Μαύρη Θύελλα: Τα λάθη oδηγός και… μάθημα


 
ΑΝΕΛΑΒΕ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗΣ ΠΕΡΥΣΙΝΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ Ο ΡΑΛΛΗΣ ΔΙΝΟΝΤΑΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΑΝΟΔΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ 
 
ΤΡΑΓΙΚΗ Η ΕΙΚΟΝΑ ΜΕ ΜΟΛΙΣ 50 ΑΤΟΜΑ ΚΑΙ ΑΚΟΜΗ ΛΙΓΟΤΕΡΑ (30) ΤΑΜΕΙΑΚΩΣ ΕΝΤΑΞΕΙ ΜΕΛΗ 
 
Μία από τα ίδια με λιγότερο όμως κόσμο και μεγαλύτερη ανησυχία. Αυτά τα λέμε με αφορμή τη διεξαγωγή της Γενικής Συνέλευσης του ΠΣ «Η Καλαμάτα», που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής στο Αμφιθέατρο Αλέξανδρος Κουμουνδούρος, παρουσία ελάχιστων φιλάθλων της Μαύρης Θύελλας και ακόμη λιγότερων ταμειακώς εντάξει μελών. 
Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι τις 10.30 π.μ.ελάχιστα  ήταν τα ταμειακώς εντάξει μέλη, που στη συνέχεια αυξήθηκαν με τον αριθμό τους να ξεπερνάει τα 30. 
Αν μη τι άλλο, η απουσία του κόσμου και το γύρισμα της πλάτης στην αποτυχημένη – με βάση την εικόνα της ομάδας πέρυσι –  διοίκηση, φανερώνει πολλά. Ο τεράστιος λαός της Μαύρης Θύελλας δεν είναι τα τριάντα μέλη, εκ των οποίων τα περισσότερα μέλη του Δ.Σ. και στενοί τους συνεργάτες, ή τα λιγοστά που έδωσαν το «παρών» στη διαδικασία. Κι αυτό είναι ένα μόνο μέρος των πολλών παθογενειών που ακολουθούν την ομάδα, διοικητικά και οργανωτικά, φέρνοντάς την στην τελευταία θέση της περυσινής πολύ χαμηλής ποιοτικά Γ’ Εθνικής. 
Ελάχιστα διέφερε η διαδικασία από την περυσινή, με ουσιαστική διαφορά αυτή των εκλογών το περυσινό καλοκαίρι. Ο κόσμος που ακολουθεί τις διαδικασίες σταδιακά μειώνεται. Πριν από τρία χρόνια και μετά την εποχή Γρηγορόπουλου, τα ταμειακώς εντάξει μέλη ήταν πολλαπλάσια αυτών που έδωσαν το «παρών» την Κυριακή στο «Αλέξανδρος Κουμουνδούρος». 
Η σταδιακή μείωση δείχνει πολλά και φανερώνει τη στάση του κόσμου απέναντι στη διοίκηση.  
Ο Γιώργος Ράλλης πήρε τις ευθύνες στις πλάτες του, μοίρασε υποσχέσεις, θυμίζοντας τις περυσινές του αναφορές, όμως θα χρειαστούν βήματα… αλλαγής και αισιοδοξίας. Ήταν ο μόνος που μίλησε από τη Διοίκηση, δίνοντας αυτό που λέμε «one man show». Το ‘χει πάρει πάνω του και ελπίζουμε αυτή τη φορά να πετύχει. 
Ζήτησε συγνώμη, ανέπτυξε οικονομικά στοιχεία, αγωνιστικό προγραμματισμό και προχώρησε σε δηλώσεις για υποχρεωτικό πρωταθλητισμό και άνοδο της ομάδας στη Β’ Εθνική. 
 
Άθλια η περυσινή χρονιά 
Το ξεκίνημα της διαδικασίας έγινε με τον ορισμό των μελών της 3μελούς επιτροπής της Γ.Σ., στην οποία ορίστηκε ο παλαίμαχος Γιώργος Ζήσης και οι φίλαθλοι Άλκης Καραγιαννίδης, Τάσος Μπαζάνης. 
Στη συνέχεια, ο κ. Ράλλης αφού γνωστοποίησε τον αριθμό των ταμειακώς εντάξει μελών, λέγοντας ότι είναι επαρκής για να προχωρήσουν οι διαδικασίες, πήρε το λόγο, ξεκινώντας από την περυσινή χρονιά: 
«Νομίζω ότι η χρονιά ήταν καταστροφική, ίσως και άθλια. Ευθυνόμαστε εμείς, στη συνέχεια οι υπόλοιποι. Έγιναν πολλά λάθη από εμάς, τους προπονητές και τους ποδοσφαιριστές, που μας έφεραν στην τελευταία θέση. Ξεκινήσαμε για το πρωτάθλημα, όταν μάλιστα μάθαμε για άνοδο έξι ομάδων, το θεωρήσαμε δεδομένο. Δυστυχώς διαψευστήκαμε», τόνισε ο πρόεδρος του ΤΑΠ, ο οποίος στη συνέχεια αναφέρθηκε στα οικονομικά στοιχεία για το 2012. 
 
Έσοδα και έξοδα 
«Τα έσοδα της ομάδας για το 2012 ήταν 135.969 ευρώ. Τα 5.486 ευρώ ήταν από τα διαρκείας και τα 39.853 από τα εισιτήρια λιανικής. Πήραμε 36.550 ευρώ από επιχορηγήσεις της ΕΠΟ, στα οποία είναι και το Κύπελλο και ο αγώνας με την ΑΕΚ και 54.000 από διαφημίσεις (ΟΠΑΠ, Στοίχημα κ.α.). Από την άλλη πλευρά και όσον αφορά τα έξοδα, έφθασαν τα 268.500 ευρώ. Από αυτά τα 157.000 ήταν αμοιβές ποδοσφαιριστών και εργοδοτικές εισφορές, τα 19.500 σε διαιτητές, παρατηρητές και Ένωση Β’-Γ’ Εθνικής και άλλα 19.000 οι αμοιβές τρίτων (ασφάλεια παικτών, ρεύματα κ.λπ.). Το υπόλοιπο ποσό έχει να κάνει με διάφορα έξοδα, σύνολο 66.000 ευρώ. Από αυτά τα περισσότερα ήταν για τα ταξίδια της ομάδας (23.000 ευρώ), υλικά άμεσης κατανάλωσης, εισιτήρια και άλλα (8.700), καθώς και πρόστιμα που έφτασαν τα 26.400 ευρώ. Υπάρχουν και μικροποσά της τάξεως των 150 – 200 ευρώ που δεν χρειάζεται να αναφέρουμε». 
 
50.000 ευρώ περίπου το χρέος προς το ΙΚΑ 
Ένα ακόμη στοιχείο που ανέλυσε ο κ. Ράλλης, ήταν αυτό των οφειλών προς το ΙΚΑ. Τόνισε ότι πλησιάζει τις 50.000 ευρώ, όμως δεν υπάρχει ανησυχία, αφού σκοπεύει να προχωρήσει σε διακανονισμό. Το χρέος έχει να κάνει με τα δύο χρόνια παρουσίας της ομάδας στη Γ’ Εθνική και δεν ανησυχεί τους διοικούντες.  
 
Κανένα επίσημο ενδιαφέρον 
Ο πρόεδρος της Καλαμάτας, αναφέρθηκε στο θέμα που βγήκε στην επιφάνεια πριν από λίγο καιρό, κυρίως μέσα από φήμες που διέρρεαν εκ των έσω για οικονομικούς συμπαίκτες. Ουσιαστικά τόνισε ότι δεν υπήρχε κανένα επίσημο ενδιαφέρον, καθώς και το ένα άτομο που έδειξε μια μικρή κινητικότητα εγκατέλειψε γρήγορα. Ο μόνος που έχει συνεισφέρει, εκτός από τα μέλη της Διοίκησης, ανέφερε ότι είναι ο κ. Παπαδόπουλος, δίνοντας χρήματα τα τρία τελευταία χρόνια. Πέρυσι έφτασε το 10% των εξόδων της ομάδας, δηλαδή περίπου 27.000 ευρώ, ενώ θυμόμαστε τη συνέντευξη του μέχρι πρότινος προέδρου του Μεσσηνιακού, στην οποία είχε αναφέρει την καταβολή ποσού 75.000 ευρώ στην Καλαμάτα, τη χρονιά της Δ’ Εθνικής. 
Ο κ. Ράλλης επισήμανε ότι είναι αποδεκτή η όποια στήριξη και βοήθεια και περιμένει όποιον επιθυμεί να κάνει ανάλογες κινήσεις. 
 
Ανανεώσεις, μεταγραφές,  
«μικροί», προπονητές  
και… άνοδος 
Όσον αφορά την επόμενη ημέρα, ο κ. Ράλλης δεν μάσησε τα λόγια του και ανέπτυξε το πλάνο που έχει ο ίδιος αλλά και τα υπόλοιπα μέλη της Διοίκησης. Ξεκίνησε με αναφορά σε μερίδα των ΜΜΕ, λέγοντας μάλιστα ότι πολλά από αυτά που γράφονται είναι λανθασμένα και δεν ισχύουν. Καλό θα ήταν να γινόταν πιο σαφής, μιλώντας με ονόματα: 
«Ό,τι διαβάζετε από μερίδα των ΜΜΕ δεν ισχύει. Η διοίκηση έχει συμφωνήσει προφορικά μόνο με δύο παίκτες της περυσινής ομάδας. Με άλλους βρισκόμαστε σε επαφή, χωρίς όμως να υπάρχει κάτι τελειωμένο. Άλλωστε, κι όσον αφορά την περυσινή χρονιά, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, αφού η ομάδα τερμάτισε τελευταία. Συμφωνήσαμε ως διοίκηση να ακολουθήσουμε το εξής πλάνο. Να κρατήσουμε 7-8 από τον περυσινό κορμό, να πάρουμε 7-8 νεαρούς από την ευρύτερη περιοχή της Καλαμάτας και περίπου άλλους τόσους από γειτονικές περιφέρειες, που θα είναι με καλό βιογραφικό και θα μπορούν να πέσουν στα βαθιά στην πορεία πρωταθλητισμού. Πάντως, οι κινήσεις μας θα είναι πολύ προσεκτικές και για τους παίκτες του περυσινού κορμού, μπορώ να πω ότι θα προτείνουμε μείωση της τάξης των 20%. 
Με το προπονητικό τιμ μιλήσαμε, υπάρχει καλό κλίμα, όμως δεν έχουμε καταλήξει στους κ.κ. Κακαλέτρη – Σακελλαρόπουλο. Υπάρχει χρόνος και δεν θέλουμε να βιαστούμε. Μπορεί στη συνέχεια να προκύψει κάποιο λαχείο. Είναι σαφές ότι η Καλαμάτα είναι υποχρεωμένη να πρωταγωνιστήσει. Δεν χωράει η Καλαμάτα σ’ αυτή την κατηγορία και πρέπει να διεκδικήσει τον πρωταθλητισμό και την άνοδο στη Β’ Εθνική, κάτι για το οποίο θα παλέψουμε ως διοίκηση».  
 
Δεν προχώρησε και η λύση των Σφαγείων… τώρα κοιτάζει τα νταμάρια του Κάρτσωνα 
Ακολούθησε η αναφορά στο θέμα του γηπέδου, αλλά και αυτό του προπονητηρίου. Άφησε αιχμές προς τον Δήμο για το Δημοτικό Στάδιο, μίλησε για την πρόταση μεταφοράς της ομάδας στο Γήπεδο της Ένωσης και στάθηκε ιδιαιτέρως στην πρόθεση δημιουργίας προπονητηρίου, εκεί όπου το βλέμμα αλλάζει κατεύθυνση και από τα Σφαγεία πηγαίνει προς τα νταμάρια του Κάρτσωνα. 
«Ξέρετε ότι ο αγωνιστικός χώρος και όχι μόνο αυτός του Σταδίου, δεν είναι σε καλή κατάσταση. Μπορώ να πω ότι ήταν από τα χειρότερα γήπεδα του Ομίλου μας, ίσως το χειρότερο. Δυστυχώς κανείς δεν ασχολείται από το Δήμο και σωστά γκρινιάζουν κάποιοι. Υπήρξε πρόταση να πάμε την ομάδα στον Κορδία. Θεωρώ ότι δεν αξίζει στην ομάδα της Καλαμάτας να πάει σ’ ένα γήπεδο τόσο μικρό, όπως είναι αυτό του Κορδία. Από εκεί και πέρα, στόχος μας είναι να τρέξουμε το ζήτημα της δημιουργίας προπονητικού κέντρου. Είδατε τι αντιμετωπίσαμε πέρυσι. Στην αρχή μας έταξαν από το Δήμο το Παμμεσσηνιακό Κέντρο, όμως τίποτε δεν προχώρησε με τη συγκεκριμένη έκταση. Στον Άρι δεν ήμασταν επιθυμητοί, μας έβλεπαν σαν παρείσακτους και υποχρεωτικά φύγαμε. Δυστυχώς, δεν προχωρά και η λύση των Σφαγείων.  Χρειάζονται πολλά χρήματα, περίπου 35.000 – 40.000 ευρώ μόνο για τον χλοοτάπητα και τα υπόλοιπα προσωπική εργασία. Έτσι, κοιτάζουμε ένα τμήμα του Δήμου στα Λέικα, στο νταμάρι του Κάρτσωνα. Θα χρειαστεί όμως να κινηθούμε άμεσα και κυρίως με πολλή εθελοντική συμμετοχή, αφού δεν υπάρχουν χρήματα. Καλύτερο είναι ωστόσο να κόψουμε χρήματα από κάποιους παίκτες και να τα ρίξουμε στο προπονητήριο. Για την προετοιμασία μας πρότειναν το γήπεδο του Διαβολιτσίου που έχει πολύ καλό χλοοτάπητα και αν δεν προκύψει πρόβλημα θα βάλουμε πούλμαν που θα πηγαίνει τους παίκτες».  
 
Καμία σχέση αλλά και αντιπαλότητα με το Μεσσηνιακό 
Υπήρξε και αναφορά στη συνύπαρξη με το Μεσσηνιακό, με τον πρόεδρο της Καλαμάτας να στέκεται ιδιαιτέρως στο θέμα του γηπέδου: 
«Ναι, ζητήσαμε το γήπεδο του Μεσσηνιακού, όμως δεν μας το δίνουν ούτε καν για δεύτερη έδρα. Δεν έχουμε να χωρίσουμε κάτι, δεν είμαστε εχθροί, αλλά αντιμετωπίζουμε το Μεσσηνιακό όπως και τις υπόλοιπες ομάδες που θα αντιμετωπίσουμε. Ο κ. Παπαδόπουλος μας βοήθησε στο παρελθόν, νομίζω όμως ότι στη συνέχεια κοιτά περισσότερο την ομάδα του». 
Ουσιαστικά, κάπου εκεί ολοκληρώθηκε η όλη διαδικασία γνωστοποίησης των περυσινών στοιχείων και ανάπτυξης του πλάνου της νέας χρονιάς, με τους φιλάθλους και τα μέλη να κάνουν στη συνέχεια τις ερωτήσεις τους. Η αλήθεια είναι ότι ο λιγοστός κόσμος ήταν ιδιαίτερα μουδιασμένος και δεν έδειχνε να έχει διάθεση για κόντρες ή έντονες διαφωνίες.  
Υπήρξαν κάποιες προτάσεις για γενικό αρχηγό, τεχνικό σύμβουλο, Ακαδημίες, προπονητές ή ακόμη και παίκτες, τις οποίες αποδέχθηκε ο Γιώργος Ράλλης, άλλες τις σχολίασε και άλλες τις προσπέρασε. 
Μετά το τέλος της Γ.Σ. ο πρόεδρος της Καλαμάτας μίλησε και έξω από την αίθουσα με κάποιους φιλάθλους, κυρίως μερίδα οργανωμένων που έδωσαν το «παρών», ακούγοντας την ανησυχία τους για το μέλλον της ομάδας. 
Χαρακτηριστική ήταν η αποχώρηση γνωστού φιλάθλου, που χειροκρότησε ειρωνικά το κλείσιμο των αναφορών του Γιώργου Ράλλη, εκφράζοντας έτσι τη δυσαρέσκειά του αλλά και την ανησυχία του βλέποντας την ομάδα να μη δείχνει ικανή να αλλάξει σελίδα.