Προτάσεις για εναλλακτικό σχέδιο ασφαλιστικών ρυθμίσεων, για τη διάσωση των επιχειρήσεων και του ΟΑΕΕ, καταθέτει στον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Γιάννη Βρούτση, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, Δημήτριος Μανιάτης.
Σε επιστολή του αναφέρει: «Ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών είναι ένα βήμα πριν από την κατάρρευση, λόγω της αδυναμίας καταβολής των εισφορών από τους ασφαλισμένους.
Η αδυναμία αυτή είναι απόρροια της μείωσης των εσόδων των επιχειρήσεων, λόγω της ύφεσης και της έλλειψης ρευστότητας και δημιουργείται πλήρη αδιέξοδο. Κατ’ επανάληψη έχουμε επισημάνει στο υπουργείο σας, στον ΟΑΕΕ και στο υπουργείο Οικονομικών, την αναγκαιότητα λήψης ρεαλιστικών μέτρων και ρυθμίσεων για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Δυστυχώς, αντ’ αυτού, ό,τι απόφαση έχει παρθεί, έχει οδηγήσει στα αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Αυτό πιθανόν να οφείλεται είτε στην αδυναμία αντίληψης της πραγματικότητας είτε στην επιβολή πολιτικής από τους δανειστές μας.
Η τακτική, επιπλέον, των ποινικών διώξεων ή άλλων μέτρων απέναντι στους ασφαλισμένους είναι και αδιέξοδη και ανάλγητη, μεσούσης της ύφεσης, για την οποία σε καμία περίπτωση δεν ευθύνονται οι ασφαλισμένοι.
Αντιθέτως, τις ευθύνες της κατάρρευσης του Ταμείου έχουν όλοι όσοι εφάρμοσαν αυτές τις πολιτικές και συγκεκριμένα: κούρεμα ομολόγων του Δημοσίου – κούρεμα αποθεματικών – απώλειες από τα δομημένα ομόλογα – απώλειες από την αδυναμία διατήρησης των θέσεων του ταμείου σε τράπεζες λόγω ανακεφαλοποίησης κ.λπ.
Αυτά τα στοιχεία αποτελούν κόλαφο για όλους όσοι επικαλούνται σήμερα ότι ευθύνες έχουν οι ασφαλισμένοι και τους διώκουν ποινικά.
Προς τούτο, σας προτείνουμε τις εξής ρυθμίσεις:
1. Πάγια ρύθμιση, ευέλικτη, που να ανταποκρίνεται στη δυνατότητα πληρωμής της από τους οφειλέτες και ειδικότερα για όσους ήταν συνεπείς μέχρι 1-1-2008 (όριο έναρξης της κρίσης), χωρίς όριο δόσεων, αλλά με ελεύθερη καταβολή έναντι οφειλών
2. Οι τράπεζες να δώσουν χαμηλότοκα δάνεια για εξόφληση υποχρεώσεων (με την εγγύηση του Δημοσίου), για να σωθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες, ενώ ο ασφαλιστικός οργανισμός ΟΑΕΕ θα αποφύγει τη βέβαιη χρεοκοπία.
3. Οποιαδήποτε χρέη υπάρχουν, να υπαχθούν στη ρύθμιση των 100-120 δόσεων μέχρι τέλος Ιουνίου 2013, χωρίς υπεύθυνες δηλώσεις και διαδικασίες που δεν πληρούν οι υπόχρεοι.
Επίσης:
-Αποποινικοποίηση των οφειλών του ΟΑΕΕ, διότι έχει χαρακτήρα αυτασφάλισης και όχι παρακράτησης ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων.
-Πάγωμα όλων των οφειλών μέχρι σήμερα, με αφαίρεση του ποσού της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, σε όσους δεν είχαν το δικαίωμα, διότι οι υπηρεσίες αυτές δεν τους προσφέρθηκαν.
-Ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικής κλάσης από τους ασφαλισμένους.
-Αποδέσμευση της ασφαλιστικής ενημερότητας από τη θεώρηση βιβλιαρίων υγείας και ιατροφαρμακευτικής κάλυψης, σε όλους τους ασφαλισμένους που ήταν συνεπείς μέχρι και 1-1-2008.
-Χορήγηση σύνταξης σε όσους έχουν τις προϋποθέσεις, αλλά δε συνταξιοδοτούνται επειδή έχουν οφειλές προς τον ΟΑΕΕ άνω των 20.000 ευρώ. Στις περιπτώσεις αυτές, είτε να διαγράφεται η ασφαλιστική περίοδος που αφορά τις οφειλές είτε η οφειλή να παρακρατείται από την παρεχόμενη σύνταξη.
Η αδυναμία για να υπαχθεί κάποιος στις εξαγγελθείσες ρυθμίσεις είναι προφανής.
Με αυτά τα δυσβάστακτα μέτρα ρύθμισης που εξαγγέλθηκαν δεν πρόκειται να σωθούν, ούτε οι επαγγελματίες – επιχειρήσεις ούτε το ασφαλιστικό μας Ταμείο, γιατί διαρκώς θα αυξάνεται το έλλειμμά του, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να καλύψει τις υποχρεώσεις του.
Εάν πραγματικά η Πολιτεία θέλει να σώσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για να έρθει η ανάκαμψη και να σταματήσει η συνεχιζόμενη ανεργία στον ιδιωτικό τομέα, με κοινωνικά επακόλουθα, πρέπει να αποσύρει άμεσα αυτό το νόμο, με όλα τα ανεφάρμοστα μέτρα και δικαιολογητικά που χρειάζονται για τη ρύθμιση.
Πρέπει να συνειδητοποιήσει η Πολιτεία τη σοβαρότητα της κατάστασης στην αγορά, ότι δεν υπάρχει καθόλου ρευστό και «βάζουν το μαχαίρι στο λαιμό», σε αυτό το εύρυθμο τοπίο της Ελλάδας, που μεταβάλλει τα πάντα, δεδομένα και κεκτημένα.
Σε μια Ελλάδα, που για να αναπτυχθεί θα πρέπει να γίνει ελκυστική στους ξένους επενδυτές, αλλά πάνω απ’ όλα σε εμάς τους Έλληνες.
Ζητούμε, επίσης, την άρση του πολυνομοσχεδίου, καθώς, σύμφωνα με το άρθρο 101, δημιουργείται το Κέντρο Αναγκαστικής Είσπραξης για τις οφειλές στα Ταμεία (για χρέη άνω των 5.000 ευρώ). Είναι μοναδικό φαινόμενο στην ασφαλιστική νομοθεσία να φυλακίζεται ο επιχειρηματίας – οφειλέτης για οφειλές που αφορούν στον ίδιο.
Τέλος, οι προτάσεις μας για ρεαλιστικές ρυθμίσεις αποτελούν πολύ καλό εργαλείο για τη ρεαλιστική αντιμετώπιση του προβλήματος.
Αξιότιμε κύριε υπουργέ, με τη βεβαιότητα ότι θα δείτε τις προτάσεις μας με κατανόηση, που στόχο έχουν την επιβίωση των επαγγελματιών, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ασφαλιστικών ταμείων, προς όφελος της οικονομίας και γενικότερα της πατρίδας, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων και αναμένουμε».