Από τα Yπουργεία Υγείας και Παιδείας θα προέρχονται οι περισσότεροι δημόσιοι υπάλληλοι που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα μέχρι τον Σεπτέμβριο, προκειμένου να συμπληρωθεί το πρώτο κύμα διαθεσιμότητας των 12.500 υπαλλήλων, όπως αποφασίστηκε στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης που συνεδρίασε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά.
Αύριο μέχρι το μεσημέρι όλα τα Yπουργεία πρέπει να έχουν στείλει αναλυτικές καταστάσεις με τις θέσεις που καταργούνται και τον αριθμό των υπαλλήλων που τίθεται σε διαθεσιμότητα.
Ο υπουργός Υγείας έχει ήδη έτοιμο σχέδιο για την κινητικότητα 1.342 υπαλλήλων νοσοκομείων, μεταξύ των οποίων και γιατρών, οι οποίοι θα μετακινηθούν σε άλλες μονάδες.
Αντίστοιχα, το υπουργείο Παιδείας έδωσε εντολή, για να επισπευτεί η αξιολόγηση δομών στα μεγάλα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ της χώρας όπου υπηρετούν 10.200 διοικητικοί υπάλληλοι, εκ των οποίων εκτιμάται ότι θα τεθούν σε διαθεσιμότητα 900 -1.500 εργαζόμενοι. Ωστόσο, πηγές του υπουργείου Παιδείας επισημαίνουν ότι δεν πρόκειται να τεθούν σε διαθεσιμότητα άλλοι εκπαιδευτικοί με το κύμα του Σεπτεμβρίου, μετά τους 2.000 καθηγητές των τεχνικών λυκείων.
Στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, η εφαρμογή των σχεδίων στελέχωσης των υπόλοιπων υπουργείων, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, δόθηκε έμφαση στο νέο οργανόγραμμα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας απ’ όπου εκτιμάται ότι θα τεθούν σε διαθεσιμότητα περισσότεροι από 600 διοικητικοί υπάλληλοι, καθώς και από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης όπου εκτιμάται ότι θα χαρακτηριστούν πλεονάζοντες περισσότεροι από 700 διοικητικοί υπάλληλοι.
Σε διαθεσιμότητα θα τεθούν από το σύνολο των υπουργείων, κυρίως, υπάλληλοι χαμηλών προσόντων. Ο αριθμός των πλεοναζόντων υπαλλήλων προκύπτει από την αξιολόγηση των δομών στις κεντρικές υπηρεσίες υπουργείων, η οποία διεξήχθη με τη συνεργασία του γ.γ. του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δ. Στεφάνου με συναδέλφους του από όλα τα υπουργεία.
Αναλυτικά η λίστα
Υπουργείο Παιδείας: 1.500
Υπουργείο Εσωτερικών (Δ. Αστυνομία): 3.000
Υπουργείο Εθνικής Άμυνας: 500
Υπουργείο Υγείας: 1.500
Υπουργείο Δημόσιας Τάξης: 500
Υπουργείο Εργασίας: 600
Υπουργείο Οικονομικών: 400
Υπουργείο Δικαιοσύνης: 50
Υπουργείο Ναυτιλίας: 50
Υπουργείο Πολιτισμού: 500
Υπουργείο Υποδομών: 750
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης: 130
Υπουργείο Εξωτερικών 20
Υπουργείο Ανάπτυξης: 100
Υπουργείο Τουρισμού: 100
Υπουργείο Περιβάλλοντος: 100
Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης: 20
«Στο Δημόσιο θα παραμείνουν όσοι έχουν προσόντα»
Από τη μεριά του, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, έδωσε τη διαβεβαίωση ότι στο Δημόσιο θα παραμείνουν οι υπάλληλοι που έχουν προσόντα και κατέλαβαν τη θέση με αξιοκρατικές διαδικασίες.
Μιλώντας σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η κυβέρνηση έχει αναλάβει την υποχρέωση απομάκρυνσης 15.000 δημοσίων υπαλλήλων έως τα τέλη του 2014 και ότι οι αποχωρήσεις αυτές συνοδεύονται και από αντίστοιχες προσλήψεις.
Όσον αφορά στον αριθμό των υπαλλήλων που θα μείνουν στο Δημόσιο μετά το 2015, εκτίμησε ότι αυτός θα είναι κάτω από τις 600.000, με δεδομένες τις συνταξιοδοτήσεις, αλλά και την αναλογία 1 προς 5.
«Δεν είναι αριθμητικό το ζήτημα, το καλύτερο Δημόσιο έχει να κάνει με τις διαδικασίες που επιτελεί το Δημόσιο και τον τρόπο που τις επιτελεί» διευκρίνισε ο υπουργός.
Zougla.gr