Τίμησαν την ηρωική θυσία του Τέλλου Άγρα στους Γαργαλιάνους


Του Ηλία Γιαννόπουλου
 
Με λαμπρότητα και κάθε επισημότητα τίμησαν την Κυριακή στους Γαργαλιάνους την ηρωική θυσία του Γαργαλιανιώτη Μακεδονομάχου Σαράντη Αγαπηνού – που είναι ευρύτερα γνωστός με το πολεμικό του ψευδώνυμο ως Τέλλος Άγρας -, καθώς μαζί με τον Αντώνη Μίγγα δολοφονήθηκαν δι’ απαγχονισμού από κομιτατζήδες Βουλγάρους στις 7 Ιουνίου 1907.
Για τα 106 χρόνια από τη θυσία τους, το απόγευμα της Κυριακής, μπροστά από το άγαλμα του Τέλλου Άγρα στο πάρκο των Γαργαλιάνων, στην Μπρίσκειο Βιβλιοθήκη, όπου ήταν παραταγμένη η Φιλαρμονική Γαργαλιάνων και μαθητές σχολείων της πόλης με σημαίες, καθώς και χορευτικό τμήμα της Αδελφότητας Μικρασιατών Νομού Σερρών «Ο Άγιος Πολύκαρπος» και οι επίσημοι, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση από το Μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσόστομο μετά του ιερού κλήρου της πόλης. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από το δήμαρχο Τριφυλίας Κώστα Κόλλια, τον εκπρόσωπο της Βουλής των Ελλήνων, βουλευτή Μεσσηνίας Γιάννη Λαμπρόπουλο, τον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Παναγιώτη Αλευρά, το δήμαρχο Έδεσσας Δημήτριο Γιάννου, τον πρόεδρο της Δ.Κ. Γαργαλιάνων Ανδρέα Ματθιουδάκη, τον εκπρόσωπο των Ενόπλων Δυνάμεων, επισμηναγό Παναγιώτη Γκόνη, το διοικητή του Α.Τ. Γαργαλιάνων Αθανάσιο Χριστόπουλο, το διοικητή της Π.Υ. Γαργαλιάνων Κωνσταντίνο Γεωργακόπουλο, τον εκπρόσωπο του Λιμενικού Σώματος, υποπλοίαρχο Λάμπρο Φώτου, τον εκπρόσωπο του Συλλόγου Βορειοελλαδιτών Μεσσηνίας Εμμανουήλ Κοβάτση και το γραμματέα της Αδελφότητας Μικρασιατών Νομού Σερρών «Ο Άγιος Πολύκαρπος», Αλέξανδρο Καδέμογλου. Στη συνέχεια τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και η Φιλαρμονική Γαργαλιάνων ανέκρουσε τον εθνικό ύμνο, με τις σημαίες σχολείων των Γαργαλιάνων να κυματίζουν!
Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν στην πλατεία με χαιρετισμούς των δημάρχων Τριφυλίας και Έδεσσας.
Ο δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας, αφού καλωσόρισε το σεβασμιώτατο και τους επίσημους προσκεκλημένους και αφού σημείωσε πως «βρίσκομαι σε μια συγκλονιστική στιγμή», τόνισε πως όσοι έχουν εντρυφήσει στο Μακεδονικό Αγώνα και στον αγώνα των Ηρώων εκείνου του Έπους «νιώθουμε πάντα συγκλονισμένοι». Ευχαρίστησε δε, όσους τίμησαν με την παρουσία τους τη μνήμη του Τέλλου Άγρα!
Ο δήμαρχος Έδεσσας, Δημήτριος Γιάννου, μετέφερε «την τεράστια ευγνωμοσύνη των Μακεδόνων για έναν άνθρωπο, για ένα παιδί το οποίο ήρθε στη Μακεδονία και έδωσε αυτό που έπρεπε, δηλαδή την ελευθερία σε έναν τόπο ο οποίος τη χρειαζόταν την εποχή εκείνη» και συνδύασε «αυτό το ιστορικό κομμάτι με το σημερινό πρόβλημα που υπάρχει επάνω στη Μακεδονία», λέγοντας: «Η Ελλάδα αρχίζει από τη Μακεδονία και δεν τελειώνει στη Μακεδονία. Πρέπει αυτό να το τονίσουμε.
Η Μακεδονία ήταν και είναι ελληνική και δε χρειάζεται να σφετεριζόμαστε ούτε να πουλάμε το όνομα! Είναι μία η Μακεδονία! Ελληνική!».
Ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Παναγιώτης Αλευράς αναφέρθηκε στην ηρωική θυσία του Καπετάν Τέλλου Άγρα και το παράδειγμα που πρέπει όλοι να έχουμε από τον αγώνα και τη θυσία του.
Χαιρετισμό απηύθυνε και εκπρόσωπος της Αδελφότητας Μικρασιατών Νομού Σερρών «Ο Άγιος Πολύκαρπος».
Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε, με συγκίνηση, ο δήμαρχος Τριφυλίας, διαβάζοντας γράμματα του Τέλλου Άγρα, ποιήματα και στίχους που έχουν γραφεί για την ηρωική του θυσία, ενώ αναφέρθηκε στη δύναμη που πρέπει να αντλούμε αυτούς τους δύσκολους καιρούς από τη θυσία του! Η εκδήλωση έκλεισε με παραδοσιακούς χορούς από την Αδελφότητα Μικρασιατών, που καταχειροκροτήθηκαν!
Στις επετειακές εκδηλώσεις συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Δημήτρης Κουκούτσης, ο δήμαρχος Πύλου – Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης, ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ Τάκης Κατσίβελας, ο πολιτευτής και μέλος της ΚΠΕ της Ν.Δ. Μίλτος Χρυσομάλλης, ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ν.Δ. Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς, ο περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Μπακούρος, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι.