Και πάλι στο Κάστρο με τον Βιμ Βαντεκέιμπους, το Φεστιβάλ Χορού


Μπορεί το αμφιθέατρο του Κάστρου να μη διαθέτει τις ανέσεις και τον τεχνικό εξοπλισμό του καινούργιου Μεγάρου Χορού Καλαμάτας, όμως τα καλοκαιρινά βράδια έχει μια μαγική ατμόσφαιρα και οι θεατές του, εκτός από την παράσταση, βλέπουν από ψηλά ολόκληρη τη φωτισμένη πόλη να απλώνεται ως τη θάλασσα. Εκεί, λοιπόν, επιστρέφει απόψε το 19ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού, με την παράσταση «What the body does not remember» του Βέλγου Βιμ Βαντεκέιμπους, γνώριμου της Καλαμάτας από παλαιότερες εμφανίσεις του στη διοργάνωση.
Λίγο νωρίτερα στις 8.00, στο Στούντιο του Μεγάρου Χορού, ο Γάλλος Ρασίντ Ουραμντάν επαναλαμβάνει για δεύτερη μέρα το έργο «Exposition universelle».
Το πρόγραμμα συνεχίζεται αύριο Δευτέρα στις 10.00 το βράδυ στο ΔΗΠΕΘΕΚ, με τον καταγόμενο από το Εκουαδόρ Φαμπιάν Μπάρμπα και την παράστασή του «Μια βραδιά χορού της Μαίρυ Βίγκμαν».
 
Ultima Vez/Wim Vandekeybus
What the body does not remember
«Έλξη και απώθηση σε δυνατές δόσεις φέρνουν στην επιφάνεια την ένταση του ζώου που μυρίζεται τον κίνδυνο. Συνεχείς αντιπαραθέσεις χορευτών ή ομάδων, χορογραφίες στην κόψη του ξυραφιού και η υπέροχη μουσική των Τιερρύ Ντε Με και Πέτερ Φερμέερς συνθέτουν μια εκρηκτική παράσταση, που κρατά το θεατή με κομμένη την ανάσα από την αρχή μέχρι το τέλος» διαβάζουμε στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ.
Το έργο είναι μια «μια ακόμα σημαντική αναβίωση μιας εξέχουσας στιγμής στην ιστορία του σύγχρονου χορού: τότε που, το 1987, η ομάδα του Βαντεκέιμπους, η Ultima Vez, δημιούργησε σχολή χορεύοντας αυτή την παράσταση, την πρώτη χορογραφία ενός δημιουργού που έμελλε να γίνει το αστέρι του βελγικού χορού. Συναρπαστική δραματουργία, αναδίφηση στη μνήμη και θεαματικές δυναμικές χορογραφίες: τα έργα του Βαντεκέιμπους, σκοτεινά και τολμηρά, ασκούν μιαν ανεξήγητη σαγήνη στο κοινό».
Εισιτήρια: 20 ευρώ και 12 ευρώ (φοιτητικό, μειωμένο, β΄ ζώνη περιορισμένης ορατότητας).
 
Fabian Barba
Μια βραδιά χορού της Μαίρυ Βίγκμαν
«Η αναβίωση οκτώ χορογραφιών της Μαίρυ Βίγκμαν – της πρωτοπόρου του μοντέρνου χορού, που άφησε με το εξπρεσιονιστικό της στιλ ανεξίτηλο το στίγμα της στην ιστορία του χορού τόσο στη Γερμανία όσο και στην Αμερική – έγινε για τον Φαμπιάν Μπάρμπα μια απίστευτη περιπέτεια και του αποκάλυψε έναν ολόκληρο κόσμο. Η παράσταση έχει αποκαλύψεις για όλους: ένα ταξίδι στο χρόνο, ένα μοναδικό ταλέντο επί σκηνής, τη μεταμόρφωση ενός χορευτή σε ντίβα των αρχών του 20ού αιώνα… ».
Εισιτήρια: 12 ευρώ και 10 ευρώ (φοιτητικό, μειωμένο).

Της Μαρίας Νίκα