Ξεκινά σήμερα το 4ο Αντάμωμα των Πελοποννησίων


Το 4ο αντάμωμα των Απανταχού Πελοποννησίων και των Απανταχού Νέων Πελοποννησίων ξεκινά σήμερα Παρασκευή και ολοκληρώνεται αύριο Σάββατο σε Βασιλικό και στο Ραμοβούνι.
Οι εκδηλώσεις διοργανώνονται από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας και το Δήμο Οιχαλίας. Στο πρωτόκολλο συνεργασίας που έχει υπογραφεί συμμετέχει και ο Σύλλογος Πελοποννησίων Θεσσαλονίκης «Ο Κολοκοτρώνης».
Χθες, συνέντευξη Τύπου για τις εκδηλώσεις, έδωσαν ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Παναγιώτης Αλευράς, ο δήμαρχος Οιχαλίας Φίλιππος Μπάμης και από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βασιλικού ο επίτιμος πρόεδρος Ευάγγελος Κούμανης και το μέλος Βασιλική Κόνιαρη.
 
Να γίνει θεσμός
Ο κ. Αλευράς επαίνεσε την προσπάθεια και πρωτοβουλία του Συλλόγου Πελοποννησίων Θεσσαλονίκης να οργανώσουν το 2006 το 1ο  Αντάμωμα: «Από τότε έγινε μια νέα συνάντηση το 2008 στη Ζαχάρω Ηλείας και το 2009 στο Αίγιο Αχαΐας. Φέτος αποφασίσαμε και υπογράψαμε πρωτόκολλο συνεργασίας να γίνει καινούργιο ξεκίνημα και ορίσθηκε κάθε χρόνο το Αντάμωμα των Πελοποννησίων να είναι το Ραμοβούνι του Δήμου Οιχαλίας. Η επιλογή του τόπου έχει ένα βαθύ συμβολισμό, ως τόπος γέννησης του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη».
Σήμερα Παρασκευή, οι εκδηλώσεις στο Βασιλικό θα ξεκινήσουν τις 7.30 το απόγευμα στο Δημοτικό Σχολείο με την έκθεση ιστορικών κειμηλίων της συλλογής Κατσαμπάνη. Η έκθεση θα λειτουργήσει 26 και 27 Ιουλίου από τις 10.00 το πρωί έως τις 10.00 το βράδυ. Η επίσημη έναρξη των εκδηλώσεων θα γίνει στο γήπεδο του Βασιλικού με τιμητική διάκριση από τον αντιπεριφερειάρχη Παναγιώτη Αλευρά του, καταγόμενου από το Βασιλικό, οικονομικού αντιεισαγγελέα Νικόλαου Παντελή, ο οποίος και θα μιλήσει για το Αντάμωμα των Πελοποννησίων. Θα ακολουθήσουν παραδοσιακοί χοροί από το Σύλλογο Γυναικών Δωρίου και πανηγύρι από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βασιλικού.
Το Σάββατο, οι εκδηλώσεις στο Ραμοβούνι θα ξεκινήσουν στις 9.20 το πρωί και, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν τέλεση τρισάγιου από το μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο μπροστά στον ανδριάντα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.
 
Τιμή για την περιοχή
Ο δήμαρχος Οιχαλίας, Φίλιππος Μπάμης, υπογράμμισε ότι είναι προνόμιο για την Πελοπόννησο ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης να έχει γεννηθεί στο Ραμοβούνι: «Είμαστε πάντα στο πλευρό των Απανταχού Πελοποννησίων  και μακάρι αυτή η προσπάθεια να μην σταματήσει εδώ και να γίνει θεσμός! Έχω δώσει ήδη εντολή εκεί που είναι η πινακίδα και λέει προς “Μνημείο Κολοκοτρώνη” να γράψουμε “Ο τόπος που γεννήθηκε ο Κολοκοτρώνης”. Το εννοούμε και το διεκδικούμε αυτό, γιατί ο Κολοκοτρώνης μπορεί να έδρασε στην Τριπολιτσά, αλλά ξεκίνησε από το Ραμοβούνι».
Η κα Κόνιαρη χαρακτήρισε τιμή για το Βασιλικό να υποδέχεται το Αντάμωμα των Πελοποννησίων, ενώ ο κ. Κούμανης δήλωσε συγκινημένος, ως ομογενής, που βρίσκεται στην πατρίδα και θα συμμετάσχει στο Αντάμωμα. Χαρακτήρισε επίσης τιμή για την περιοχή να πραγματοποιείται εκεί το Αντάμωμα, λέγοντας ότι θα γίνει το καλύτερο δυνατόν για τους φιλοξενούμενους και τους επισκέπτες.

Της Βίκυς Βετουλάκη