«Βάζει πλάτη» στο Ριζόμυλος – Καλαμάτα η Περιφέρεια, αν τα «στυλώσει» το υπουργείο


Έτοιμη εμφανίζεται η Περιφέρεια Πελοποννήσου να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο να οδηγηθεί στις καλένδες η κατασκευή του δρόμου Καλαμάτας – Ριζόμυλου λόγω των υψηλών κονδυλίων για τις απαιτούμενες απαλλοτριώσεις.
Μετά τη χθεσινή αποκάλυψη του «Θάρρους» ότι το υπουργείο Υποδομών κατεβάζει από τη «λίστα των προτεραιοτήτων» του το συγκεκριμένο δρόμο, καθώς απαιτούνται αποζημιώσεις που ξεπερνούν τα 100 εκατομμύρια ευρώ και εν μέσω κρίσης δεν υπάρχουν τέτοια διαθέσιμα κονδύλια, σε ερώτησή μας η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης Υποδομών, Ντίνα Νικολάκου, δήλωσε πως η Περιφέρεια, αν υπάρξει οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη για το έργο, στην επόμενη προγραμματική περίοδο θα το εντάξει στο δικό της πρόγραμμα.
Στο μεταξύ, σήμερα ο δήμαρχος Μεσσήνης, Στάθης Αναστασόπουλος, συναντάται με τον υπουργό Περιβάλλοντος, Γιάννη Μανιάτη, και ένα από τα θέματα που θα θέσει θα είναι αυτό του δρόμου Ριζόμυλου – Καλαμάτας και των τροποποιήσεων που έχει ζητήσει ο Δήμος.
Από την πλευρά της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ερωτώμενος ο γενικός γραμματέας κ. Αγγελάκας από το «Θάρρος» για το υψηλό κόστος των απαλλοτριώσεων και την πιθανότητα το έργο να μην κατασκευασθεί εξαιτίας του, σημείωσε πως δική του αρμοδιότητα ήταν το ξεμπλοκάρισμα από άποψη αδειδοτήσεων. Ο ίδιος δεν έχει εικόνα αλλά και αρμοδιότητα για το ζήτημα των απαλλοτριώσεων. Ωστόσο, τόνισε πως «αν υπάρχει πολιτική βούληση, όλα τα ζητήματα λύνονται».
 
«Θα το κάνει η Περιφέρεια»
Ερωτώμενη από το «Θάρρος» η κα Νικολάκου για τη δυσμενή αυτή εξέλιξη, σημείωσε ότι ο δρόμος Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη είναι ένας από τους σημαντικότερους άξονες, όχι μόνο για τη Μεσσηνία, αλλά και για όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου.
«Είναι ένα έργο το οποίο στη συνάντηση του περιφερειάρχη κ. Τατούλη και του πρωθυπουργού ήταν από τα πρώτα στην ατζέντα. Η Περιφέρεια επέλεξε, αντί να κάνει μέχρι τώρα ανούσιες δηλώσεις, μόνο κι μόνο για να δημιουργηθούν εντυπώσεις, να προσπαθεί δουλεύοντας μεθοδικά να επέλθει η μελετητική ωριμότητα του έργου, η οποία είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξή του σε οποιοδήποτε χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Αυτό που μπορούμε να δηλώσουμε υπεύθυνα είναι ότι εάν, τελικά, για οποιονδήποτε λόγο το έργο αυτό δεν μπορέσει να ενταχθεί στο τομεακό πρόγραμμα του υπουργείου, με δεδομένους πάντα τους πολύ πιεστικούς χρόνους της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου, η Περιφέρεια είναι αποφασισμένη τη νέα προγραμματική περίοδο να το εντάξει στο δικό της πρόγραμμα», υπογράμμισε η κα Νικολάκου, επιβεβαιώνοντας εμμέσως πως πράγματι η κατεύθυνση του υπουργείου είναι αυτή που αποκάλυψε το «Θάρρος».
Επίσης, σημείωσε πως σε ό,τι αφορά τη μελετητική ωριμότητα όλων των οδικών αξόνων, η Περιφέρεια έχει εξασφαλίσει 22,5 εκατ. ευρώ, για να προσθέσει: «Αυτό που θέλουμε να επισημάνουμε είναι η συνεχιζόμενη σταθερή θέση της Περιφέρειας σε ό,τι αφορά την αδιαπραγμάτευτη στάση της για την κατασκευή της Ολυμπίας Οδού, η οποία θα πρέπει να καταλήξει στην Τσακώνα. Ανεξάρτητα από το τι λέγεται και όλες αυτές τις αμφισβητήσεις, για την Περιφέρεια παραμένει αδιαπραγμάτευτη η άποψη για την ολοκλήρωση του έργου έτσι ακριβώς όπως έχει ψηφισθεί στη Βουλή των Ελλήνων».
Από την πλευρά του, για το δρόμο Ριζόμυλου – Καλαμάτας ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Παναγιώτης Αλευράς, επισήμανε πως το έργο είναι πολύ σημαντικό για την ανάπτυξη της Μεσσηνίας, εφόσον όμως τηρηθούν οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί στα Δημοτικά Συμβούλια, υπάρξει σεβασμός στο περιβάλλον και δεν επηρεάζεται το ρυμοτομικό σχέδιο του Δήμου Μεσσήνης.
«Όσον αφορά στο ύψος των απαλλοτριώσεων, από την πρώτη στιγμή είχα αναφέρει ότι είναι αρκετά υψηλό, εκτιμώ, όμως, ότι, εφόσον το υπουργείο υποδομών ξεκίνησε τη διαδικασία, θα έχουν προβλεφθεί και τα ανάλογα κονδύλια», τόνισε ο κ. Αλευράς για το επίμαχο θέμα.
 
Στο ΥΠΕΚΑ ο Στ. Αναστασόπουλος
Στο μεταξύ, ο δήμαρχος Μεσσήνης θα βρίσκεται σήμερα στην Αθήνα, όπου θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος Γ. Μανιάτη. Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητήσουν είναι και η ενημέρωσή του για την απόφαση του Δήμου Μεσσήνης περί υποβολής προσφυγής στο ΥΠΕΚΑ για την υλοποίηση των δεσμεύσεων του γενικού γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Αγγελάκα όσον αφορά στα γεωμετρικά χαρακτηριστικά κ.λπ. του δρόμου Ριζόμυλου – Καλαμάτας. Μάλιστα, αυτή την περίοδο το υπουργείο πρέπει να εκπονεί την οριστική τροποποιημένη μελέτη.
«Στόχος μας είναι να γίνουν αποδεκτές οι θέσεις του Δήμου για δρόμο χαμηλό, ήπιας κυκλοφορίας, ανοικτό με κυκλικούς κόμβους, που θα διασφαλίζεται η πρόσβαση στην παραλία Αβραμίου, η κάτω διάβαση στη Βελίκα θα γίνει κυκλικός ισόπεδος κόμβος κ.λπ.
Όσον αφορά στο κόστος των απαλλοτριώσεων, δεν έχω σχετική ενημέρωση. Θεωρώ, όμως, δεδομένο το ενδιαφέρον του πρωθυπουργού για κατασκευή αυτού του σημαντικού οδικού άξονα. Αν λάβει απολύτως υπ’ όψιν το ΓΠΣ της Μεσσήνης και όλα τα αιτήματα του Δημοτικού Συμβουλίου, τότε δε θα είναι μόνο ένας δρόμος διέλευσης για άλλους προορισμούς, αλλά κι ένας δρόμος προσπέλασης και σύνδεσης με την Μπούκα, την Ανάληψη, τη Βελίκα και όλη την παραλιακή ζώνη», σχολίασε ο κ. Αναστασόπουλος.

Της Βίκυς Βετουλάκη