Φωτογραφίες στην Καλαμάτα…από μιαν άλλη πραγματικότητα


Οι φωτογραφίες που δημοσιεύουμε δείχνουν μια πραγματικότητα της Ελλάδας του 2013. Εύκολα, ακόμα και όσοι δηλώνουμε «ανεκτικοί» και «δημοκρατικοί», βλέποντας τις παραπάνω εικόνες, στην καλύτερη περίπτωση θα θεωρήσουμε γραφικούς και παρείσακτους τους «πρωταγωνιστές» μας, όπως και λωποδύτες, αλήτες και μιάσματα της κοινωνίας.
Κάποιοι άλλοι, ακόμα πιο «ανεκτικοί» και «δημοκρατικοί», θα οικτίρουν τις υπηρεσίες πρόνοιας του νομού και ειδικότερα του Δήμου Καλαμάτας, που δεν έκαναν καμία προσπάθεια για να «διορθώσουν» την κατάσταση.
Όμως, σε όποια κατηγορία κι αν ανήκουμε, κάνουμε λάθος. Για την εν λόγω οικογένεια έχουν γίνει πραγματικά ουσιαστικές κινήσεις. Σύμφωνα με την αρμόδια αντιδήμαρχο Μαρία Οικονομάκου, «η υπόθεση της συγκεκριμένης οικογένειας μας είναι γνωστή εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα. Θεωρώ ότι προσπαθήσαμε να διορθώσουμε την κατάσταση μέχρι εκεί που δεν έπαιρνε. Φροντίσαμε παλιότερα για την καθημερινή σίτιση της οικογένειας, ενώ μάθαμε ότι έχει κάποιο σπίτι στην Μπιρμπίτα και ανέλαβα προσωπικά να προβούμε σε όλες τις απαραίτητες επιδιορθώσεις, προκειμένου να κάνουμε τη ζωή τους πιο εύκολη. Όμως, κάθε προσπάθεια έπεφτε στο κενό. Ατέλειωτες συζητήσεις με τη μητέρα, μέσω κοινωνικής λειτουργού, δεν έδωσαν κανένα αποτέλεσμα.
Ακόμα και τώρα, όμως, είμαστε πρόθυμοι να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν. Όμως, πάντα προσκρούουμε στην επιμονή της μητέρας να ζει με τον τρόπο που θέλει αυτή. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί. Ίσως πίσω από αυτό που βλέπουμε να υπάρχουν άλλες ιστορίες.
Με όλα αυτά δε θέλω να αποποιηθώ τυχόν ευθυνών ούτε να ωραιοποιήσω οποιαδήποτε προσπάθεια από πλευράς Δήμου Καλαμάτας για τη βελτίωση της ζωής των Ρομά της πόλης μας.
Για τη συγκεκριμένη οικογένεια θα επαναλάβω, πάντως, ότι κάνουμε τα πάντα για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής της. Από εκεί και πέρα, είναι και θέμα επιλογής κάποιου να ζει με τον τρόπο που θέλει…».

Του Αντώνη Πετρόγιαννη