Έρχονται «απειλητικά ειδοποιητήρια»


Αντιδράσεις του εμπορικού και επιχειρηματικού κόσμου της χώρας για την εγκύκλιο περί άμεσης ρύθμισης ή κατασχέσεων για τις ασφαλιστικές οφειλές 2013
 
Την προσωπική παρέμβαση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση ζητάει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) ώστε να ανασταλεί η αποστολή και η ισχύς ειδοποιητηρίων απειλής κατάσχεσης, τουλάχιστον μέχρι την εφαρμογή της επέκτασης της ρύθμισης για τις οφειλές 2013 στους ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ.
Αυτό αναφέρεται σε επιστολή της ΕΣΕΕ προς τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας με αφορμή τα “απειλητικά ειδοποιητήρια”, όπως τα χαρακτηρίζει, που ο ΟΑΕΕ στέλνει μαζικά προς τους ασφαλισμένους του.
Στην επιστολή σημειώνεται ότι η αποστολή των συγκεκριμένων ειδοποιητηρίων έχει ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών και αντιδράσεων από τους χειμαζόμενους λόγω της ύφεσης και της οικονομικής στενότητας επιχειρηματίες, καθώς το ύφος γραφής είναι ιδιαίτερα απειλητικό και δεν βελτιώνει το κλίμα στην αγορά.
Εξάλλου, όπως υπογράμμισε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων (ΚΕΕ) και του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος, «η υποχρέωση όλων μας να είμαστε τυπικοί με τις ασφαλιστικές και όλες τις άλλες υποχρεώσεις μας είναι απόλυτα σεβαστή, όμως η χρήση εκβιαστικών μεθόδων από τη διοίκηση του ΟΑΕΕ, που έχουν ως αποδέκτη ένα σημαντικότατο αριθμό επαγγελματιών και επιχειρηματιών, οι οποίοι, πράγματι, αδυνατούν να αντεπεξέλθουν σε υποχρεώσεις που αφορούν στην ίδια την ασφαλιστική τους κάλυψη, αφού μένουν ανασφάλιστοι χωρίς καμία ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, καταδεικνύει ότι, δυστυχώς, δεν λαμβάνεται υπόψη η παρούσα οικονομική συγκυρία και το γεγονός ότι η περίοδος που διανύουμε είναι η δυσκολότερη των τελευταίων δεκαετιών για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα της χώρας».
Όπως σημειώνεται στην επιστολή, το γεγονός ότι ο ΟΑΕΕ προχώρησε σε διαδικασία ρύθμισης των οφειλόμενων εισφορών, που ανέρχονται στα 4 δισ. ευρώ, μέχρι 60 δόσεις, δεν δίνει λύση στο πρόβλημα, δεδομένου ότι τίθεται ως απαραίτητη προϋπόθεση η ανελλιπής καταβολή τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών από 01.01.2013 και εφεξής.
«Οι εκβιασμοί και οι κατασχέσεις για ποσά λίγων χιλιάδων ευρώ όχι μόνο δεν προσφέρουν τίποτα, αλλά επιδεινώνουν μια ήδη δύσκολη και δυσάρεστη κατάσταση. Στο πλαίσιο αυτό παρακαλούμε όπως παρέμβετε προς την κατεύθυνση της μοναδικής -κατά την άποψή μας- λύσης, που αφορά στο “πάγωμα”- κεφαλαιοποίηση των οφειλομένων και εξόφληση των τρεχουσών οφειλών για τη λήψη ασφαλιστικής ενημερότητας. Παράλληλα, διατήρηση της ασφαλιστικής κάλυψης, μέχρι οι επαγγελματίες- επιχειρηματίες να καταφέρουν να ανακάμψουν, ώστε και έσοδα να υπάρξουν για τον ΟΑΕΕ και οι οφειλέτες που τους έπληξε η κρίση να απαλλαγούν, έστω και προσωρινά, από τη δυσβάσταχτη -αυτήν τη στιγμή- υποχρέωση», σημειώνεται στην ίδια επιστολή.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της Αθήνας Γιάννης Ρεκλείτης σημειώνει σε δήλωσή του: «Μου είναι πραγματικά δύσκολο να κατανοήσω τέτοιου είδους πρακτικές και συμπεριφορές. Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι έχουμε να κάνουμε με ανθρώπινες ζωές και όχι με κάποια νούμερα πάνω σε λευκά χαρτιά. Αντί ο ΟΑΕΕ να προκαλεί το κοινό αίσθημα και να καταρρίπτει κάθε έννοια του κράτους δικαίου, καλό θα ήταν να εργαστούμε όλοι από κοινού προκειμένου να υπάρξουν ρυθμίσεις τέτοιες που θα μπορούν να ανταποκριθούν όσοι οφείλουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές. Με τέτοιες ενέργειες όχι μόνο δεν ξεπερνιέται η οικονομική κρίση, αλλά ξεκινά η κρίση αξιών που μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτες ζημιές στην Ελληνική κοινωνία».
Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα 5 τρέχοντος το υπουργείο Εργασίας εξέδωσε εγκύκλιο με την οποία ζητούσε από τις διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων να προχωρήσουν σε ρύθμιση ή τη λήψη μέτρων αναγκαστικής είσπραξης για τις βεβαιωμένες οφειλές άνω των 5.000 ευρώ προς το ΙΚΑ και τον ΟΑΕΕ και από τις αρχές του 2014 των αντίστοιχων οφειλών στον ΟΓΑ και στο ΕΤΕΑ.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εγκύκλιο ζητείται από τα Ταμεία:
– Να ξεκινήσουν τη διαδικασία μετάβασης στο νέο ενιαίο σύστημα έγκαιρης είσπραξης των καθυστερούμενων οφειλών έτσι ώστε να ενισχυθούν τα έσοδα και να υποστηριχθεί η οικονομική βιωσιμότητα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης (οι απλήρωτες οφειλές ξεπερνούν τα 15 δισ. ευρώ).
– Να μεταβιβάσουν τους φακέλους με τις οφειλές άνω των 5.000 ευρώ (ο ΟΓΑ και το ΕΤΕΑ που εντάσσονται αργότερα, να προετοιμάσουν τα μηχανογραφικά τους συστήματα) και να αρχίσουν να λειτουργούν με ενοποιημένες διαδικασίες.
Στο πλαίσιο αυτό, προβλέπεται να εκδοθούν υπουργικές αποφάσεις για το ενιαίο έντυπο της Πράξης Βεβαίωσης Οφειλής, τα κριτήρια διαχωρισμού των οφειλών σε άμεσα και μη άμεσα εισπράξιμες, τη διαδικασία για διασταυρώσεις των στοιχείων με τη ΓΓΠΣ.
Προκειμένου να μην συσσωρευτούν στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) μικρές οφειλές, τα Ταμεία θα διαβιβάζουν στο Κέντρο οφειλές άνω των 5.000 ευρώ (κύρια οφειλή και επιβαρύνσεις) και θα διεκδικούν τις οφειλές έως αυτό το ποσό.
Το όριο αυτό θα ισχύει ακόμη και αν υπάρχουν οφειλές σε δύο Ταμεία.
Οι βεβαιωμένες οφειλές προς το ΙΚΑ και τον ΟΑΕΕ μεταφέρονται αναδρομικά από 1/7/2013 στο ΚΕΑΟ και οι οφειλές προς ΟΓΑ και ΕΤΑΑ από 1/1/2014 προκειμένου να κινηθούν οι διαδικασίες είσπραξης.
Στις εφορίες θα μεταφερθούν, σε επόμενη φάση, (έως την 1/7/2017) όλες οι οφειλές προς τα Ταμεία.
Σε οποιοδήποτε στάδιο της διαδικασίας είσπραξης των οφειλών, ο οφειλέτης μπορεί να υπαχθεί σε ρύθμιση οφειλών. Αν η οφειλή βρίσκεται στους ασφαλιστικούς οργανισμούς, η ρύθμιση γίνεται από τα Ταμεία ενώ μετά τη διαβίβαση στο ΚΕΑΟ, η ρύθμιση οφειλών γίνεται από το Κέντρο.
Ε.Π.
ΠΗΓΗ ΑΠΕ – ΜΠΕ