«Εν χορώ τελείν» αύριο βράδυ στο Κάστρο


Της Μαρίας Νίκα
 
Μια μεγάλη παραγωγή, αφιερωμένη στις τελετουργίες, θα παρουσιάσει αύριο στις 9.00 το βράδυ στο αμφιθέατρο του Κάστρου το Λύκειο των Ελληνίδων Καλαμάτας. «Εν χορώ τελείν» είναι ο τίτλος της, ενώ τη διεύθυνση έχει ο δάσκαλος του Λυκείου, Τάσος Μίχος, με τη συνεργασία της Άννας Μαύρου.
Για 198 ενήλικες χορευτές, περίπου 25 μικρούς και 23 άτομα από τη χορωδία του Λυκείου, συν τους υπόλοιπους συντελεστές, έκανε λόγο η πρόεδρός του Βίκυ Καρέλια, σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου στο ξενοδοχείο «Γαλαξίας». Μίλησε, επίσης, για τους αναγνωρισμένους καλλιτέχνες που θα βρεθούν στην Καλαμάτα με το Λύκειο, όπως ο Νίκος Φιλιππίδης, ο Μάνος Κουτσαγγελίδης, ο Βαγγέλης Κώτσου στο τραγούδι – υπεύθυνος και για τη χορωδία -, καθώς και το συγκρότημα με τους ζουρνάδες από τη Μακεδονία.
 
Ενδυματολογική πανδαισία
Κατά τη διάρκεια της παράστασης θα χρησιμοποιηθούν περίπου 300 φορεσιές απ’ όλη την Ελλάδα, όπως σημείωσε η κα Καρέλια, μιλώντας για ενδυματολογική πανδαισία. Όσο για το θέμα, τις ελληνικές τελετές, ανέφερε ότι μέσα από αυτές φαίνεται και αποδεικνύεται η σύνδεση της σημερινής με την αρχαία Ελλάδα.
Τα τελετουργικά που θα παρουσιαστούν, σύμφωνα με τον Τάσο Μίχο, είναι χοροί και τραγούδια συγκεκριμένων περιόδων μέσα στον κύκλο του χρόνου, αλλά και τον κύκλο της ζωής του ανθρώπου. Συνδέονται άμεσα με μύθους και δοξασίες, εκδηλώνονται με τραγούδια και χορούς, αλλά και με περίπλοκες τελετές, αφαιρετικές και μυστηριώδεις. Μπορεί να αναφέρονται στο θείο, στο υπερφυσικό, να αποσκοπούν στην υγεία των τελεστών, αλλά και στην υγεία της ευρύτερης κοινότητας. Ακόμα, στον έλεγχο του καιρού, π.χ. λιτανείες σε περίοδο ανομβρίας, ή να γίνονται για να πάψει μια μακροχρόνια έχθρα, μια βεντέτα.  
Οι τελετουργίες, όπως λέει ο κ. Μίχος, έχουν εξιλεωτικό και εξαγνιστικό χαρακτήρα ή σχετίζονται με τάματα που κάνουν οι άνθρωποι.
Το πρόγραμμα της αυριανής παράστασης επικεντρώνεται στα τελετουργικά της Άνοιξης, της Πασχαλιάς, του Γάμου και του Δεκαπενταύγουστου, ενώ για την προετοιμασία αυτής της βραδιάς χρειάστηκαν μαθήματα και πρόβες ενός χρόνου.
 
Μόνο στην ελληνική ύπαιθρο
«Τα τελετουργικά τραγούδια, οι χοροί και τα έθιμα, είναι στοιχεία της λαϊκής μας παράδοσης, που πραγματικά εκφράζουν την ελληνικότητά μας. Και ίσως με ένα μοναδικό τρόπο, ακόμη μεγαλύτερο και από τα μνημεία και τους αρχαιολογικούς τόπους – και ας με συγχωρέσουν οι αρχαιολόγοι -, γιατί είναι μια ζωντανή απόδειξη της ελληνικότητάς μας» παρατήρησε χθες η Άννα Μαύρου. Πρόσθεσε ότι οι συντελεστές της παράστασης με την καθοδήγηση του Τάσου Μίχου έζησαν ένα ταξίδι, έγιναν κοινωνοί πραγμάτων που μόνο στην ελληνική ύπαιθρο μπορεί να συναντήσει κανείς, και κάλεσε το κοινό να μοιραστεί όλα αυτά μαζί τους.
Για το ταξίδι της χορωδίας μέσα σε αυτό το οδοιπορικό μίλησε ο δάσκαλός της και γνωστός ερμηνευτής, Βαγγέλης Κώτσου. «Παρότι υπηρετώ 30 χρόνια την παράδοση, τα τραγούδια που μας εμπιστεύθηκε ο κ. Μίχος μού ήταν άγνωστα και ήταν πολύ δύσκολο να μεταλαμπαδευτούν στους χορωδούς, οι οποίοι με υπομονή και επιμονή τα έμαθαν και πιστεύω ότι μεθαύριο θα δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό, όπως και σε όλες τις πρόβες μέχρι τώρα. Είχαν μεγάλο βαθμό δυσκολίας, δεν είναι τραγούδια γνωστά στο πλατύ κοινό, είναι τελετουργικά και πρέπει να δώσεις το κατάλληλο ύφος, ώστε να πιάσεις αυτό που πρέπει να ακούσει ο θεατής» επισήμανε ο κ. Κώτσου.  
Εισιτήρια για την αυριανή παράσταση προπωλούνται στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας.