Χωρίς καντίνες, φεύγει ο κόσμος και ερημώνουν οι παραλίες… (φωτογραφίες)

Χωρίς καντίνες, φεύγει ο κόσμος  και ερημώνουν οι παραλίες… (φωτογραφίες)

 Με το θαλάσσιο μέτωπό της να βρέχεται από το Ιόνιο, η Τριφυλία, όπως έχει επισημανθεί πολλάκις στο «Θ»,
διαθέτει υπέροχες παραλίες, που κάθε καλοκαίρι κατακλύζονται από λουόμενους! Δαντελωτές παραλίες, χρυσαφένιες αμμουδιές για όμορφες στιγμές και «αποδράσεις» χαλάρωσης, ξεγνοιασιάς, παιχνιδιών στην άμμο και τη θάλασσα! Μικροί και μεγαλύτεροι έχουν το δικό τους σημείο αναφοράς. Από τις πλέον γνωστές και πολυσύχναστες μέχρι τις απόμερες και ήσυχες. Παραλίες που χαίρονται οι λουόμενοι, Έλληνες και ξένοι, μόνιμοι κάτοικοι ή επισκέπτες της περιοχής.
Φέτος, ωστόσο, υπάρχουν παραλίες που μαραζώνουν, χωρίς κόσμο, χωρίς καντίνες, χωρίς ομπρέλες και ξαπλώστρες. Όχι, δε «χάλασαν» οι παραλίες, ούτε η θάλασσα, ούτε και το φυσικό περιβάλλον! Η θάλασσα είναι πεντακάθαρη, τα νερά καταγάλανα και οι παραλίες μοναδικές. Μοναδικές αλλά και «ολομόναχες» είναι αυτό το καλοκαίρι – παρόλο που πλησιάζουμε στα μέσα Ιουλίου και κορυφώνεται η περίοδος των καλοκαιρινών διακοπών και η επισκεψιμότητα στην περιοχή – οι παραλίες στην Ελαία, τον Αγιαννάκη και το Βουνάκι της Δημοτικής Ενότητας Αυλώνος, καθώς και η παραλία του Καρτελά στην Κυπαρισσία.

Ο λόγος; Αν όχι ο μοναδικός, σίγουρα ο κυριότερος είναι ότι φέτος – και μέχρι στιγμής – το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) δεν έχει δώσει άδεια στο Δήμο Τριφυλίας για την παραχώρηση της απλής χρήσης αιγιαλού από την Κυπαρισσία μέχρι την Ελαία, όπου είναι η περιοχή Natura 2000 «Θίνες Κυπαρισσίας». Δεν έχει δώσει άδεια και έγκριση το ΥΠΕΚΑ, δηλαδή, για καντίνες, ομπρέλες και ξαπλώστρες, όπως κάθε χρόνο μέχρι και πέρυσι έδινε!
Χωρίς καντίνες, χωρίς ομπρέλες, χωρίς ξαπλώστρες, πώς να πάει ο άλλος στην παραλία; Να μην μπορεί να πιει ούτε νερό;
Η παραλία της Ελαίας είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο για το τροπικό περιβάλλον που θυμίζει, με το πευκοδάσος και την απέραντη αμμουδιά! Κάθε χρόνο λειτουργούσε καντίνα και αναπτύσσονταν ομπρέλες και ξαπλώστρες, ενώ αποτελούσε πόλο έλξης επισκεπτών από παντού! Τέτοια εποχή, στην παραλία της Ελαίας, δεν έπεφτε καρφίτσα! Προχθές το μεσημέρι, ήταν – δεν ήταν πέντε, έξι άτομα για μπάνιο! Η εικόνα της άδειας παραλίας μόνο θλίψη σκορπίζει.
Λίγο πιο δίπλα, νότια, είναι η παραλία του Αγιαννάκη. Χωρίς καντίνα, χωρίς ομπρέλες και χωρίς ξαπλώστρες φέτος, σε αντίθεση με όλες τις προηγούμενες χρονιές. Προχθές το μεσημέρι, μία οικογένεια ήταν στην παραλία για το μπάνιο της!

Στο Βουνάκι, ούτε ψυχή!
Στον Καρτελά Κυπαρισσίας, που όλα τα προηγούμενα χρόνια λειτουργούσε καντίνα και υπήρχαν ομπρέλες και ξαπλώστρες, η παραλία έσφυζε από ζωή και κόσμο, νεαρόκοσμο κυρίως, αλλά και μεγαλύτερους! Προχθές, μόνον ένας άνθρωπος ήταν εκεί και έκανε μπάνιο.
Ο Δήμος Τριφυλίας, όπως ρώτησα και με πληροφόρησαν, έχει αποστείλει εγγράφως σχετικό αίτημα στο ΥΠΕΚΑ (όπως έκανε κάθε χρόνο) εδώ και δύο μήνες – ενδεχομένως και με κάποια καθυστέρηση ίσως –, αλλά ακόμα δεν έχει απαντήσει! Δεν ξύπνησαν μια μέρα στο ΥΠΕΚΑ και αποφάσισαν να μη δώσουν άδεια για την απλή χρήση αιγιαλού στις συγκεκριμένες παραλίες!

Η παραλιακή περιοχή, από την Κυπαρισσία μέχρι την Ελαία, είναι Natura, προστατευόμενη περιοχή, για τη θαλάσσια χελώνα και τις αμμοθίνες. Στο πλαίσιο, λοιπόν, της προστασίας της περιοχής αυτής, που αποτελεί Τόπο Κοινοτικής Σημασίας και προστατεύεται από την Ε.Ε. με το δίκτυο Natura, μετά από αναφορές, καταγγελίες και την Αιτιολογημένη Γνώμη της Ε.Ε. για παραβάσεις Κοινοτικής Οδηγίας, δεν έχει δοθεί άδεια για καντίνες, ομπρέλες και ξαπλώστρες, ακριβώς – προφανώς – επειδή κάποιοι φωστήρες του ΥΠΕΚΑ, με ακραίες, άκριτες και αδιάκριτες περιβαλλοντικές και οικολογικές ευαισθησίες, θεωρούν ότι επιβαρύνουν το περιβάλλον και προκαλούν οχλήσεις στο οικοσύστημα!

Επίσης, είναι γνωστή και η αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών και εκτέλεσης οικοδομικών εργασιών σε τμήμα της περιοχής Natura, από το Μπραζέρι του Καλού Νερού μέχρι την Ελαία, «μπλοκάροντας» με αυτό τον τρόπο επιχειρηματική δραστηριότητα ανέγερσης κατοικιών στη συγκεκριμένη περιοχή, που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, με το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας, με 20 ψήφους, να αποφασίζει το μεσημέρι της Μεγάλης Πέμπτης ότι δε συνάδει με την προστασία του περιβάλλοντος και το πνεύμα της αειφόρου ανάπτυξης!

Η ανέγερση κατοικιών, με την έκδοση Υπουργικής Απόφασης αναστολής, «μπλοκαρίστηκε». Η προστασία του περιβάλλοντος, του οικοσυστήματος και της θαλάσσιας χελώνας δεν εξαντλείται, όμως, μόνο στο «μπλοκάρισμα» της ανέγερσης κατοικιών, αλλά περιλαμβάνει – και θα περιλαμβάνει – και άλλα μέτρα διατήρησης, προστασίας και διαχείρισης της περιοχής. Όπως φαίνεται, μέσα σε αυτά εντάσσεται το γεγονός ότι το ΥΠΕΚΑ δεν έχει δώσει άδεια για καντίνες, ομπρέλες και ξαπλώστρες στην περιοχή Natura! Σε αντίθεση με όσα διακήρυτταν και διαβεβαίωναν τόσο η γενική γραμματέας του ΥΠΕΚΑ (από τη ΔΗΜ.ΑΡ.), Μάρω Ευαγγελίδου, όσο και ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ (της Ν.Δ.), Σταύρος Καλαφάτης, ότι για την προστασία της περιοχής Natura δε θα επιβληθούν καθολικές απαγορεύσεις και γενικευμένοι περιορισμοί!

Μπορεί, βέβαια, κάποιος να πει ότι, έτσι, χωρίς κόσμο και χωρίς «οχλήσεις», από τους ανθρώπους και τις ανθρώπινες δραστηριότητες, αναζωογονείται το περιβάλλον και ανασαίνουν οι συγκεκριμένες παραλίες, χωρίς να προκαλούνται προβλήματα και δίχως να εγκυμονούν κίνδυνοι για την ωοτοκία της θαλάσσιας χελώνας!

Είναι μία άποψη! Η εικόνα, πάντως, που παρουσιάζουν χωρίς καντίνες, ομπρέλες, ξαπλώστρες, χωρίς κόσμο, μόνες και έρημες, μάλλον δείχνει πως οι παραλίες στην Ελαία, τον Αγιαννάκη, το Βουνάκι και τον Καρτελά ερημώνουν και μαραζώνουν!
Στο διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το θέμα έχει αναδειχθεί από κατοίκους και επισκέπτες της περιοχής με ποικίλα σχόλια. Γιατί δεν έχει τεθεί και συζητηθεί αυτό το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας; Κανένας από τους θεσμικούς και συλλογικούς φορείς δεν ενδιαφέρεται; Κανέναν δε νοιάζει το γεγονός ότι ο κόσμος φεύγει από τις παραλίες και οι παραλίες ερημώνουν; Για την προστασία της περιοχής και την αποτροπή της «τσιμεντοποίησης», σύμβουλοι, σύλλογοι, φορείς, κάτοικοι φώναζαν! Για να πιέσουν το ΥΠΕΚΑ να δώσει άδεια για την απλή χρήση αιγιαλού, κανένας δε μιλάει! Γιατί;
 
Υ.Γ.: Μη σπεύσει κανείς να με ερμηνεύσει και «μπλέξει» το «όχι» του Δ.Σ. Τριφυλίας στην επιχειρηματική δραστηριότητα ανέγερσης κατοικιών με τις καντίνες. Η αναφορά έγινε για να αναδειχθεί πως για την πρώτη περίπτωση, στο πλαίσιο της προστασίας του περιβάλλοντος, υπήρξε αντίδραση, που έφερε αποτέλεσμα, ενώ για τις καντίνες, τις ομπρέλες και τις ξαπλώστρες, που φέτος δεν υπάρχουν και έφυγε ο κόσμος από τις παραλίες, δε μιλάει κανένας!

Του Ηλία Γιαννόπουλου