«Βαρύς χειμώνας» για το Ειρηνοδικείο Καλαμάτας


Της Βίκυς Βετουλάκη
 
Μεγάλη υπομονή πρέπει να διαθέτουν οι πολίτες με υποθέσεις που εκκρεμούν στο Ειρηνοδικείο Καλαμάτας, καθώς ο χρόνος πλέον ορισμού δικασίμου έχει ξεπεράσει το ημερολογιακό έτος…   Αίτηση που κατατέθηκε χθες για ρύθμιση υπερχρεωμένου νοικοκυριού θα συζητηθεί στο Ειρηνοδικείο Καλαμάτας 1,5 χρόνο μετά και συγκεκριμένα το Δεκέμβριο του 2014.
Ούτε, όμως, στις τακτικές διαδικασίες είναι καλύτερα τα πράγματα, αφού η ημερομηνία ορισμού δικάσιμου έχει υπερβεί επίσης τον έναν χρόνο.
Το δε Ειρηνοδικείο Καλαμάτας εξακολουθεί να παρουσιάζει μεγάλο λειτουργίας, καθώς ο όγκος έχει υπερδιπλασιασθεί μετά την ανάληψη και της εκούσιας διαδικασίας (κληρονομητήρια – διαθήκες κ.ά.) του Πρωτοδικείου Καλαμάτας.
 
Υπερχρεωμένα
Μεγάλο όγκο εργασίας του Ειρηνοδικείου Καλαμάτας αποτελούν οι αιτήσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Το 2012 κατατέθηκαν συνολικά 220 αιτήσεις, ενώ φέτος (μέχρι και χθες) 164. Αν συνεχισθεί ο ίδιος ρυθμός μέχρι τέλος του έτους, φαίνεται ότι θα καταγραφεί σημαντική αύξηση.
Το 2012 εκδόθηκαν συνολικά από το Ειρηνοδικείο Καλαμάτας 32 αποφάσεις για υπερχρεωμένα νοικοκυριά, εκ των οποίων οι 11 ήταν απορριπτικές. Για τις υπόλοιπες εκδόθηκαν αποφάσεις ρύθμισης.
Φέτος, μέχρι και αυτή τη στιγμή, έχουν εκδοθεί 54 αποφάσεις, με τις 25 να είναι απορριπτικές. Έχουν καθαρογραφεί και δημοσιοποιηθεί 39 και απομένουν άλλες 14. Από αυτές, οι επτά είναι απορριπτικές, σε επτά ρυθμίζονται τα χρέη και ορίζονται μηνιαίες καταβολές (σε δύο από αυτές προβλέπεται και εξαίρεση της κύριας κατοικίας) και μία απορρίφθηκε ως απαράδεκτη.
Είναι χαρακτηριστικό του όγκου εργασίας ότι αιτήσεις για υπερχρεωμένα νοικοκυριά συζητήθηκαν στο Ειρηνοδικείο ακόμα και στις 14 Αυγούστου.
 
Από χρόνου…
Τη χρονιά που διανύουμε είχαμε τη συγχώνευση των Ειρηνοδικείων Μεσσήνης (Παμίσου) και Μελιγαλά (Οιχαλίας) με το Ειρηνοδικείο Καλαμάτας, με αποτέλεσμα την αύξηση του όγκου εργασίας, ενώ το πρόβλημα προσωπικού παραμένει.
Και αυτό το δικαστικό έτος, που ξεκινά τον επόμενο μήνα, το πρόβλημα με το προσωπικό του Ειρηνοδικείου θα είναι τεράστιο, καθώς οι γραμματείς που μπορούν να ανέβουν στις έδρες είναι «μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού» και οι συνεδριάσεις θα διπλασιασθούν. Γραμματέας έχει να διορισθεί στο Ειρηνοδικείο Καλαμάτας εδώ και 23 χρόνια, ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν αποχωρήσει με συνταξιοδότηση τουλάχιστον 5 άτομα.
Από τα Ειρηνοδικεία που συγχωνεύτηκαν, μεταφέρθηκαν και εργάζονται πλέον στο Ειρηνοδικείο Καλαμάτας τρεις δικαστικοί επιμελητές και ένας γραμματέας, ενώ εκεί μετακινήθηκαν και δύο υπάλληλοι του Δήμου Καλαμάτας.
Επίσης, ο φόρτος των υποθέσεων αποδεικνύεται και από τον ορισμό δικασίμων. Συγκεκριμένα, στο Ειρηνοδικείο Καλαμάτας ορίζονται δικάσιμες, για την τακτική διαδικασία, για το τέλος Σεπτεμβρίου του 2014.
Στην τακτική διαδικασία συζητούνται και οφειλές από τιμολόγια, υποθέσεις αποζημίωσης, δάνεια, οφειλές σε ΙΚΑ, ανακοπές κατά διαταγών πληρωμής, ακόμα και υποθέσεις που αφορούν αδικαιολόγητο πλουτισμό.