Η συνωμοσιολογία, οι απειλές για «κρεμάλες» των αντιπάλων, η ξενοφοβία, ο εθνικισμός, ο λαϊκισμός, η ρητορική του μίσους και της βίας δημιουργούν το τελευταίο διάστημα εμφυλιοπολεμικό περιβάλλον και υπονομεύουν τη δημοκρατία στη χώρα μας.
Ο απλουστευτικός διαχωρισμός απευθύνεται στο θυμικό και όχι στη λογική. Δεν επιτρέπει τον ψύχραιμο διάλογο και την ανταλλαγή επιχειρημάτων. Υπονομεύει τη δημοκρατία και στρώνει το έδαφος στον εκφασισμό της κοινωνίας.
Η μιλιταριστική Χρυσή Αυγή, όλο και πιο επιθετική, όσο βλέπει να την προβάλλουν κάμποσα ΜΜΕ και να την κανακεύει ψηφοθηρώντας μερίδα του πολιτικού προσωπικού, έχει επιβάλει το «δίκαιο» της βίας, της χυδαιότητας, του μίσους και του τρόμου.
Καμία δημοκρατία, όμως, δεν είναι πλήρης, όταν οι πολίτες της φοβούνται και οι θεσμοί της υπολειτουργούν. Κι αυτό φαίνεται σιγά σιγά να απλώνεται παντού. Ακόμα και στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας.
Τις προάλλες, σύμβουλος της πλειοψηφίας υμνούσε το δικτάτορα Μεταξά, κάποιος άλλος συμμετείχε σε εκδηλώσεις της «Χρυσής Αυγής», ενώ στην προχθεσινή συνεδρίαση μέχρι και ύμνοι για τη χούντα ακούστηκαν, πάλι από την πλειοψηφία. Όπως ειπώθηκε, κατά τη συγκεκριμένη περίοδο έγιναν ουσιαστικά έργα στην Ελλάδα!
Όλα αυτά ο δήμαρχος Παν. Νίκας τα παρακολουθεί, αλλά δε φαίνεται να αντιδρά.
Στην προχθεσινή συνεδρίαση συνέβη κάτι ακόμα. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης και των ερωτήσεων προ ημερήσιας διάταξης ο επικεφαλής του «Δικτύου Ενεργών Πολιτών», Σταμάτης Μπεχράκης, αναφερόμενος στην αντιφασιστική πορεία του προηγούμενου Σαββάτου τη χαρακτήρισε «μεγαλειώδη».
Με αφορμή την τελευταία παρατήρηση, κατάθεσε πρόταση ώστε το Πάρκο του Λιμενικού να ονομαστεί, σε λίγο καιρό που το Λιμενικό Ταμείο γίνει Δημοτικό, «Πάρκο Λιμενικού-Μάης 1934», λόγω της εν ψυχρώ δολοφονίας των λιμενεργατών στις 9 Μαΐου του 1934.
Ο δήμαρχος Παν. Νίκας δεν έδειξε να αντιδρά στην παραπάνω πρόταση. Το μόνο που παρατήρησε είναι ότι πρέπει να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες και μετά «μπορούμε να συζητήσουμε».
Εκείνος που φάνηκε να ενοχλείται από την παρέμβαση του κ. Μπεχράκη ήταν ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας, Ι. Μπάκας, που φέρεται ως φίλα προσκείμενος στη Χρυσή Αυγή.
Μετά την αναφορά στη «μεγαλειώδη» διαδήλωση ζήτησε από τον Σταμάτη Μπεχράκη ή το σύμβουλο του «Δικτύου», Σπύρο Μωρακέα, να τοποθετηθούν για το σύνθημα που ακούστηκε σε αυτή: «ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-Μελιγαλάς». Επειδή εκείνη τη στιγμή ο επικεφαλής της παράταξης του «Δικτύου» έλειπε από την αίθουσα, ζήτησε σχολιασμό από το συντονιστή του ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας και δημοτικό σύμβουλο, Σπ. Μωρακέα.
Ο τελευταίος από την πλευρά τόνισε ότι το σύνθημα «ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-Μελιγαλάς» είναι διχαστικό, αποπροσανατολιστικό και απερίφραστα καταδικαστέο. Πρόσθεσε δε, ότι δεν είναι σύνθημα της αριστεράς, αντίθετα το φώναζαν άνθρωποι που συμμετείχαν σε γιορτές μίσους για τα γεγονότα του Μελιγαλά και ακολούθως κάποιοι αναρχοαυτόνομοι φοιτητές.
Κατά το δημοτικό σύμβουλο, το σύνθημα αυτό παραπέμπει σε ανώμαλες εποχές και σήμερα αξιοποιείται στο πλαίσιο ενός σχεδίου για τον αποπροσανατολισμό και το διχασμό του λαού, που ενωμένος πρέπει να αγωνιστεί για την ανατροπή των μνημονίων.
Κλείνοντας ο Σπύρος Μωρακέας σημείωσε ότι όσοι χρησιμοποιούν το εν λόγω σύνθημα, «δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να παίζουν το παιχνίδι του διχασμού και της εμφυλιοπολεμικής αναμόχλευσης». Κι αυτό είναι, φυσικό, αφού η ακραία πόλωση μπορεί πρόσκαιρα να βοηθά κάποιους να αποκομίσουν κομματικά οφέλη. Πάντως, με την ευκαιρία του προχθεσινού «επεισοδίου» στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, θα θέλαμε με τη σειρά μας να ρωτήσουμε τον κ. Μπάκα αν υιοθετεί συνθήματα του τύπου: «Ζήτω οι χίτες και οι ταγματασφαλίτες» και «ΕΣΑ, ΕΣ- ΕΣ, Ανθρωπιστές», που ακούστηκαν στον πεζόδρομο της Αριστομένους τον περασμένο Δεκέμβριο, από μέλη της «Χρυσής Αυγής», σε συγκέντρωση στην οποία παρευρισκόταν και ο ίδιος!
Του Αντώνη Πετρόγιαννη