Κώστας Μαργέλης: «Η ενός ανδρός αρχή στερεί από το Δήμο σοβαρό προγραμματισμό»


Επιβεβαιώνει την υποψηφιότητά του και πιστεύει ότι βάλλεται από συγκεκριμένα κέντρα
Όχι μόνο διαψεύδει εκ νέου τις φήμες που κάθε πρωί τον θέλουν να έχει υποχωρήσει της απόφασής του να είναι υποψήφιος στο Δήμο Καλαμάτας, αλλά στην πρώτη του συνέντευξη σήμερα στο «Θάρρος» μετά την ανακοίνωση των προθέσεών του, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Κώστας Μαργέλης, αποδίδει την προέλευσή τους σε κέντρα που βάλλουν κατά της υποψηφιότητάς του.
Ο κ. Μαργέλης τονίζει πως δεν επιθυμεί καμία πολιτική στήριξη, αποκλείει από το νέο σχήμα επαγγελματίες πολιτικούς και εκπροσώπους πάσης φύσεως οικονομικών συμφερόντων, ενώ δηλώνει πως δε γνωρίζει τι… σκέφτεται ο Αντώνης Σαμαράς.
Περνώντας δε στην επίθεση, δηλώνει ότι στο Δήμο Καλαμάτας «είναι ορατό διά γυμνού οφθαλμού ότι υπάρχει η ενός ανδρός αρχή και ένας άνθρωπος, όσο σοφός κι αν είναι, δεν μπορεί να κάνει σοβαρό προγραμματισμό. Όλα γίνονται αμελέτητα».
Ολόκληρη η συνέντευξη του κ. Μαργέλη ακολουθεί:
 
Αν και διαψεύδετε κάθε φορά τις φήμες που θέλουν να αποσύρετε το ενδιαφέρον σας για υποψηφιότητα στο Δήμο Καλαμάτας, εντούτοις αυτές συνεχώς έρπονται. Τι τις προκαλεί και από πού, πιστεύετε, εκπορεύονται;

Τις διαψεύδω για μία ακόμα φορά. Γνωρίζω τι τις προκαλεί και από πού εκπορεύονται, αλλά δε θα παίξω το παιχνίδι κανενός με το να ανοίξω μέτωπα αντιπαλότητας την ώρα που πρέπει να αρχίσει ένας πραγματικός διάλογος για τη λύση των προβλημάτων της πόλης και των δημοτών.
 
Έχει περάσει αρκετός χρόνος από την ημερομηνία που ανακοινώσατε ότι θα είστε υποψήφιος δήμαρχος στην Καλαμάτα, αλλά ακόμα δεν έχετε παρουσιάσει ούτε ένα όνομα προσώπου που σας πλαισιώνει. Για ποιο λόγο; Είχατε πει πως μέσα στον Ιούλιο θα ανακοινώνατε το όνομα του συνδυασμού και μέρος των προσώπων που θα συμμετέχουν.
«Το καλό πράγμα αργεί να γίνει» λέει ο λαός. Και δεν είμαι από τους ανθρώπους που βιάζονται.
 
Έντονα φημολογείται πως η υποψηφιότητά σας έχει υποκινηθεί από τοπικά κέντρα. Αληθεύει;

Αυτό δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την πραγματικότητα και την αλήθεια. Αντίθετα, έχω την αίσθηση ότι η υποψηφιότητά μου βάλλεται από κάποια κέντρα.
 
Εξακολουθείτε να πιστεύετε και να θέλετε, όπως είχατε ανακοινώσει στην πρώτη σας συνέντευξη, να είστε υποψήφιος χωρίς καμία πολιτική ή άλλη στήριξη; 
Βεβαίως. Η μόνη στήριξη που επιδιώκω είναι απευθείας από τους συμπολίτες μου χωρίς πολιτικούς ή άλλους μεσάζοντες. Σας διαβεβαιώ και θα το δείτε σύντομα, ότι έφθασε η ώρα που πολίτες του Δήμου Καλαμάτας, προερχόμενοι από διαφορετικούς κομματικούς χώρους, ευαισθητοποιημένοι στα τοπικά προβλήματα και υπερβαίνοντας τις στενές κομματικές περιχαρακώσεις, επιδιώκουν λύση που εκφράζει την πολυσυλλεκτικότητα και την αυτονομία. Θα το ξαναπώ, κομματικές επιλογές, επαγγελματίες πολιτικοί και εκπρόσωποι πάσης φύσεως οικονομικών συμφερόντων δεν έχουν θέση στο νέο σχήμα. 
 
Ο Αντώνης Σαμαράς εκλογικά θέλει την Καλαμάτα και θα στηρίξει αυτόν που εκτιμά ότι θα του την «προσφέρει» πολιτικά; Πού υπερτερείτε εσείς έναντι του κ. Νίκα;
Ειλικρινά δεν ξέρω τι πιστεύει ο κ. Σαμαράς, αλλά ακούσατε ποτέ να λέω ότι υπερτερώ του κ. Νίκα; Αυτό θα το αποφασίσουν οι συμπολίτες μας, όταν έρθει ο καιρός.
 
Τι είναι για εσάς ο Δήμος Καλαμάτας; Μια μεγάλη πολιτική πρόκληση και εφαλτήριο για μελλοντικά σχέδια ή ένας Δήμος με μεγάλες ανάγκες;
Ο Δήμος Καλαμάτας είναι η πόλη στην οποία ζω και δραστηριοποιούμαι. Γνωρίζω τις ανάγκες και τα προβλήματά της. Στα μελλοντικά μου σχέδια και φιλοδοξίες είναι μαζί με τους συνεργάτες μου να δουλέψω γι’ αυτόν. Έχει σχεδιαστεί η επιλογή ενός διαφορετικού μοντέλου συνεργασίας, χωρίς προσωπικές σκοπιμότητες, με ισότιμη συμμετοχή όλων στη λήψη των αποφάσεων, που στόχος θα είναι να σταθεί δίπλα στην πληττόμενη κοινωνία, στην εξυπηρέτηση, κατά προτεραιότητα, των αναγκών των πολιτών και στην καθημερινή μέριμνα για την ανάπτυξη της κοινωνικής αλληλεγγύης.
 
Ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που βλέπετε αυτή τη στιγμή να ταλανίζουν το Δήμο Καλαμάτας; Ποιος τομέας θεωρείτε ότι είναι ο πιο παραμελημένος;
Προβλήματα υπάρχουν πολλά και δε θα πάψουν να υπάρχουν, όχι στην Καλαμάτα, αλλά σε όλους τους Δήμους. Στο δικό μας Δήμο, όμως, είναι ορατό διά γυμνού οφθαλμού ότι υπάρχει η ενός ανδρός αρχή και, όπως είναι φυσικό, ένας άνθρωπος, όσο σοφός κι αν είναι, δεν μπορεί να κάνει σοβαρό προγραμματισμό. Όλα γίνονται αμελέτητα. Θα μας δοθεί ευκαιρία να εξειδικεύσουμε τα προβλήματα και να προτείνουμε λύσεις. Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι μετά το νέο δρόμο που έγινε, δυστυχώς η πόλη έχει αποδειχθεί ότι είναι ανέτοιμη να υποδεχθεί και να εξυπηρετήσει με άνεση τους επισκέπτες της. Στόχος θα είναι η δημιουργία ενός μοντέλου που θα σέβεται τις τοπικές κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες, με σχεδιασμό και υλοποίηση έργων υποδομής, για τη βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής των πολιτών, όχι μόνο με έργα βιτρίνας στο κέντρο της πόλης, αλλά σε όλες τις παραμελημένες μέχρι σήμερα γειτονιές, σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα.
 
Επιγραμματικά, θα ήθελα τις τρεις πρώτες προτεραιότητες του Δήμου στους τομείς των υποδομών και ανάπτυξης, που εσείς υπογραμμίζετε με κόκκινο.

Μία μελέτη που θα αναλάβει με διαφανή διαγωνισμό ένα ελληνικό ή ξένο εκπαιδευτικό ίδρυμα με τις κατευθύνσεις για την Καλαμάτα μετά το 2020, θα δώσει με επιστημονικό τρόπο την ιεράρχηση των ενεργειών και των βημάτων που πρέπει να γίνουν. Σε συνδυασμό πάντα με την αξιοποίηση του εξαιρετικά ανθρώπινου δυναμικού που υπάρχει στην πόλη μας. Η κατεύθυνση θα πρέπει να κινηθεί στην αξιοποίηση του Νέδοντα και του παραλιακού μετώπου από Πάμισο μέχρι Κιτριές, με έμφαση αρχικά στη Ναυαρίνου και, φυσικά, στην αξιοποίηση του ορεινού όγκου του Ταϋγέτου και στην ολοκλήρωση των πολεοδομικών σχεδίων, με κύριο χαρακτηριστικό τις χρήσεις γης σε όλο τον καλλικράτειο Δήμο, για μια πόλη τουλάχιστον 150.000 κατοίκων.
 
Ποια πιστεύετε πως είναι τα βασικά λάθη που έχουν γίνει κατά καιρούς από τις μέχρι τώρα Δημοτικές Αρχές;
Οι μέχρι τώρα Δημοτικές Αρχές έχουν μεγάλα επιτεύγματα. Δεν είναι τυχαίο ότι η Καλαμάτα είναι μία από τις καλύτερες πόλεις της Ελλάδας. Λάθη δεν κάνουν μόνο οι νεκροί. Εγώ δεν εμφανίστηκα στο δημοτικό στερέωμα για να εντοπίσω τα λάθη. Με ενδιαφέρει να συμβάλω στη δημιουργία του Δήμου Καλαμάτας και αν με το καλό οι συνδημότες μου το επιτρέψουν, τότε να είστε βεβαία ότι θα ρωτάτε τους επόμενους υποψηφίους και για τα δικά μου λάθη.
 
Πώς θα περιγράφατε τον Κώστα Μαργέλη;

Μου βάζετε δύσκολα. Μπορώ μόνο να σας πω ότι αισθάνομαι ένας καθημερινός άνθρωπος με πολλές φιλίες και ελάχιστες αντιπάθειες. Ελπίζω το ίδιο να πιστεύουν για μένα και οι συμπολίτες μας. Δεν είμαι μικρόψυχος. Και το κυριότερο, σε καμία περίπτωση δεν τα ξέρω όλα, ξέρω όμως να ακούω τόσο τους συνεργάτες μου όσο και τους ειδικούς, και μετά να αποφασίζω.

 
Της Βίκυς Βετουλάκη