Της Βίκυς Βετουλάκη
Έξι άτομα θα καθίσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Καλαμάτας για τη μεγάλη υπόθεση διακίνησης εικονικών τιμολογίων και παράνομη είσπραξη επιστροφής ΦΠΑ από τη δήθεν πώληση αγροτικών προϊόντων.
Το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται πέρυσι το Μάιο, όταν, μετά από πληροφορίες που είχε, το ΣΔΟΕ σταμάτησε στην Κυπαρισσία μια λευκή μερσεντές και συνέλαβε δύο άτομα, τα οποία βρέθηκαν στην Τριφυλία για συναλλαγές με εικονικά τιμολόγια. Οι ίδιοι είχαν παραδεχθεί ότι επισκέπτονταν την περιοχή για να εμπορευθούν καρπούζια.
Τα τιμολόγια δεν ανταποκρίνονταν σε πραγματικές συναλλαγές και κατατίθεντο μέσω των Αγροτικών Ενώσεων και Συνεταιρισμών στις κατά τόπους αρμόδιες ΔΟΥ, για την παράνομη είσπραξη της επιστροφής ΦΠΑ.
Κατηγορούμενοι είναι τέσσερις Αθηναίοι, ένας Θεσσαλονικιός και ένας κάτοικος Φιλιατρών, ενώ χαρακτηριστικό της σοβαρότητας της υπόθεσης είναι πως, όταν πέρυσι σχηματίσθηκε δικογραφία, αυτή περιλάμβανε συνολικά 44 άτομα. Από αυτά, 4 άτομα είχαν τότε προφυλακισθεί, σε 5 είχαν ορισθεί περιοριστικοί όροι, ενώ είχαν κληθεί να δώσουν εξηγήσεις 30 αγρότες της Τριφυλίας ότι παρουσίασαν ψευδή γεγονότα για να προσκομίσουν παράνομο περιουσιακό όφελος.
Όσο για τα ποσά που έχουν υπολογισθεί, οι δύο εταιρείες – μαϊμού που συμμετείχαν στο κύκλωμα έκοψαν εικονικά τιμολόγια ύψους 7.667.826,28 ευρώ, ενώ ο ΦΠΑ που διεκδικήθηκε να επιστραφεί από αυτά είναι 843.460,89 ευρώ.
Τα εικονικά τιμολόγια κόβονταν σε συγγενικά συνήθως πρόσωπα, ενώ μόνο η μία εταιρεία από τις δύο είχε κόψει εικονικά τιμολόγια σε 24 αγρότες ειδικού καθεστώτος
Τα δε εικονικά αγροτικά τιμολόγια είχαν κατατεθεί στις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών Καλαμάτας, Φιλιατρών, Μεσσήνης, Γαργαλιάνων, Άργους, Πύλου και Πύργου Τριφυλίας, ενώ τα δικαιολογητικά για επιστροφή ΦΠΑ στις ΔΟΥ Φιλιατρών, Άργους και Καλαμάτας.
Το κόλπο…
Η διερεύνηση της υπόθεσης από τις Αρχές κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, τόσο στην Κυπαρισσία όσο και στα Φιλιατρά, το χρονικό διάστημα από τις αρχές του 2010 έως το Μάιο του 2012, οι 6 κατηγορούμενοι κατ’ εξακολούθηση έφτιαχναν πλαστά τιμολόγια με σκοπό να κερδίσουν σεβαστά ποσά εις βάρος του ελληνικού Δημοσίου.
Το κόλπο είχε ως εξής: Οι δύο εταιρείες – μαϊμού εκτύπωσαν έντυπα δελτία αποστολής και τιμολόγια αγοράς αγροτικών προϊόντων με στοιχεία τους και τα θεώρησαν με διάτρηση, κατ’ απομίμηση της γνήσιας θεώρησης των ΔΟΥ Χαϊδαρίου και ΙΑ Αθηνών, προκειμένου αυτά να φαίνονται νόμιμα.
Στο στόχαστρο μπήκαν αγρότες της Μεσσηνίας που είχαν υπαχθεί στο ειδικό καθεστώς επιστροφής του ΦΠΑ κατά την καλλιεργητική περίοδο του 2010 και είχαν πραγματοποιήσει πωλήσεις διαφόρων αγροτικών προϊόντων, με νόμιμα δελτία αποστολής-τιμολόγια στο όνομά τους.
Συμπλήρωναν τα πλαστά Δελτία Αποστολής – Τιμολόγια με τα φορολογικά στοιχεία διαφόρων αγροτών και με ποσότητες αγροτικών προϊόντων που δήθεν εμπορεύονταν. Στα εικονικά τιμολόγια έβαζαν και τις υπογραφές των αγροτών.
Τα πλαστά αυτά δελτία αποστολής – τιμολόγια θα τα υπέβαλαν στις αρμόδιες ΔΟΥ, προκειμένου να τύχουν επιστροφής ΦΠΑ.
4-7 η μοιρασιά
Από το ποσό της επιστροφής ΦΠΑ τα μέλη του κυκλώματος εισέπρατταν το 4% και οι αγρότες το υπόλοιπο 7%.
Το 2011 τα παραστατικά κατατέθηκαν στις αρμόδιες εφορίες και εισπράχθηκαν ποσά ως επιστροφή ΦΠΑ.
Από την πλευρά τους, οι Αρχές πιστεύουν και αποδίδουν τον ηγετικό και καθοδηγητικό ρόλο του κυκλώματος στο Θεσσαλονικιό, ενώ ένας εκ των Αθηναίων κατηγορείται πως είναι αυτός που συμπλήρωνε τα πλαστά τιμολόγια. Άλλοι δύο Αθηναίοι είναι αυτοί στα ονόματα των οποίων φαίνονταν οι δύο εταιρείες που εξέδιδαν τα πλαστά τιμολόγια, ενώ δύο Μεσσήνιοι κατηγορούνται πως υποδείκνυαν τους αγρότες που ήταν πρόθυμοι να συνεργαστούν με το κύκλωμα.
Τους δε αγρότες τούς επέλεγαν βάσει της οικονομικής τους κατάστασης, ενώ στη συνέχεια τους «φορτώνονταν» μέχρι να τους πείσουν.
Η συνέχεια της υπόθεσης αναμένεται να δοθεί φέτος στις δικαστικές αίθουσες της Καλαμάτας.