Όχι στο φεστιβάλ του μίσους της Χρυσής Αυγής είπαν σύλλογοι και φορείς


Της Χριστίνας Ελευθεράκη
 
 
Ο «Αθλητικός Τουρισμός» βρέθηκε στο επίκεντρο και εξετάστηκε σχεδόν από κάθε πιθανή πλευρά χθες το μεσημέρι στην ομώνυμη ημερίδα που διοργάνωσαν στο ξενοδοχείο «Ελίτ» ο Σύλλογος Ελλήνων Ολυμπιονικών, ο Μεσσηνιακός Γυμναστικός Σύλλογος και Δήμος Καλαμάτας και το «Elite City Resort», ανοίγοντας με τον πλέον κατάλληλο και εντυπωσιακό τρόπο ένα θέμα, που όπως όλοι παραδέχθηκαν μπορεί να αποτελέσει ατμομηχανή ανάπτυξης για τη χειμαζόμενη ελληνική οικονομία και ειδικά την τοπική οικονομία. Ήταν μια εκδήλωση που συμπεριλήφθηκε στο φετινό 3ήμερο των «Παπαφλεσσείων» και συγκέντρωσε πολυάριθμους επίσημους, εκπρόσωπους Φορέων και επιχειρήσεων και συλλόγων, ενώ γι’ αυτό το σκοπό βρέθηκαν στην Καλαμάτα 15 Ολυμπιονίκες: Bούλα Κοζομπόλη- αργυρή Ολυμπιονίκης υδατοσφαίρισης, Βούλα Ζυγούρη – Ολυμπιονίκης πάλης, Βασίλης Πολύμερος – αργυρός και χάλκινος Ολυμπιονίκης Κωπηλασίας, Χρύσα Μπισκιτζή –Ολυμπιονίκης κωπηλασίας, Γεωργία Ελληνάκη- αργυρή Ολυμπιονίκης υδατοσφαίρισης, Ευη Μωραϊτίδου- αργυρή Ολυμπιονίκης υδατοσφαίρισης, Κώστας Λούδης- Ολυμπιονίκης υδατοσφαίρισης, Νίκος Ξυλούρης-Ολυμπιονίκης Κολύμβησης, Λάμπρος Παπακώστας- Ολυμπιονίκης ύψους, Βιργινία Κραβαριώτη-  χάλκινη Ολυμπιονίκης ιστιοπλοΐας, Σοφία Παπαδοπούλου- χάλκινη Ολυμπιονίκης ιστιοπλοΐας, Σαββίνα Αναστασίου- Ολυμπιονίκης συγχρονισμένης κολύμβησης, Δημήτριος Μούγιος- αργυρός Ολυμπιονίκης Κωπηλασίας, Νίκος Σιρανίδης- Χρυσός Ολυμπιονίκης καταδύσεων, Νίκος Δεληγιάννης- Ολυμπιονίκης υδατοσφαίρισης, Αγγελική Καραπατάκη- αργυρή Ολυμπιονίκης υδατοσφαίρισης.
Στο πάνελ κάθισαν, ως συντονιστής των εργασιών της ημερίδας, ο επικοινωνιακός εκπρόσωπος του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών, Γιάννης Σταθόπουλος, η αντιπρόεδρος, Βούλα Κοζομπόλη και ο πρόεδρος της Παραολυμπιακής Επιτροπής, Γιώργος Φουντουλάκης. Χαιρετισμούς και εισηγήσεις για τον αθλητικό τουρισμό ανέπτυξαν, εκτός από τους παραπάνω οι Δημήτρης Πουλόπουλος, ως διευθυντής των Παπαφλεσσείων, ο συλλέκτης των εντυπωσιακών Ολυμπιακών Κειμηλίων που εκτίθενται στο «Ελίτ» Τάσος Παπαδόπουλος, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, Δημήτρης Μανιάτης, ο γραμματέας του Υπουργείου Τουρισμού, Τάσος Λιάσκος, ο ιδιοκτήτης του Ελίτ, Νικήτας Κάρτσωνας, ο εκπρόσωπος της Costa Navarino, Στέφανος Θεοδωρίδης, καθώς επίσης ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης και ο Δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, οι οποίοι έφτασαν καθυστερημένα εξαιτίας ανειλημμένων υποχρεώσεων.
Ο κ. Τατούλης διαβεβαίωσε ότι είναι σε πρώτη προτεραιότητα η κατασκευή νέου αθλητικού κέντρου στην Καλαμάτα, που θα υλοποιηθεί μέσω του ευρωπαϊκού χρηματοδοτικού προγράμματος ΕΣΠΑ. Περιμένουμε να ωριμάσουν οι φάκελοι ανέφερε χαρακτηριστικά, για να συμπληρώσει λίγο μετά ο κ. Νίκας ότι είναι σχεδόν έτοιμα τα σχέδια για τα οποία απομένει να ξεπεραστούν κάποιες διαφωνίες με την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Μάλιστα ο Δήμαρχος Καλαμάτας μετέφερε ακόμη ότι υπάρχει σχεδιασμός να μεταφερθεί το κολυμβητήριο στα 100 στέμματα που έχει στην ιδιοκτησία του ο Δήμος Καλαμάτας. Κάτι που οδήγησε λίγο αργότερα σε μια μικρή αντιπαράθεση με τον πρόεδρο του Ναυτικού Ομίλου Καλαμάτας, Δημήτρη Κακαλίκα, ο οποίες αμφισβήτησε το κατά πόσο είναι υλοποιήσιμο το συγκεκριμένο έργο.
Οι εξειδικευμένες ομιλίες που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο της εκδήλωσης, τα συμπεράσματα της οποίας απομένει να αξιοποιηθούν στην πράξη έχουν ως εξής:
«Ο Αθλητικός Τουρισμός. Έννοιες και κατηγοριοποιήσεις»: Εύη Μωραϊτίδου, Ολυμπιονίκης Υδατοσφαίρισης, Γενική Γραμματέας Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών.
-«Κάνοντας την κρίση ευκαιρία»: Βούλα Ζυγούρη. Ολυμπιονίκης Πάλης.
-«ΤΑ διεθνή Meetings στην Ελλάδα, Δεδομένα, ζητούμενα, προοπτικές»:
Γιάννης Καλυβιώτης, υπεύθυνος Διοργάνωσης «Παπαφλεσσείων».
Τιμητική βράβευση Ολυμπιονικών του στίβου από τους επικεφαλείς των Παπαφλεσσείων.
-«Στρατηγικές Ανάπτυξης Αθλητικού Τουρισμού»: Δρ. Δημήτρης Λαλούμης. Πρόεδρος ΔΡΑΤΤΕ Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Τουριστικών Επιχειρήσεων ΤΕΙ Αθήνας.
-«Οπτικές για την χορηγική υποστήριξη»:
– Από την πλευρά των υποστηρικτών. Κυριάκος Κακούρος, υπεύθυνος ΤΟΥΟΤΑ HELLAS για τη Μεσσηνία
– Από την πλευρά των Αθλητών. Σοφία Παπαδοπούλου και Βιργινία Κραβαριώτη. Ολυμπιονίκες Ιστιοπλοΐας.
 -«Ανάπτυξη Ιατρικού Τουρισμού προς εξυπηρέτηση των επισκεπτών και διαμενόντων»: Λάμπρος Χρ. Παπούλιας. Ιατρός φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης, υπεύθυνος ιατρικής υποστήριξης Παπαφλεσσείων.
– «Κοινωνική επιχειρηματικότητα και αθλητισμός»
Γιώργος Μπουλούκος, δικηγόρος, συμπαραστάτης του πολίτη της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
-«Ο Αθλητικός Τουρισμός ως πυλώνας ανάπτυξης και η προβολή του μέσα από τα ΜΜΕ»: Μάκης Τσιλίκος, δημοσιογράφος.
 



  
Βιβλίο υπογραφών των Καλαματιανών υπέρ της Ολυμπιακής Πάλης
 
Σημαντικό στοιχείο της χθεσινής εκδήλωσης στο «Ελίτ» προβλήθηκε ένα μικρό βίντεο με σύνθημα «σώστε την Ολυμπιακή Πάλη», με στιγμιότυπα σύγχρονων αγώνων και αναπαραστάσεις του αγωνίσματος σε αγγεία και γλυπτά, μίλησαν υπέρ της ανάγκης να παραμείνει στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων η Ολυμπιονίκης Κάτια Ζυγούλη και η πρόεδρος της «Καλλιπάτειρας», Κατερίνα Παναγοπούλου, ενώ παρουσιάστηκε η φιγούρα-καρτούν του Πεισίδωρου, του Ρόδιου Αρχαίου Ολυμπιονίκη της πάλης και γιού της πρώτης γυναίκας που παρακολούθησε τους Αγώνες. Είναι η μασκότ της συνεργασίας του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών και του Πανελλήνιου Αθλητικού Σωματείου Γυναικών “Καλλιπάτειρα” και σύμβολο στη συγκεκριμένη «μάχη» υπέρ της Ολυμπιακής Πάλης, την οποία στηρίζει και η Καλαμάτα, με το Δήμαρχο, Παναγιώτη Νίκα να παραδίδει στο μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Πάλης (ΕΟΦΠ), Νίκο Ασημακόπουλο, ένα βιβλίο με εκατοντάδες υπογραφές.
 



 
Βραβεύθηκε ο Λάμπρος Παπακώστας

Ο Λάμπρος Παπακώστας, ο σπουδαίος πρωταθλητής του ύψους, Ολυμπιονίκης και παγκόσμιος πρωταθλητής, επιλέχθηκε να βραβευθεί από το Μεσσηνιακό για την προσφορά του στα Παπαφλέσσεια. Την τιμητική πλακέτα, πλέκοντας παράλληλα το εγκώμιο του φτερωτού Λάμπρου, επέδωσε ο διευθυντής του διεθνούς μίτινγκ στίβου, ενώ ο ίδιος ο Παπακώστας χαρακτήρισε την Καλαμάτα δεύτερο σπίτι του και ευχήθηκε του χρόνου οι αγώνες να γίνουν σε νέο στάδιο…