Μαργέλης «Αναποτελεσματική η νέα ρύθμιση οφειλών στο Δημόσιο»


Την άποψη ότι δε θα είναι αποτελεσματικός ο νέος νόμος για τη ρύθμιση των οφειλών στην Εφορία και το Δημόσιο γενικότερα διατύπωσε χθες ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Κωνσταντίνος Μαργέλης, σημειώνοντας πως έχει αρχίσει να δίνεται εντολή για κατασχέσεις σε όσους χρωστούν στο Δημόσιο.
«Δυστυχώς το 90% των επιχειρήσεων και χιλιάδες νοικοκυριά μένουν εκτός ρύθμισης και το κράτος, αντί να τους διευκολύνει να πληρώσουν για να αποκτήσει έσοδα, ετοιμάζεται να τους πάρει τα ακίνητα», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η σημερινή κατάσταση δεν οφείλεται σε απροθυμία των οφειλετών, αλλά σε αντικειμενική αδυναμία των φορολογουμένων να σηκώσουν τα βάρη που τους έχουν φορτώσει παλαιοί και νέοι φορολογικοί νόμοι.
Στην πράξη το ηλεκτρονικό σύστημα αποκλείει από το να πληρώσουν ακόμα και όσους θέλουν και μπορούν».
Έφερε δε ως παράδειγμα πως εξαιρούνται συλλήβδην από τη ρύθμιση οι οφειλέτες που τους έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για φοροδιαφυγή (π.χ. μη απόδοση ΦΠΑ), ενώ επιχειρήσεις και νοικοκυριά που αντέχουν στην κρίση απαιτείται να πληρώνουν υψηλές δόσεις βάσει του εισοδήματός τους. Η νέα ρύθμιση, συνέχισε, καταργεί ουσιαστικά την παλαιά με τις 24-48 δόσεις, προσθέτοντας πως όποιος υπαχθεί στη νέα ρύθμιση, επειδή χρωστά φόρο εισοδήματος ή ΦΠΑ, θα έχει μόνο 12 δόσεις το πολύ.
Ανέφερε, επίσης, πως προσφέρει έως και 100 δόσεις σε μισθωτούς, συνταξιούχους και ανέργους, αν και εφόσον το χρέος δεν ξεπερνά τα 5.000 ευρώ, ενώ με την υποβολή της αίτησης ο οφειλέτης «φακελώνεται» πλήρως, αφού δηλώνει με κάθε λεπτομέρεια την κινητή και ακίνητη περιουσία του κάθε μορφής.
Χ.Χ.