Στο «κόκκινο» εννιά στις δέκα επιχειρήσεις


Μία λεπτομέρεια, με αφορμή τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη, που δε γνωρίζαμε και αξίζει να δει το φως της δημοσιότητας: 
Στο κατάφορτο από μαγιάτικα λουλούδια φέρετρο του Γρηγόρη Λαμπράκη η εβδομηντάχρονη Σταυρούλα Ζυγούρη από την Καλαμάτα, στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου, δίπλα στη Μητρόπολη, είπε το εξής μοιρολόι: «Γρηγόρη, σε φορτώσανε, βαριά είσαι φoρτωμένος. / Γρηγόρη μου, τις μυρουδιές να μην τις εσκορπίσεις, / να τις βαστάς στην Κάτω Γης, στους νιούς να τις δωρίσεις, / να βάλουνε στα πέτα τους να βγούνε στο σεργιάνι. / Γρηγόρη μου, η Κάτω Γης έχει αναστατώσει, / τι έμαθε η λεβεντιά πως κάποιος κατεβαίνει. / Τρέχουνε για συνάντηση, να σε προϋπαντήσουν, / τρέχουν στις βρύσες για νερό, στους κηπουρούς για φρούτα, / και στις καλές νοικοκυρές γι’ αφράτο παξιμάδι. / Τραπέζι σού τοιμάζουνε, Γρηγόρη, να δειπνήσεις / και το κρεβάτι στρώνουνε να πέσεις να πλαγιάσεις». 
Η Σταυρούλα Ζυγούρη ήταν μητέρα του πολιτικού κρατούμενου Νίκου Ζυγούρη, ενώ τέσσερα άλλα παιδιά της εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς. 
Α.Π.