Θα χρηματοδοτηθεί από την Εθνική Τράπεζα σύμφωνα με το διευθύνοντα σύμβουλο
Του Αντώνη Πετρόγιαννη
Σε κάθε κράτος που θέλει να λειτουργεί ορθολογικά, όταν σχεδιάζεται ένα έργο αξίας αρκετών εκατομμυρίων ευρώ, μια από τις πρώτες διαδικασίες είναι η εκπόνηση σοβαρής μελέτης βιωσιμότητας.
Για το Μέγαρο Χορού, όμως, αυτό θεωρήθηκε, φαίνεται, περιττό. Αρκούσε ότι η Καλαμάτα ήταν «πόλις πολύτροπος» και ως τέτοια έπρεπε να έχει ανάλογο κτήριο. Έτσι, η διαχείρισή του δεν τέθηκε από κανέναν.
Τα χρόνια πέρασαν, το όραμα υλοποιήθηκε, αλλά ξαφνικά οι σημερινοί αρμόδιοι διαπίστωσαν, δεδομένης και της οικονομικής κατάστασης, ότι τα λειτουργικά έξοδα δεν μπορεί να τα… σηκώσει ο Δήμος Καλαμάτας. Εδώ, ούτε το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών άντεξε στην κρίση και η ιδιωτικοποίηση κρέμεται πάνω από το κεφάλι του.
Βλέποντας το δύσκολο του εγχειρήματος ο δήμαρχος Παν. Νίκας άρχισε να χτυπάει πόρτες στην Αθήνα για βοήθεια. Έτσι, η Εθνική Τράπεζα αποδέχθηκε το αίτημα του Δήμου Καλαμάτας και θα χρηματοδοτήσει μελέτη βιωσιμότητας για το Μέγαρο Χορού. Το αίτημα έθεσε προχθές ο κ. Νίκας στο συμπατριώτη μας διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής Τραπέζης, Αλέξανδρο Τουρκολιά.
Ο δήμαρχος στις δηλώσεις του επισήμανε πως το Μέγαρο Χορού απευθύνεται σε 250.000 θεατές στη Νότια Πελοπόννησο, που θα έχουν εύκολη πρόσβαση σε αυτό μέσω του αυτοκινητόδρομου. Τόνισε ακόμη ότι είναι δυνατόν να αποτελέσει, εκτός από εστία πολιτισμού, χώρο διεξαγωγής μεγάλων συνεδρίων και εκθέσεων.
Επίσης, κατά την παραμονή του στην Αθήνα ο δήμαρχος επισκέφθηκε και το υπουργείο Τουρισμού, όπου είχε συνεργασία με στελέχη του, όπως και του ΕΟΤ.
Συμφωνήθηκε, δε, με έξοδα του ΕΟΤ και του υπουργείου Τουρισμού, να υπάρξει προβολή της Καλαμάτας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, «η οποία να είναι επενδεδυμένη με σκηνές από το Φεστιβάλ Χορού», όπως ανέφερε σε δηλώσεις του. Η διαδικασία ξεκίνησε, με αποστολή υλικού από πλευράς Δήμου, και θα κλιμακωθεί.