Του Ηλία Γιαννόπουλου
Σε ενεργοποίηση και κινητοποίηση ενάντια στο κλείσιμο του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας ή την υποβάθμισή του κάλεσε η Λαϊκή Συσπείρωση Τριφυλίας τους κοινωνικούς φορείς, τα σωματεία, τους συλλόγους, όλους τους πολίτες, σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δ.Σ. Τριφυλίας στην Κυπαρισσία.
Όπως επισημάνθηκε, ο αγώνας αυτός είναι ταξικός και πρέπει να είναι μαζικός, καθώς το ζήτημα είναι βαθιά πολιτικό και η δημόσια υγεία αφορά όλους τους πολίτες και πρωτίστως τα λαϊκά στρώματα, τους αδύναμους, τους εργάτες, τους αγρότες, τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους ανέργους. Μπροστάρηδες στον αγώνα για το νοσοκομείο θα είναι τα λαϊκά στρώματα, οι λαϊκές οικογένειες που υφίστανται τη βαρβαρότητα των μνημονίων και των πολιτικών της συγκυβέρνησης Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, που ισοπεδώνουν κεκτημένα, δικαιώματα και δημόσια αγαθά.
Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Τριφυλίας, Σαράντος Κουκούμης, αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία σύγκλησης της σύσκεψης, μετά και τα τελευταία δημοσιεύματα για επικείμενο κλείσιμο του νοσοκομείου, στο πλαίσιο κυβερνητικών αποφάσεων για κλείσιμο 13 νοσοκομείων της χώρας, αλλά και από την εφαρμοζόμενη πολιτική λαίλαπας στη δημόσια υγεία, με περικοπές δαπανών σε φάρμακα και εξετάσεις, σε συνδυασμός με το γεγονός ότι δε γίνονται προσλήψεις και σχεδιάζονται διαθεσιμότητα και απολύσεις υπαλλήλων.
Όπως είπε ο κ. Κουκούμης, «ο “εξορθολογισμός” και το “νοικοκύρεμα” στην υγεία επιβαρύνουν τα λαϊκά στρώματα». Τόνισε ότι τα δύο Κέντρα Υγείας Γαργαλιάνων και Φιλιατρών, όπως και το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας, λειτουργούν με σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά και σε υλικοτεχνική υποδομή, μηχανήματα και αναλώσιμα, σε βαθμό που να ακυρώνεται ο ρόλος τους. Έχουν, είπε, συνταξιοδοτηθεί 2 γιατροί από το Κ.Υ. Γαργαλιάνων, 1 από το Κ.Υ. Φιλιατρών και 6 από το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας και δε γίνονται προσλήψεις, ούτε εγκρίνονται πιστώσεις.
Για την ενιαία διοίκηση των Νοσοκομείων Καλαμάτας και Κυπαρισσίας, ανέφερε ότι με μπαλώματα και μετακινήσεις προσωπικού πάει να καλύψει τα κενά και τα προβλήματα, ενώ αναρωτήθηκε εάν μπορεί να λειτουργήσει έτσι το νοσοκομείο.
Σοβαρές ευθύνες επέρριψε στην ενιαία διοίκηση και τη διοίκηση της 6ης ΥΠΕ, όπως και στη Δημοτική Αρχή, που, αν και έχει εκφράσει τη διαφωνία της στο κλείσιμο του νοσοκομείου, επί της ουσίας δεν έχει αναλάβει πρωτοβουλία για να οργανώσει τον αγώνα. Ευθύνες επέρριψε και στην ΠΟΕΔΗΝ, της οποίας η ηγεσία υπονομεύει κρυφά αλλά και φανερά τους εργαζομένους στα νοσοκομεία όλης της χώρας.
Ακολούθησε συζήτηση, όπου εκφράστηκαν απόψεις για την κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο και την αναγκαιότητα οργάνωσης και συντονισμού αγώνα και κινητοποιήσεων ενάντια στο κλείσιμό του. Όπως ειπώθηκε, όλα αυτά γίνονται τεχνηέντως για να παραδοθεί η δημόσια υγεία βορά στα χέρια των ιδιωτικών οικονομικών συμφερόντων.
Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του μέλους του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας, Γιώργου Βλαχούλη, ο οποίος τόνισε ότι «το πουλάκι πέταξε, έπρεπε να είχε γίνει αγώνας πριν από δύο χρόνια»!
Από πολίτες και εκπροσώπους φορέων τονίστηκε ότι η υγεία προέχει και πρέπει να φύγουν από κομματικά στεγανά και να ενωθούν στον αγώνα για να σώσουν το νοσοκομείο.
Ο γιατρός στο Νοσοκομείο Καλαμάτας και μέλος της Ν.Ε. Μεσσηνίας του ΚΚΕ, Γιάννης Γαλανόπουλος, επισήμανε ότι το ζήτημα είναι βαθιά πολιτικό και «θέλουμε το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας αναβαθμισμένο, με προσωπικό μόνιμο, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και με υποδομή. Αυτό το νοσοκομείο που έχετε δεν είναι της προκοπής, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να το κλείσουμε. Πρέπει να το ενισχύσουμε».
Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του είπε ότι «έχει καταντήσει να είναι σταθμός διακομιδής», τασσόμενος κατά των μετακινήσεων προσωπικού από το ένα νοσοκομείο στο άλλο, «γιατί αυτό δεν είναι λύση», ενώ ζήτησε να υψώσουν τείχος αντίστασης, με ταξικά χαρακτηριστικά, να σηκωθεί ένα κύμα μαχητικής διεκδίκησης και όλοι να μπουν, όχι κάτω από το σημαία της Λαϊκής Συσπείρωσης, αλλά του προβλήματος για τον αγώνα με συγκεκριμένα ταξικά χαρακτηριστικά.
Παίρνοντας το λόγο ο δήμαρχος Τριφυλίας, Κώστας Κόλλιας, σημείωσε ότι η παρουσία του ιδίου και άλλων μελών του Δ.Σ. στη σύσκεψη δείχνει τη σημασία που δίνει η Δημοτική Αρχή στην ύπαρξη του νοσοκομείου και αναφέρθηκε στις διαβεβαιώσεις που και στον ίδιο δίδονται ότι δε θα κλείσει. Επίσης, αναφέρθηκε στις αποφάσεις του Δ.Σ. και τα ψηφίσματα, στις κινητοποιήσεις των προηγούμενων ετών και είπε ότι το casus belli που έχουν πει εξακολουθεί να ισχύει. Στις τοποθετήσεις που έγιναν, τονίστηκε ότι το νοσοκομείο παρά τα προβλήματα και τις ελλείψεις λειτουργεί, και λειτουργεί καλά, προσφέροντας καλές υπηρεσίες στους πολίτες, ενώ σημειώθηκε ότι πάντα είχε κενά και ελλείψεις αλλά λειτουργούσε, διαπιστώνοντας προσπάθεια απαξίωσης των υπηρεσιών που παρέχει στα μάτια του κόσμου, ώστε να φθείρεται και να έρθει η υποβάθμιση.
Όλοι ζήτησαν κινητοποιήσεις, ο κόσμος να βγει στο πεζοδρόμιο για αγώνα και η Δημοτική Αρχή να μπει μπροστά! Προτάθηκε όλοι οι σύλλογοι και τα σωματεία να πάρουν αποφάσεις αγώνα και να εκδώσουν ψηφίσματα, ενώ ο Δήμος Τριφυλίας να συντονίσει δράσεις και αγωνιστικές κινητοποιήσεις.
Στο κλείσιμο της σύσκεψης, ο Σαράντος Κουκούμης σημείωσε ότι χαμένος αγώνας είναι εκείνος που δεν έγινε και ότι με αυτή τη συνάντηση ήθελαν να «ανησυχήσουν» τον κόσμο για το επικείμενο κλείσιμο του νοσοκομείου, ζητώντας όλοι, από την επόμενη μέρα, να βγουν μπροστά και να ενημερώσουν για τη συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα.