει σχέδιο ένταξης των έργων μεταφορικής υποδομής στο πολεοδομικό περιβάλλον για να μη διαταράσσεται η λειτουργία του, να μείνει απροστάτευτο και αναξιοποίητο το φυσικό περιβάλλον του αγροτικού τοπίου και του ορεινού όγκου, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη του οικοτουρισμού.
Η δικηγόρος που έχει προσλάβει ο Δήμος για την ακύρωση του ΓΠΣ είναι η Γεωργία Λογοθέτη.
Ως πρώτο λόγο ακύρωσης προβάλλει την «παράλειψη υποβολής του επίμαχου ΓΠΣ σε διαδικασία Στρατηγικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης», κάτι που η δικηγόρος τονίζει ότι συνιστά παράβαση του νόμου. Η νομοθεσία, ευρωπαϊκή και εθνική, προβλέπει «τη διενέργεια στρατηγικής περιβαλλοντικής εκτίμησης πριν από την έγκριση σχεδίων και προγραμμάτων, τα οποία ενδέχεται να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον και αφορούν, μεταξύ άλλων, στον πολεοδομικό ή χωροταξικό σχεδιασμό».
Ο δεύτερος λόγος ακύρωσης του ΓΠΣ Καλαμάτας, σύμφωνα με τη δικηγόρο του Δήμου, είναι η «μονομερής τροποποίησή του σε ουσιώδεις ρυθμίσεις αυτού, χωρίς αναπομπή στα γνωμοδοτούντα όργανα», κάτι που επίσης συνιστά παράβαση του νόμου. Πρόκειται για αλλαγές των ρυθμίσεων της μελέτης του ΓΠΣ που αφορούν στην περιοχή του ορεινού όγκου και την περιοχή του Μπουρνιά.
Ο Δήμος Καλαμάτας μετά την αίτηση ακύρωσης του ΓΠΣ κατέθεσε και πρόσθετους λόγους για την υποστήριξή της, που αναφέρονται σε σειρά αιτημάτων κατοίκων από διάφορες περιοχές, όπως τη Βέργα, τη Μικρά Μαντίνεια, το Ελαιοχώρι, το Κάτω Καρβέλι, τον Κουταλά, την περιοχή του Νέδοντα κ.ά.
Α.Π.