Πρεμιέρα απόψε του Φεστιβάλ Χορού στο σπίτι του


Με τη Βελγίδα Αν Τερέζα Ντε Κέερσμακερ, μια από τις μεγαλύτερες χορογράφους του σύγχρονου χορού, και το ιστορικό έργο της «Drumming», ανοίγει απόψε για πρώτη φορά τις πύλες του το Μέγαρο Χορού Καλαμάτας.
Για μεγάλη μέρα έκανε λόγο σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας, προσθέτοντας ότι το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού μπαίνει στο σπίτι του. Χαρακτήρισε σύμβολο για την πόλη το επιβλητικό κτήριο που βρίσκεται στο οικόπεδο του παλιού εργοστασίου Λιναρδάκη, ενώ ευχαρίστησε την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου για την ολοκλήρωση της κατασκευής του.
Ο κ. Νίκας συνεχάρη την καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Βίκυ Μαραγκοπούλου, επισημαίνοντας ότι το Φεστιβάλ αποτελεί πνευματικό της παιδί, καθώς και όλους όσοι εργάζονται σκληρά σε Καλαμάτα και Αθήνα για τη διεξαγωγή της φετινής 19ης διοργάνωσης. Ευχαρίστησε, επίσης, τη Διοίκηση του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και ιδίως τον καλλιτεχνικό του διευθυντή Γιώργο Κουρουπό, αφού, με δική του εισήγηση, οι τεχνικοί του Μεγάρου της Αθήνας θα σηκώσουν το βάρος της πρώτης λειτουργίας του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας. Ευχαριστίες απηύθυνε και προς την Εθνική Τράπεζα, που έχει αναλάβει το κόστος της μελέτης βιωσιμότητας του Μεγάρου Χορού. Κλείνοντας, ανέφερε ότι ήδη ξεκίνησε η καμπάνια που θα γίνει από τον ΕΟΤ σε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο για την Καλαμάτα, με προβολές οι οποίες θα είναι επενδεδυμένες από σκηνές του Φεστιβάλ στη 19χρονη πορεία του.
 
Συγκίνηση σε ζοφερό τοπίο
«Φέτος, σε ένα τόσο ζοφερό τοπίο για όλο τον ελληνικό λαό, η πραγματοποίηση του Φεστιβάλ αποκτά μια ιδιαίτερη συγκίνηση» παρατήρησε η Βίκυ Μαραγκοπούλου. Αναφερόμενη στη φετινή 19η διοργάνωση είπε ότι δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τις προηγούμενες, παρά την οικονομική κρίση, καθώς το Φεστιβάλ, αν και μικρότερο σε διάρκεια, διατηρεί την ποιότητα, το δυναμισμό, την τόλμη και τη φρεσκάδα του.
Χαρακτήρισε την είσοδο στο Μέγαρο πολυαναμενόμενο γεγονός, που θα δώσει στο Φεστιβάλ μεγάλη δυναμική, γιατί θα υπάρχει πλέον η δυνατότητα να παρουσιαστούν με το βέλτιστο τρόπο οι παραστάσεις του από συγκροτήματα πολύ υψηλού επιπέδου. Η κα Μαραγκοπούλου μίλησε για ένα θέατρο που θα αποτελέσει πολιτιστική κληρονομιά και εξέφρασε την ικανοποίησή της που εγκαινιάζεται με τη διάσημη Βελγίδα χορογράφο, η οποία αναβιώνει ένα ιστορικό έργο, ορόσημο στην ιστορία του σύγχρονου χορού.
Η καλλιτεχνική διευθύντρια τόνισε την επιχορήγηση του Φεστιβάλ από το ΕΣΠΑ (με συμμετοχή και του Δήμου), πράγμα το οποίο επέτρεψε τη διοργάνωσή του, καθώς εάν ίσχυε το 50-50 (Υπουργείο Πολιτισμού – Δήμος) όπως παλιά, θα ήταν δυσβάσταχτο το κόστος για το Δήμο σε τέτοιες εποχές.
Αναφερόμενη στο πρόγραμμα, είπε ότι, εκτός από τη διεθνή δημιουργία, δίνει έμφαση στους Έλληνες δημιουργούς που πρωτοπορούν, με στόχο να ψυχαγωγήσει αλλά και να προβληματίσει τους θεατές, ενώ πρόσθεσε ότι οι φετινές παράλληλες εκδηλώσεις θα είναι λιγότερες, αλλά αναβαθμισμένες. Αναφέρθηκε, επίσης, στους 60 νέους ανθρώπους απ’ όλη την Ελλάδα που παρακολουθούν τα σεμινάρια χορού του Φεστιβάλ, δίνοντας παράλληλα ζωή στην πόλη, ενώ ευχαρίστησε το χορογράφο Δημήτρη Παπαϊωάννου για την αφιλοκερδή προσφορά της παράστασής του «Μέσα – Εγκατάσταση βίντεο», με την οποία θα κλείσει το φετινό πρόγραμμα στις 25 Ιουλίου.
 
Η παράσταση «Drumming»
«Η αναβίωση του Drumming της Αν Τερέζα Ντε Κέερσμακερ, με νέους χορευτές της ομάδας Rosas, δίνει την ευκαιρία στο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας να ξεκινήσει με μια από τις ωραιότερες παραστάσεις που ανέβηκαν ποτέ», διαβάζουμε στο πρόγραμμα.
«Η πρώτη εκδοχή της χορογραφίας, το 1988, συνεπήρε το κοινό με την ελευθερία της κίνησης και τη μεταδοτική χαρά που πηγάζει από τον ίδιο το χορό. Αγόρια και κορίτσια, με καθημερινά ρούχα, “πετούν” πάνω στο πορτοκαλί δάπεδο, γίνονται σμήνη, χορεύουν ξέφρενα, με κινήσεις που μοιάζουν απλές, έως ότου κατασιγάσει η ένταση και ο χορός μετατραπεί σε ένα χαρούμενο τρέξιμο απ’ όλη την ομάδα.
Το Drumming βασίζεται στο ομώνυμο μουσικό κομμάτι του μινιμαλιστή συνθέτη Στηβ Ράιχ, ένα κομμάτι σε τέσσερα μέρη, διάρκειας μιας ώρας, για κρουστά από ξύλο, μέταλλο, δέρμα και φωνές που μιμούνται τα κρουστά».
Σήμερα και αύριο, 10.00 μ.μ. Κεντρική Σκηνή Μεγάρου Χορού Καλαμάτας.
Εισιτήρια: 20 ευρώ (α΄ ζώνη), 15 ευρώ (β΄ ζώνη, εξώστης), 12 ευρώ (φοιτητικό, μειωμένο), 10 ευρώ (ενιαία τιμή γ΄ ζώνης περιορισμένης δυνατότητας). Για το συγκεκριμένο έργο τα εισιτήρια έχουν εξαντληθεί, ωστόσο υπάρχει η πιθανότητα ακυρώσεων ή επιστροφών.
Αναλυτικές πληροφορίες για τις παραστάσεις του Φεστιβάλ, που θα λάβουν χώρα στο Μέγαρο Χορού, το αμφιθέατρο του Κάστρου και το ΔΗΠΕΘΕΚ, θα βρείτε στην ιστοσελίδα του: kalamatadancefestival.gr. Τηλ. 27210 62043, 62045.

Της Μαρίας Νίκα