Με αξιόλογο μορφωτικό επίπεδο, στις περισσότερες περιπτώσεις νεαρής ηλικίας, οι οποίοι πάντως προσελήφθησαν με διαφανείς και αδιάβλητες διαδικασίες και των οποίων η μετάταξη στην ΕΛΑΣ θα δυσκολέψει ακόμα περισσότερο τη λειτουργία της πόλης.
Αυτό είναι το προφίλ των εργαζομένων στη Δημοτική Αστυνομία της Αθήνας, αλλά και στις άλλες πόλεις της χώρας, σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο της Αθήνας, όπως και ενός εκ των εκπροσώπων τους.
Για τους συνολικά 3.500 δημοτικούς αστυνομικούς της χώρας που προγραμματίζεται μέσα στο επόμενο διάστημα να τεθούν σε διαθεσιμότητα, η αγωνία έχει μόλις ξεκινήσει.
Κατ’ αρχάς, η μετάταξη των δημοτικών αστυνομικών στην ΕΛΑΣ αποτελεί ένα πλήγμα τόσο στο κύρος όσο σε αυτό καθαυτό το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Συζητάμε για ανάδειξη του ρόλου της και αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και την ίδια στιγμή αφαιρούμε πολύτιμα στελέχη, σχολιάζουν με κάθε ευκαιρία στελέχη της.
Πρέπει να σημειώσουμε ότι η μεγάλη πλειοψηφία των δημοτικών αστυνομικών προσελήφθησαν από το 2004 και μετά, με διαφανείς συνθήκες και ως αποτέλεσμα της αύξησης των αρμοδιοτήτων που δόθηκαν στους Δήμους.
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή πρόεδρο του Σωματείου Δημοτικών Αστυνομικών της Αθήνας, Θάνο Τάτση, «εμείς αυτή τη στιγμή δεν έχουμε καμία διαβεβαίωση ότι απλώς θα μεταταχθούμε στην ΕΛΑΣ. Έχουμε ακούσει για διαθεσιμότητα. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως οι συνάδελφοι θα ενταχθούν σε μια δεξαμενή, από την οποία όσοι κριθούν υπεράριθμοι ή ακατάλληλοι να αξιοποιηθούν, θα χάσουν τη δουλειά τους». Παράλληλα, προαναγγέλλει τη συνέχιση των κινητοποιήσεων από τους συναδέλφους του.
Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης