ΦΠΑ 13%: ένα μέτρο για τρεις…τσέπες


Η μείωση δε θα περάσει ολόκληρη στις τελικές τιμές, καθώς θα καλύψει επιβαρύνσεις τις οποίες έχουν υποστεί οι επαγγελματίες από προηγούμενες αυξήσεις του φόρου
 
Με τη συναίνεση της κυβέρνησης η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από 23% σε 13% μερικώς μόνο θα περάσει στην κατανάλωση και όχι στο σύνολο των προϊόντων.
Από την 1η Αυγούστου, που τίθεται σε εφαρμογή το μέτρο, οι καταναλωτές θα πρέπει να αναμένουν στην καλύτερη των περιπτώσεων μειώσεις της τάξης του 5% έναντι της αναμενόμενης 8,1% που προκύπτει από τη μείωση του ΦΠΑ κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες. Επιπλέον, η μερική αυτή μείωση δε θα μετακυλιστεί στο 1/4 των προϊόντων εστίασης.
Η συμφωνία τιμής που υπέγραψαν τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Τουρισμού με τους φορείς του κλάδου της εστίασης διασφαλίζει το περίφημο ειδικό σήμα, μπλε χρώματος, για όσες εταιρείες μειώσουν τις τιμές τους τουλάχιστον σε ποσοστό 5%. Από τη μείωση αυτή μπορούν να εξαιρέσουν το 1/4 των προϊόντων στον τιμοκατάλογό τους.
Η κυβέρνηση, όπως αναφέρεται στο κείμενο της συμφωνίας, αναγνώρισε τις προσπάθειες συγκράτησης των τιμών στον κλάδο κατά το προηγούμενο διάστημα. Από την υποχρέωση της μείωσης των τιμών σε ποσοστό 5% κατ’ ελάχιστον εξαιρούνται τα αλκοολούχα ποτά, δεδομένου ότι η μείωση του ΦΠΑ δεν αφορά αυτά. Στο νέο τιμοκατάλογο θα αναφέρεται υποχρεωτικά και η παλαιά τιμή, ώστε ο καταναλωτής να αντιλαμβάνεται τη μείωση.
Την αδυναμία να μειώσουν σε όλα τα προϊόντα τις τιμές τους μας είχαν τονίσει σε πρόσφατο ρεπορτάζ του «Θ» και επαγγελματίες της Καλαμάτας, αφού, όπως σημείωναν, τα προηγούμενα χρόνια οι αυξήσεις στα προϊόντα που πουλούσαν ήταν μηδενικές, απορροφώντας έτσι οι ίδιοι την επιπλέον φορολόγηση.
Οι μαγαζάτορες επισήμαναν πως η μείωση του ΦΠΑ δεν αναμένεται να οδηγήσει σε μεγάλες μειώσεις τιμών, προεξοφλώντας πως θα καρπωθούν οι ίδιοι αυτή την πτώση, για να καλύψουν επιβαρύνσεις τις οποίες έχουν υποστεί από τις προηγούμενες αυξήσεις του φόρου.
Η μείωση του ΦΠΑ σημαίνει θεωρητικά ότι οι μαγαζάτορες που προσφέρουν υπηρεσίες εστίασης θα πρέπει να προσαρμόσουν τους τιμοκαταλόγους τους στη συμφωνία του πρωθυπουργού με την τρόικα για μείωση του ΦΠΑ κατά 10 μονάδες.
Αυτό σημαίνει ότι ο λογαριασμός του κάθε πελάτη θα έπρεπε να είναι μειωμένος κατά 8,1%, κι αυτό μόνο για τα προϊόντα τα οποία θα επιστρέψουν στο 13%. Το ποσοστό αυτής της μείωσης προκύπτει ως εξής: εάν τα προϊόντα έχουν τιμή 100 ευρώ, με ΦΠΑ 23% κοστίζουν 123 ευρώ. Για το ίδιο ποσό των 100 ευρώ, με ΦΠΑ 13% ο τελικός λογαριασμός θα φτάσει στα 113 ευρώ. Η μείωση, δηλαδή, από τα 123 ευρώ στα 113 ευρώ αντιστοιχεί σε ποσοστιαία μείωση 8,1%.
Το όφελος από τη μείωση του ΦΠΑ, πάντως, είναι κυρίως ψυχολογικό, αφού πρόκειται για την πρώτη «οριζόντια» μείωση φόρου εδώ και μια πενταετία. Θεωρητικά, με τη μείωση του ΦΠΑ από 23% σε 13%, μια τετραμελής οικογένεια που πλήρωνε, π.χ., 50 ευρώ για τη βραδινή της έξοδο σε μια ταβέρνα θα πρέπει τώρα να πληρώσει 46 ευρώ.
Τα ελάχιστα ευρώ της μείωσης από το φόρο αποτελούν ένα όφελος -«πουρμπουάρ» για τους Έλληνες που έχουν πληγεί από το Μνημόνιο και την κρίση, γεγονός που καθιστά αμφίβολο αν θα φανεί ικανό να κινητοποιήσει την αγορά.
Εκτός από τους Έλληνες καταναλωτές, η μείωση του ΦΠΑ αφορά και στην τουριστική βιομηχανία, που εκτιμάται ότι επωφελείται επαρκώς από το μέτρο, αφού αυτό πιάνει τη μισή τουριστική σεζόν. Καθώς ο Ιούλιος τελειώνει, τα τουριστικά «πακέτα» έχουν ήδη κλείσει σε τιμές με ΦΠΑ 23% και μόνο λίγοι αργοπορημένοι επισκέπτες της χώρας προλαβαίνουν να επωφεληθούν.
Το στοίχημα, πάντως, τώρα για την κυβέρνηση και τους πολίτες είναι να μη μειωθούν τα έσοδα από φόρους στην εστίαση, ώστε εκ των υστέρων να μπορεί η κυβέρνηση –ό,τι και αν έχει συμβεί με το υπόλοιπο πρόγραμμα λιτότητας- να υποστηρίξει απέναντι στην τρόικα πως «με τη μείωση φόρων το κράτος εισπράττει περισσότερα»!

Του Αντώνη Πετρόγιαννη