«Όχι» στο φεστιβάλ μίσους της Χρυσής Αυγής, διαδήλωσαν χθες οι πολίτες της Καλαμάτας (Φωτογραφίες και βίντεο)

«Όχι» στο φεστιβάλ μίσους της Χρυσής Αυγής, διαδήλωσαν χθες οι πολίτες της Καλαμάτας (Φωτογραφίες και βίντεο)

“Η πόλη έχει ιστορική μνήμη” σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο Γιώργος Σπηλιώτης στο χαιρετισμό του, κατά τη διάρκεια της χθεσινής αντιφασιστικής διαδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα. To γεγονός αυτό αποδείχθηκε από την απήχηση που είχε το κάλεσμα φορέων της Καλαμάτας κατά του “φεστιβάλ μίσους” της Χρυσής Αυγής.
Εκατοντάδες μέλη αντιφασιστικών οργανώσεων από όλη τη χώρα (σ.σ. οι συγκεντρωθέντες ξεπέρασαν κατ’ εκτίμηση τα 3.000 άτομα), με σημείο συγκέντρωσης την κεντρική πλατεία της Καλαμάτας και προορισμό την Παραλία, έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα κατά του φασισμού.
Την πανελλαδική αντιφασιστική διαδήλωση διοργάνωσαν η Α΄ ΕΛΜΕ Μεσσηνίας, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Μεσσηνίας, ο Παμμεσσηνιακός Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων, ο Σύλλογος Εργαζομένων ΕΛΓΟ “Δήμητρα”, η ΠΕΕΚΠΕ Πελοποννήσου, το Θεατρικό Σχήμα “ΣΥΝ-1”, η θεατρική ομάδα “Ωκύτοπον”, το Rethink Project, η Ανοιχτή Συνέλευση Καλαμάτας, η Αντιφασιστική Κίνηση Καλαμάτας και το “Δίκτυο Ενεργών Πολιτών”.
Εκτός από τους διαδηλωτές, “πρωταγωνιστές” στη χθεσινή συγκέντρωση ήταν και οι αστυνομικές δυνάμεις που είχαν ζώσει στην κυριολεξία το κέντρο της από το φόβο επεισοδίων.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που υπάρχουν, η αστυνομική δύναμη έφθασε περίπου τα 300 άτομα, τα οποία και είχαν επωμιστεί την ευθύνη για τη διασφάλιση της ηρεμίας κατά τη διάρκεια του αντιφασιστικού συλλαλητηρίου.
 «Οι νεοναζί είναι ανεπιθύμητοι και στην Καλαμάτα» υπογράμμιζαν κατά κύριο λόγο τα πανό των διαδηλωτών. Μεταξύ των συνθημάτων που κυριάρχησαν στην πορεία ήταν και αυτό που έλεγε: “Ηλία Κασιδιάρη, χρόνια σου πολλά, έλα να γιορτάσουμε στο Μελιγαλά”.
 Μέλη των φορέων, που διοργάνωσαν την εκδήλωση, όπως δήλωσαν στο “Θ”: «Με το πρόσχημα της κοινοβουλευτικής παρουσίας της, η ΧΑ προσπαθεί να βρει χώρο να διαδώσει τις ναζιστικές ιδέες της, να καλλιεργήσει το μίσος ενάντια στο διαφορετικό, να αρθρώσει ότι δικτάτορες σαν το Μεταξά και τον Χίτλερ είναι ‘παρεξηγημένες προσωπικότητες’. Οι χρυσαυγίτες ήθελαν να κάνουν φεστιβάλ σε χώρο που το Μάη του 1934 έπεφταν νεκροί λιμενεργάτες απεργοί.
Ο λαός όμως ξέρει καλά πως την ίδια ώρα που οι Έλληνες πολεμούσαν το Γερμανό κατακτητή οι πρόγονοι των χρυσαυγιτών ορκίζονταν πίστη και υποταγή στο Χίτλερ συμβάλλοντας στο αιματοκύλισμα του ελληνικού λαού.
 Όσα λέει (και κάνει) η Χρυσή Αυγή δεν συνιστούν απόψεις, αλλά εκφράσεις μίσους που πλήττουν τον πολιτισμό και τις πανανθρώπινες αξίες. Μπορεί να θεωρηθεί ‘άποψη’ το ότι οι μετανάστες είναι ‘υπάνθρωποι’; Ότι το Ολοκαύτωμα είναι μύθος; Είναι άποψη η φυσική εξόντωση του διαφορετικού; Όχι βέβαια, είναι ανατριχιαστικές εκφράσεις φυλετικού μίσους και μισαλλοδοξίας που πλήττουν ευθέως τον πολιτισμό και τις πανανθρώπινες αξίες.
Καμία ανοχή, λοιπόν, στο φασισμό και το νεοναζισμό. Οι νεοναζί είναι ανεπιθύμητοι στην πόλη μας”.
Την ίδια ώρα, στα γραφεία της Χρυσής Αυγής βρίσκονταν δεκάδες μέλη της,  τονίζοντας έμμεσα ότι παρά τις απαγορεύσεις η εκδήλωσή τους θα γίνει κανονικότατα στις 4 Αυγούστου. Σε κάθε περίπτωση και με οποιοδήποτε κόστος…
Υ.Γ. Μέχρι την ώρα που γράφονται τα παραπάνω (σ.σ. μετά τις 9.00 μ.μ.), όλα είχαν κυλήσει ομαλά στην αντιφασιστική πορεία.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη