Σε εφαρμογή από σήμερα η ελεγχόμενη στάθμευση στη Μεσσήνη


Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου  
 
Από σήμερα τίθεται σε ισχύ η ελεγχόμενη στάθμευση στη Μεσσήνη, όπως ανακοίνωσε χθες ο δήμαρχος Μεσσήνης Στάθης Αναστασόπουλος. Χθες, μοιράστηκαν ενημερωτικά φυλλάδια και αποκαλύφθηκαν οι σχετικές πινακίδες. Σήμερα, επίσης, η Δημοτική Αστυνομία θα συμβουλεύει τους οδηγούς, θα ενημερώνει για τα σημεία πώλησης των καρτών στάθμευσης και σε μία εβδομάδα θα γίνει η ουσιαστική έναρξη λειτουργίας του μέτρου.
Σκοπός του συστήματος, όπως σημείωσε ο δήμαρχος Μεσσήνης, είναι η βελτίωση των κυκλοφοριακών συνθηκών και η αποφυγή κυκλοφοριακής συμφόρησης. Με την εφαρμογή του εξασφαλίζονται θέσεις στάθμευσης για τους επισκέπτες και περιορίζεται η μακράς διάρκειας στάθμευση στην εμπορική περιοχή, με αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη και ανετότερη επισκεψιμότητα.
Παράλληλα, εξασφαλίζονται θέσεις στάθμευσης για τους μόνιμους κατοίκους, οι οποίοι θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για να παραλάβουν τη δωρεάν κάρτα στάθμευσης για συγκεκριμένες θέσεις, ενώ αντιμετωπίζεται συστηματικότερα η παράνομη στάθμευση.
 
Κόστος καρτών 
Ο κ. Αναστασόπουλος ζήτησε από τους κατοίκους της Μεσσήνης και τους επισκέπτες να βοηθήσουν και να συνεργαστούν με τη Δημοτική Αστυνομία, αλλά και να προμηθευτούν τις απαραίτητες κάρτες. Αυτή της μίας ώρας κοστίζει 0,50 ευρώ, των δύο ωρών 1 ευρώ και των τριών ωρών 2 ευρώ.
Επέστησε, επίσης, την προσοχή στα με διαφορετικό χρώμα γραμμογραφημένα τμήματα οδών. Στις περιοχές – τμήματα οδών με τη λευκή διαγράμμιση επιτρέπεται η στάθμευση οχημάτων κατοίκων – επισκεπτών, οι οποίοι είναι εφοδιασμένοι με την προπληρωμένη κάρτα ελεγχόμενης στάθμευσης.
Στις περιοχές – τμήματα οδών με την μπλε διαγράμμιση επιτρέπεται η στάθμευση οχημάτων των μονίμων κατοίκων που είναι εφοδιασμένοι με τη σχετική κάρτα και σύμφωνα με την περιοχή τους.
Στις περιοχές – τμήματα οδών με την κίτρινη διαγράμμιση δεν επιτρέπεται η στάθμευση.
 
Ώρες λειτουργίας και σημεία πώλησης   
Το σύστημα θα λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 9.00 το πρωί έως τις 2.00 μετά το μεσημέρι και από τις 5.00 το απόγευμα έως τις 9.00 το βράδυ, το Σάββατο από τις 9.00 το πρωί έως τις 2.00 μετά το μεσημέρι, ενώ η στάθμευση θα είναι ελεύθερη τις Κυριακές και τις επίσημες αργίες.
Οι κάρτες στάθμευσης πωλούνται σε όλα τα ΚΕΠ του Δήμου Μεσσήνης, στα καταστήματα ψιλικών Σιαλακά Γεωργίας (οδός Στ. Τσούση & Καρατζά) και Μιχαλόπουλου Νίκου (οδός Μπούκας), καθώς και στο περίπτερο Σιαλακά Γεωργίας (οδός Πολυτεχνείου).
Όπως ανέφερε ο κ. Αναστασόπουλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η ελεγχόμενη στάθμευση θα ελέγχεται έως τις 22 Σεπτεμβρίου από τη Δημοτική Αστυνομία. Ο ίδιος θα ζητήσει να παραμείνουν στη θέση τους οι τέσσερις αστυνομικοί, για να λειτουργήσει ομαλά το σύστημα, αφήνοντας ανοιχτό και το ενδεχόμενο λειτουργίας του από δημοτικούς υπαλλήλους.