Αλαλούμ για το μειωμένο ΦΠΑ στην εστίαση


Σύγχυση επικρατεί αναφορικά με την εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση που δόθηκε προχθές στη δημοσιότητα και προβλέπει ότι το αλκοόλ παραμένει στο 23%, ενώ σε περίπτωση delivery εφαρμόζεται ο συντελεστής ΦΠΑ που ισχύει για κάθε είδος, όταν δεν καταναλώνεται εντός του καταστήματος.
«Ο ΦΠΑ στην εστίαση είναι 13% ανεξαρτήτως πού καταναλώνεται» σπεύδει να ξεκαθαρίζει με μήνυμά του στο twitter o γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης, σημειώνοντας ότι «μόνο τα αναψυκτικά έχουν διαφορετικό συντελεστή, όχι το φαγητό».
Τα μη αλκοολούχα ποτά θα πωλούνται με 13% ΦΠΑ, αν σερβίρονται σε κατάστημα και με 23% ΦΠΑ, αν παραδίδονται κατ’ οίκον ή καταναλώνονται στα όρθια. Μπερδεμένα τα πράγματα και στα ξενοδοχεία, όπου φαγητά και αναψυκτικά θα σερβίρονται με το μειωμένο ΦΠΑ στο δωμάτιο και με τον προηγούμενο ΦΠΑ από το μίνι μπαρ του δωματίου.
«Διάβασα πέντε φορές τη νομοθεσία για την εστίαση για να καταλάβω τι γίνεται. Ο μειωμένος ΦΠΑ στην εστίαση ισχύει για την άμεση και επιτόπια κατανάλωση όλων των μη αλκοολούχων ποτών, καθώς και των έτοιμων ροφημάτων, χυμών και αναψυκτικών. Εδώ υπάρχει προβληματική εφαρμογή του νόμου» δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γ. Καββαθάς.
 
Αναλυτικά η εγκύκλιος
Όπως προαναφέραμε, στη δημοσιότητα δόθηκε την Τρίτη η εγκύκλιος για το μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση 13% από 23% και πρόκειται να τεθεί σε ισχύ από σήμερα. Ο μειωμένος ΦΠΑ θα ισχύει σε καφενεία, καφετέριες, ψητοπωλεία, εστιατόρια. Ωστόσο, σύμφωνα με την εγκύκλιο, σε μπαρ και κέντρα διασκέδασης όπου πωλείται αλκοόλ ο ΦΠΑ θα παραμείνει στο 23%, ενώ σε περίπτωση delivery, εφαρμόζεται ο συντελεστής ΦΠΑ που ισχύει για κάθε είδος, όταν δεν καταναλώνεται εντός του καταστήματος.
Ειδικότερα, η εγκύκλιος αναφέρει πως η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση αποτελεί μέτρο προσωρινό, το οποίο θα εφαρμοστεί πιλοτικά από την 1η Αυγούστου έως και τις 31 Δεκεμβρίου, με σκοπό να αξιολογηθούν οι επιπτώσεις του στην τόνωση της αγοράς και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, προκειμένου να αποφασισθεί η περαιτέρω εφαρμογή του, εφόσον δεν παρατηρηθεί σημαντική μείωση των εσόδων.