Δίκτυο Ενεργών Πολιτών: Καλαμάτα, μια πόλη που θάβει τα σκουπίδια της νύχτα


Γιατί η Καλαμάτα κατάντησε μια από τις πόλεις που τις νύχτες θάβει τα σκουπίδια της σε δάση, ποτάμια και αρχαιολογικούς χώρους των γειτόνων της, είναι λίγο- πολύ γνωστό θέμα.
Δεν είναι, όμως, μικρό θέμα κάθε φορά που συλλαμβάνονται οι «μεταφορείς» να θάβουν κρυφά τόνους με σκουπίδια της πόλης μας στους τριγύρω χώρους και εμείς να κάνουμε τους μη γνωρίζοντες για το τι γίνονται τα σκουπίδια.
Όπως ακριβώς κάνει κάθε ασυνείδητος δημότης που περιμένει τη νύχτα για να πετάξει κρυφά τα σκουπίδια του μακριά από την πόρτα του και ό,τι θέλει ας γίνει για τους άλλους. Είναι πολύ οδυνηρός τέτοιος ξεπεσμός. Γνωστοί είναι οι υπεύθυνοι που με την πολιτική επιλογή που υιοθέτησαν τα τελευταία χρόνια, το πολυέξοδο σχέδιο της «μεταφοράς σκουπιδιών», και έχουν πλήρως την ευθύνη για τα ψηφοθηρικά τους κίνητρα.
Ως «Δίκτυο Ενεργών Πολιτών» δεν έχουμε καμία διάθεση για εκμετάλλευση του προβλήματος. Κινούμαστε καθαρά σε άλλη κατεύθυνση. Είχαμε επισημάνει με προσεκτικό τρόπο μέσα από τις προτάσεις μας στην Οικονομική Επιτροπή, ότι στη σύμβαση μεταφοράς των σκουπιδιών έπρεπε να υπάρχει απαραίτητα διατυπωμένος ο σαφής όρος της προσκόμισης των παραστατικών παράδοσης των σκουπιδιών από τον εργολάβο, για να γίνει η πληρωμή του από τα δημοτικά ταμεία, ώστε να ελέγχεται αν μεταφέρθηκαν σε νόμιμους και αδειοδοτημένους χώρους. Όρος που θα απέτρεπε συγχρόνως κάθε δυνατότητα για αδικαιολόγητο πλουτισμό σε βάρος του δημοσίου χρήματος, μέσω της πραγματοποιούμενης αποσύνδεσης της χιλιομετρικής απόστασης μεταφοράς και του κόστους εναπόθεσης, για κάθε τόνο σκουπιδιών, σε νόμιμο χώρο με την αμοιβή του εργολάβου.
Είχαμε προτείνει να φέρουμε τον εργολάβο σε εξεταστική επιτροπή με ανάλογο θέμα, με σκοπό την άσκηση πίεσης, για το πού πηγαίνουν τα σκουπίδια. Το αίτημά μας, όμως, απορρίφθηκε με αλαζονικό τρόπο, όπως με δικτατορικό τρόπο διαλύθηκε ουσιαστικά η ανάλογη διαπαραταξιακή επιτροπή για τα απορρίμματα.
Τα δεινά για το Δήμο μας, όμως, συνεχίζονται. Από τη Σκύλλα της ψηφοθηρικής πολιτικής και των δημαρχοκεντρικών συστημάτων, που κατασπάραξε υπάρχουσες υποδομές, στη Χάρυβδη, στο σχέδιο της επιβολής δυσβάστακτων «διοδίων» για τα σκουπίδια της κουζίνα μας
Σχέδιο που προετοιμάζεται από την Περιφέρεια με την ανοχή ή στήριξη αρκετών Δημοτικών Αρχών και αποκρύπτεται από την τοπική κοινωνία για τα χρήματα που σχεδιάζονται να «σηκωθούν» από τα νοικοκυριά και το υστέρημά τους, ώστε να «τονωθεί» η οικονομία των «εκλεκτών» της κεντρικής εξουσίας για τις εξυπηρετήσεις που προσφέρουν στα μέσα ενημέρωσης.
Η προγραμματισμένη συνεχής επικοινωνιακή προβολή που ακολουθεί η Δημοτική Αρχή, ότι ο Δήμος Καλαμάτας είναι πρωταθλητής της ανακύκλωσης -όσων δε θάβονται τις νύχτες -, καθώς και η προσπάθεια καταγραφής του ως βραβευμένου «οικολογικά ευαίσθητου» Δήμου μόνο ως κοροϊδία μπορεί να ακούγεται πλέον και μόνο από φιλοδημαρχιακά τοπικά μέσα ενημέρωσης μπορεί να «εκφωνείται».
Η μοναδική πόλη της χώρας, από τις δύο μόνο, που είχε στη διάθεσή της δημόσιες υποδομές και απενεργοποιήθηκαν, χωρίς κανένας αρμόδιος φορέας να το έχει αποφασίσει, με πρόσχημα δικαστική απόφαση που απαγόρευε την εναπόθεση σκουπιδιών, έχει ακόμα και σήμερα τη δυνατότητα επεξεργασίας μέσω της κομποστοποίησης με μηχανικό τρόπο αφαίρεσης οργανικών υλικών από σύμμεικτα απορρίμματα με πολύ πιο αποτελεσματικό τρόπο από την κινητή μονάδα RAM (μικρογραφία της ΜΟΛΑΚ).
 
ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΑΣ
Η λύση, αν υπάρχει πολιτική θέληση, είναι η επόμενη. Ένα μεταβατικό στάδιο επεξεργασίας σύμμεικτων σκουπιδιών μέχρι την επίτευξη του τελικού στόχου που είναι η λειτουργία της ΜΟΛΑΚ ως μονάδα κομποστοποίησης για τις ανάγκες της πόλης της Καλαμάτας, για τις οποίες επαρκεί. Στόχος είναι η αποκλειστική κομποστοποίηση καθαρών προδιαλεγμένων οργανικών που θα προέρχονται από διαχωρισμό στην πηγή μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Η διαλογή θα γίνεται από τους ίδιους τους πολίτες. Χρειάζεται η υιοθέτηση κατάλληλης τιμολογιακής πολιτικής ως κίνητρο επικράτησης του μοναδικού φτηνού και οικολογικού τρόπου διαχείρισης.
Η λύση αυτή θα συμβάλει ταυτόχρονα:
1. Στη μερική απορρύπανση της περιοχής από τη λυματολάσπη του Βιολογικού καθαρισμού,
2. Στην αποκατάσταση του περιβάλλοντος χώρου της περιοχής με το αποκτούμενο οικονομικό όφελος
3. Στη δημιουργία θέσεων εργασίας κατά προτεραιότητα από το Ασπρόχωμα
4. Στην απόκτηση τεχνογνωσίας από τις δημοτικές υπηρεσίες καθαριότητας
5. Σε έσοδα από το παραγόμενο κομπόστ ως υλικό αποκατάστασης παλιών.