Σταύρος Παπαδόπουλος «Καμία αντιπαλότητα με την Καλαμάτα» (βίντεο)


Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, ο Δήμος Καλαμάτας, σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (στο πλαίσιο του Τοπικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ρήματα και Απορρίμματα: Μειώνω – Επαναχρησιμοποιώ – Ανακυκλώνω), την ομάδα Rethink:project και το Αρχαιολογικό Μουσείο, διοργάνωσαν χθες τις ακόλουθες δράσεις:
 
Δημιουργική ανάπλαση με βιωματικό εργαστήριο στην Πλατεία Ελευθερίας της Καλαμάτας: από τις 9.00 έως τις 10.30 και από τις 11.00 έως τις 12.30, μαθητές από τις σχολικές μονάδες της περιοχής συγκεντρώθηκαν για να ολοκληρώσουν τις εργασίες εξωραϊσμού της πλατείας, με δραστηριότητες φύτευσης, κατασκευής μικρών κήπων με χρήση ανακυκλώσιμων υλικών και τοποθέτησης συνοικιακού κομποστοποιητή.
Σε εργαστήριο που πραγματοποιήθηκε, κατασκευάστηκε «χαράρι», από ξύλο και σχοινί (χρησιμοποιούνταν για τη μεταφορά χόρτου παλιότερα), με τη χαρακτηριστική τεχνική της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, ως πρόταση δημιουργίας ενός σύγχρονου κομποστοποιητή.
 
Έκθεση: «Εκπαίδευση για το περιβάλλον, περιβάλλον για την εκπαίδευση», στην κεντρική πλατεία – Βασιλέως Γεωργίου Καλαμάτας, απέναντι από το Πνευματικό Κέντρο, από τις 10.00 έως τις 14.00, με κατασκευές και δημιουργίες από τις δραστηριότητες σχολικών μονάδων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας.
 
Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα «Πάμισος – Το θεϊκό ποτάμι της Μεσσηνίας», που έγινε από αρχαιολόγους της ΛΗ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας.
 
9ο Σύνταγμα Πεζικού: Στελέχη και οπλίτες του 9ου Συντάγματος Πεζικού καθάρισαν την ακτή στη Δυτική Παραλία (πλησίον εγκαταστάσεων καυσίμων). Στον καθαρισμό μετείχε το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας, καθώς και το Λιμενικό Ταμείο Νομού Μεσσηνίας.
 
Σήμερα και αύριο
Θα ακολουθήσουν, σήμερα και αύριο, προβολές οπτικοακουστικών έργων σχολικών μονάδων της Μεσσηνίας, για το περιβάλλον, την υγεία και τον πολιτισμό, μεταξύ 18.00 και 20.00, στο Πνευματικό Κέντρο.

φωτογραφίες: Στασινός Μουτσούλας