Αρχίζει αύριο η 2η Αγροτική Έκθεση Καλαμάτας «Άρτος – Οίνος – Έλαιον 2013»


Ο Δήμος Καλαμάτας διοργανώνει τη 2η Έκθεση «Άρτος – Οίνος – Έλαιον 2013», στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων, από αύριο έως και την 1η Σεπτεμβρίου. Σκοπός της είναι, όπως σημείωσε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος Καλαμάτας Παν. Νίκας, η προώθηση της κατανάλωσης των αγροδιατροφικών προϊόντων της περιοχής, που είναι ευεργετικά για την υγεία του ανθρώπου και αποτελούν πυλώνες της μεσογειακής δίαιτας, καθώς και η προβολή του μεσσηνιακού γαστρονομικού πολιτισμού, ιδίως στους επισκέπτες της περιοχής. Επίσης, θα διοργανωθούν εκδηλώσεις, μέσα από τις οποίες η νέα γενιά θα γνωρίσει και οι παλιότεροι θα θυμηθούν αγροτικές πρακτικές και εργασίες που έχουν εκλείψει, καθώς και όσα σχετίζονται με την επεξεργασία των αγροτικών προϊόντων και την παρασκευή τροφίμων.
Ο δήμαρχος σημείωσε πως η ιδιαιτερότητα αυτής της έκθεσης έγκειται στο γεγονός ότι, πέρα από τα προϊόντα, προβάλλονται η παράδοση και ο πολιτισμός μας. Επισήμανε, επίσης, ότι στο ψωμί, το κρασί και το ελαιόλαδο βασίζεται η διατροφή του ανθρώπου. Το δε Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων είναι οργανωμένο και πεντακάθαρο, έτοιμο να υποδεχθεί τις εκδηλώσεις.
Τέλος, ο δήμαρχος ευχαρίστησε όλους όσοι συμβάλλουν στην προετοιμασία της έκθεσης και ιδίως τους εθελοντές.
Στη διοργάνωση αναφέρθηκαν ακόμη ο αντιδήμαρχος Θαν. Βασιλόπουλος, ο υπάλληλος Νικ. Κισκήρας, ο οποίος ανέγνωσε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, ο διευθυντής της Διεύθυνσης Γεωτεχνικών Υπηρεσιών Ι. Λιοντήρης και ο πρόεδρος της επιτροπής εθελοντισμού του Δήμου Καλαμάτας Δ. Βεργόπουλος, ο οποίος μίλησε για τις προσπάθειες συγκέντρωσης τροφίμων και φαρμάκων στις 28 Αυγούστου και την 1η Σεπτεμβρίου.   
Μεταξύ άλλων, στη 2η Αγροτική Έκθεση Καλαμάτας «Άρτος – Οίνος – Έλαιον 2013» θα γίνει αναπαράσταση των εξής εργασιών και διαδικασιών: τρύγος, πάτημα σταφυλιών, παρασκευή πετιμεζιού και μουσταλευριάς, μακινάρισμα σταφίδας, γάνωμα χάλκινων σκευών, παρασκευή διαφόρων εδεσμάτων με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, χάραγμα και ξεπίκρισμα ελιάς Καλαμάτας, αλώνισμα και λίχνισμα σιτηρών, άλεση με χειρόμυλο, παρασκευή γαμήλιας κουλούρας, τηγανόψωμων και πέτουλας, διανομή λαγάνας, άρτων, λιόψωμων και άλλων αρτοπαρασκευασμάτων, παρασκευή παστελιού και λουκουμιού.
Στις πολιτιστικές εκδηλώσεις περιλαμβάνονται συναυλίες και χορευτικές βραδιές.