Το γκότζι μπέρι σε συμφωνία με τη γαλακτοβιομηχανία


Βάσιμες ελπίδες για την ανάπτυξη στη χώρα μας καινοτόμων και πολλά υποσχόμενων καλλιεργειών, όπως το γκότζι μπέρι, δημιουργεί η πρώτη μεγάλη συμφωνία για τη διάθεση του προϊόντος μεταξύ παραγωγών και γνωστής γαλακτοβιομηχανίας.
Ο λόγος για τη ΦΑΓΕ, η οποία, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της Agrenda, συμφώνησε να απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος της φετινής παραγωγής γκότζι μπέρι από την πρότυπη φάρμα που έχουν δημιουργήσει στους Γαργαλιάνους οι Παναγιώτης Τσαγκάνης και Παναγιώτης Καμπύλης.
Σκοπός της εταιρείας είναι να χρησιμοποιήσει το νωπό φρούτο στην παραγωγή γιαουρτιού με γεύσεις, το οποίο αποτελεί τη «ναυαρχίδα» των προϊόντων της, τόσο στην Ελλάδα όσο και-κυρίως- στο εξωτερικό. Μάλιστα, όπως πληροφορείται η Agrenda, ήταν η ίδια η γαλακτοβιομηχανία που προσέγγισε τους παραγωγούς και, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έχει θέσει επί τάπητος και πρόταση μακροχρόνιας συνεργασίας.
Πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη συμφωνία του είδους που γίνεται στη χώρα μας, κάτι το οποίο μπορεί να λειτουργήσει ως σηματωρός:  όχι μόνο για τις βιομηχανίες τροφίμων που ενδιαφέρονται να επενδύσουν σε καινοτόμα προϊόντα από εγχώριες πρώτες ύλες, αλλά-κυρίως- και για τους αγρότες που μέχρι σήμερα ενδιαφέρονταν για τις νέες, πρωτοποριακές καλλιέργειες (ανάμεσά τους τα λεγόμενα «Super Foods», όπως το γκότζι μπέρι), όμως εγκατέλειπαν την προσπάθεια, καθώς δεν έβρισκαν αξιόπιστη απάντηση στο πρόβλημα της διάθεσης της παραγωγής τους.
 
Μια πρότυπη φάρμα
Mε αυτή την αγωνία ξεκίνησαν πριν από 4,5 περίπου χρόνια να στήνουν την πρότυπη φάρμα τους σε μια έκταση 12 στρεμμάτων στην τοποθεσία Λαγούβαρδος της Μεσσηνίας οι κύριοι Τσαγκάνης και Καμπύλης.
Επαγγελματίες αγρότες αμφότεροι, μέχρι τότε ασχολούνταν αποκλειστικά με την καλλιέργεια πατάτας. Όπως, όμως, μας λέει ο κ. Τσαγκάνης, «στο μυαλό μας στριφογύριζαν ιδέες για το πώς μπορούμε να μεγιστοποιήσουμε το εισόδημά μας και, κυρίως, να “πιάσουμε” το πνεύμα της εποχής και της αγοράς». 
Το γκότζι μπέρι φάνταζε μια καλή λύση, δεδομένου και του ιδανικού μικροκλίματος της περιοχής. Η φάρμα τους απαρτίζεται από 3.500 δέντρα και η φετινή είναι η πρώτη ουσιαστικά χρονιά συγκομιδής. «Η αλήθεια είναι ότι η απόδοση έχει ξεπεράσει και τις πλέον αισιόδοξες εκτιμήσεις μας» σχολίασε.