Συλλαλητήριο χθες στην πλατεία κατά της επιστράτευσης από καθηγητές


Αποστάσεις από τα σχεδιαζόμενα για την Αυτοδιοίκηση
 
Διαφωνεί τόσο με την ταυτόχρονη διεξαγωγή τους με τις ευρωεκλογές όσο και με τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο
 
Του Αντώνη Πετρόγιαννη

 
Σαφείς αποστάσεις από τις συζητήσεις που γίνονται για αλλαγή του νόμου στις εκλογές για την Αυτοδιοίκηση πήρε χθες με δηλώσεις του ο δήμαρχος Καλαμάτας και πρόεδρος της ΠΕΔ Πελοποννήσου, Παν. Νίκας.
Μεταφέροντας το κλίμα που επικράτησε στο συνέδριο της ΚΕΔΕ και ιδιαίτερα στα διάφορα αυτοδιοικητικά πηγαδάκια, υποστήριξε ότι ο χρόνος των εκλογών θα είναι, όπως όλα δείχνουν, ο Μάιος του 2014, ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές. «Σε αυτή την προοπτική δεν είμαι σύμφωνος», υποστήριξε και πρόσθεσε: «Θα μπορούσαν να διεξάγονται ένα μήνα πριν ή ένα μετά, ώστε να μη συμπέσουν οι δύο αναμετρήσεις. Οι οικονομικοί λόγοι που αντιπαραβάλλονται για τη συγκεκριμένη επιλογή δε θεωρώ ότι είναι και οι ισχυρότεροι.
Από την άλλη πλευρά, θεωρώ ότι σε όλη αυτή τη διαδικασία και τις συζητήσεις η Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να είναι παρούσα και να συμμετέχει. Όσο για τα δύο ξεχωριστά ψηφοδέλτια, θα μας οδηγήσει σε μία κατάσταση “εμπριμέ” Δημοτικών Συμβουλίων, τα οποία επί της ουσίας δε θα μπορούν να λειτουργήσουν, αλλά ούτε και ο Δήμος να διοικηθεί».
«Είναι αδιανόητο να ανοίγει θέμα εκλογικού νόμου για τις αυτοδιοικητικές εκλογές μέσα από δημοσιεύματα» παρατήρησε από την πλευρά του, κατά την ομιλία του στο συνέδριο, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Κ. Ασκούνης. «Κάτι που εμείς ουδέποτε θέσαμε, θεωρούμε αδιανόητο να ανοίγει τώρα τέτοιο θέμα», είπε χαρακτηριστικά, ζητώντας από τον υπουργό να δώσει «μία καθαρή απάντηση».
Αναφορικά με το χρόνο των εκλογών, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ τάχθηκε σαφώς υπέρ της παράτασης της θητείας των αιρετών, επικαλούμενος δύο επιχειρήματα: Την απόφαση του συνεδρίου της ΚΕΔΕ στην Κομοτηνή, που ζητούσε να μην πραγματοποιηθούν οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές μαζί με τις ευρωεκλογές. Και το γεγονός ότι, όπως είπε, σε καμία χώρα της Ε.Ε. δε θα γίνουν οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές μαζί με τις ευρωπαϊκές.
 
Στυλιανίδης: Το θέμα των εκλογών
είναι θέμα της κυβέρνησης
Πάντως, κατά την ομιλία του ο υπουργός Εσωτερικών, Ε. Στυλιανίδης, δεν έκανε καμία αναφορά στο θέμα, ενώ συνεργάτες του έλεγαν ότι «αναφορικά με το θέμα του εκλογικού συστήματος ο υπουργός έθεσε σε ανύποπτο χρόνο μία πρόταση σε δημόσιο διάλογο». Για δε το χρόνο των εκλογών τόνιζαν ότι «είναι θέμα της κυβέρνησης». 
Να σημειωθεί, τέλος, πως στα λεγόμενα του Κ. Ασκούνη αντέδρασε ο δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λ. Κυρίζογλου, ο οποίος τόνισε ότι εκείνος ουδέποτε συμφώνησε με την, έστω ολιγόμηνη, παράταση της θητείας, που «είναι αντισυνταγματική, παράνομη και αντιδημοκρατική».