Τμήμα η Ασφάλεια, Τμήμα η Κυπαρισσία και «κουτσουρεμένοι» αστυνομικοί διευθυντές

Τμήμα η Ασφάλεια, Τμήμα η Κυπαρισσία και «κουτσουρεμένοι» αστυνομικοί διευθυντές

Ριζικές είναι οι αλλαγές που προωθούνται με το νομοσχέδιο που συντάχθηκε για την αναδιάρθρωση της Ελληνικής Αστυνομίας, με θετικά αλλά και πολλά αρνητικά – και- για τη Μεσσηνία.
Μπορεί στο νομοσχέδιο, που κυκλοφόρησε πριν από λίγες ημέρες στη «ζούλα» στο ίντερνετ, να μη γίνεται αναλυτική αναφορά στο τι θα συμβεί σε κάθε Αστυνομική Διεύθυνση, όμως οι ανακατατάξεις στη γενική δομή της Αστυνομίας φέρνουν τα πάνω- κάτω και στο νομό μας.
Πρώτον, αλλάζει άρδην ο ρόλος των αστυνομικών διευθυντών των νομών, καθώς χάνουν τον έλεγχο των Διευθύνσεων Ασφαλείας, ο οποίος πλέον θα γίνεται κεντρικά. Οι αρμοδιότητές τους θα περιορίζονται σε θέματα γενικής αστυνόμευσης, τροχαίας, λήψης μέτρων,  μεταγωγής κρατουμένων και μικροεγκληματικότητας. Η Δημοτική Αστυνομία «φεύγει» από τους Δήμους και περνάει πλέον στην αρμοδιότητα της Ελληνικής Αστυνομίας.
Σύμφωνα με τα δεδομένα του νομοσχεδίου, το οποίο θα τεθεί σε διαβούλευση, διαφαίνεται ότι η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας θα γίνει Τμήμα Ασφαλείας, το οποίο θα ελέγχεται πλέον κεντρικά και όχι τοπικά. Θα υπάγεται απευθείας στη Διεύθυνση Ασφαλείας Πελοποννήσου, η οποία θα αναφέρεται στη Γενική Διεύθυνση Ασφαλείας Νοτίου Ελλάδος, υπό τις εντολές υποστρατήγου.
Μία από τις πιο σημαντικές αλλαγές είναι ότι στις Αστυνομικές Διευθύνσεις θα υπάγονται υπηρεσίες επιπέδου μόνο Τμήματος και Σταθμού. Αυτό πρακτικά, για τη Μεσσηνία, σημαίνει ότι η Αστυνομική Υποδιεύθυνση Κυπαρισσίας θα μεταλλαχθεί σε ένα απλό Αστυνομικό Τμήμα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Στις δε τελικές διατάξεις του νομοσχεδίου, αναφέρεται ότι καταργούνται 6.700 κενές οργανικές θέσεις αστυφυλάκων γενικών καθηκόντων. Για τη Μεσσηνία αυτό σημαίνει ότι από 120 που είναι τώρα οι κενές οργανικές θέσεις, θα μειωθούν κατά 63 και, κατά συνέπεια, δε θα… έχουμε μεγάλη έλλειψη αστυνομικών!
Σε γενικότερα ζητήματα, το νομοσχέδιο δεν προβλέπει αποδέσμευση των αστυνομικών από διαφορά πάρεργα, όπως μέτρα γηπέδων, επιδόσεις, πολεοδομικά κ.λπ., ενώ δε γίνεται καμία αναφορά στο πώς θα καλυφθούν τα κενά ουσιαστικής αστυνόμευσης.
 
4 κλάδοι
Το νομοσχέδιο χωρίζει την Αστυνομία σε 4 κλάδους και οι οποίοι είναι:
-Κλάδος Τάξης (με αρμοδιότητες Γενική αστυνόμευση, Διεύθυνση τροχαίας και αστυνόμευσης αυτοκινητοδρόμων, Διεύθυνση εξυπηρέτησης πολιτών και Δημοτικής αστυνόμευσης (αφαίρεση αρμοδιότητας από τους Δήμους) και Διεύθυνση Επιχειρησιακού Σχεδιασμού και υποστήριξης)
-Κλάδος Ασφάλειας
-Κλάδος Αλλοδαπών  και Μετανάστευση
-Κλάδος Διοικητικού και Οικονομοτεχνικών.
Οι εν λόγω κλάδοι θα ελέγχονται και εποπτεύονται από 4 Γενικούς Επιθεωρητές.
 
Βαρύτητα στην Ασφάλεια
Η δομή του νομοσχεδίου φανερώνει ότι πλέον θα δοθεί μεγάλη βαρύτητα σε θέματα που χειρίζεται η Ασφάλεια (οργανωμένο έγκλημα, ναρκωτικά, κ.λπ.).
Θα λειτουργεί ως ανεξάρτητη υπηρεσία, με κεντρικό έλεγχο και όχι υπό τις εντολές του  τοπικού αστυνομικού διευθυντή.
Ειδικότερα, δημιουργούνται Γενική Διεύθυνση Ασφαλείας Νοτίου Ελλάδος και Γενική Διεύθυνση Ασφαλείας Βορείου Ελλάδος. Στην πρώτη θα υπάγεται η περιοχή της Πελοποννήσου, όπου θα ιδρυθεί Διεύθυνση Ασφαλείας Πελοποννήσου και θα εποπτεύει τις υπηρεσίες Ασφάλειας των Νομών Μεσσηνίας, Λακωνίας, Κορινθίας, Αργολίδας και Αρκαδίας.
Η Γενική Διεύθυνση Ασφαλείας Νοτίου Ελλάδος θα εδρεύει στην Αττική, ενώ ξεκάθαρα αναφέρεται ότι Υποδιευθύνσεις Ασφαλείας μπορεί να έχουν μόνο οι Διευθύνσεις Ασφαλείας Αττικής και Θεσσαλονίκης. Οι υπόλοιπες Διευθύνσεις μπορούν να έχουν μόνο Τμήματα.
 
Κατάργηση κενών θέσεων
Το νομοσχέδιο δεν έχει κοινοποιηθεί ακόμα στις ενδιαφερόμενες πλευρές και σε ερώτηση που θέσαμε στον πρόεδρο τη Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Μεσσηνίας, Γιάννη Αδαμόπουλο, μας είπε πως το πιο ανησυχητικό απ’ όσα έχει ενημερωθεί είναι η κατάργηση των 6.700 κενών οργανικών θέσεων αστυφυλάκων.
Στις 10 και 11 Ιουλίου, δε, θα συνεδριάσει με βασικό θέμα το νομοσχέδιο το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας των Αστυνομικών Ενώσεων, ενώ θα ακολουθήσει συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου, παρουσία του υπουργού Δημόσιας Τάξης κ. Δένδια, όπου αναμένεται να συζητηθούν και οι αλλαγές ανά περιοχή.
Πάντως, η εξειδίκευση αλλαγών ανά Αστυνομική Διεύθυνση θα γίνει μετά την ψήφιση του  νομοσχεδίου, βάσει των αρχών που θέτει.

Της Βίκυς Βετουλάκη