Η Νότια Πελοπόννησος, όπως όλα δείχνουν, «κερδίζει» τα τρία εργοστάσια επεξεργασίας των απορριμμάτων, με τη Μεσσηνία, σύμφωνα με πληροφορίες του «Θάρρους», να είναι μία από τις περιοχές στις οποίες θα κατασκευασθεί μονάδα κομποστοποίησης, μιας και αυτή είναι η μέθοδος που θα χρησιμοποιηθεί από την ανάδοχο εταιρεία ΤΕΡΝΑ που μειοδότησε στο διεθνή διαγωνισμό της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την ολική διαχείριση των απορριμμάτων.
Έτσι, το «Παλιοροβούνι» στο Δήμο Οιχαλίας πρέπει να ετοιμάζεται για την υποδοχή του εργοστασίου, καθώς φαίνεται να είναι η περιοχή που προκρίνεται (για να μην πούμε ότι πρέπει να θεωρείται δεδομένο). Τα άλλα δύο εργοστάσια αναμένεται να κατασκευασθούν, το ένα στη Λακωνία και το άλλο στην Αρκαδία, με την Αργολίδα και την Κορινθία να παίρνουν από ένα Σταθμό Μεταφόρτωσης έκαστη.
Κομποστοποίηση
Από τις διευκρινίσεις που ζητήσαμε από την αντιπεριφερειάρχη Ντίνα Νικολάκου για τη μέθοδο που θα χρησιμοποιηθεί από την ΤΕΡΝΑ, εύκολα εξάγεται το συμπέρασμα πως θα είναι η κομποστοποίηση.
Ειδικότερα, προβλέπεται η κατασκευή τριών εργοστασίων, δύο μονάδων αναερόβιας επεξεργασίας και μιας μονάδας αερόβιας επεξεργασίας, καθώς και δύο σταθμών μεταφόρτωσης απορριμμάτων.
Θεωρείται δε, σίγουρο ότι χωροταξικά θα ακολουθηθεί η διάταξη που έχουν οι διαχειριστικές ενότητες. Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες του «Θάρρους», τα εργοστάσια κομποστοποίησης θα κατασκευασθούν, από ένα, σε κάθε μία από τις τρεις διαχειριστικές ενότητες. Ένα εργοστάσιο στη διαχειριστική ενότητα της Λακωνίας. Ένα εργοστάσιο στη δεύτερη διαχειριστική ενότητα η οποία περιλαμβάνει ολόκληρη τη Μεσσηνία και από την Αρκαδία τους Δήμους Μεγαλόπολης και Γορτυνίας. Όπως όλα δείχνουν, προσανατολισμός είναι η κατασκευή του δεύτερου εργοστασίου στη Μεσσηνία και το πιθανότερο στην περιοχή Παλιοροβούνι.
Η υπόλοιπη Αρκαδία μαζί με τους Νομούς Αργολίδας και Κορινθίας αποτελούν την τρίτη διαχειριστική ενότητα και η θέση του τρίτου εργοστασίου κομποστοποίησης μάλλον θα είναι στην Αρκαδία.
Από ένα Σταθμό Μεταφόρτωσης παίρνουν οι Νομοί Αργολίδας και Κορινθίας.
Χωροθέτηση
Εντός Σεπτεμβρίου η ΤΕΡΝΑ αναμένεται να γνωστοποιήσει στην Περιφέρεια τη χωροθέτηση που προγραμματίζει, η οποία μπορεί να γίνει μόνο σε περιοχές που δύναται να έχουν βιομηχανική χρήση, προκειμένου να δοθούν οι απαραίτητες περιβαλλοντικές άδειες. Αυτές αναμένεται να έχουν δοθεί έως τέλος του χρόνου, όπως και να έχει υπογραφεί η σύμβαση με την ΤΕΡΝΑ
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, στο φάκελο που έχει καταθέσει η ΤΕΡΝΑ κάνει αναλυτική αναφορά στη συνεργασία που θα έχει με άλλες εταιρείες για την κατασκευή του έργου. Οι δε συμφωνίες που θα συνάψει μαζί τους, θα κατατεθούν επίσης στην Περιφέρεια μέχρι τέλος του έτους, με αναλυτική αναφορά στο τι επιμέρους έργο θα αναλάβει να διεκπεραιώσει η κάθε μία.
Παράλληλα, θα απαιτηθεί και η συνεργασία των Δήμων, προκειμένου η ΤΕΡΝΑ να προχωρήσει στην προσωρινή διαχείριση, για την οποία είναι υπεύθυνη πλέον μετά την υπογραφή της σύμβασης.
Προσωρινή διαχείριση
Όπως σημείωσε η κα Νικολάκου, η ΤΕΡΝΑ είναι ο προσωρινός ανάδοχος που στο διαγωνισμό αναδείχθηκε (από την ίδια του την προσφορά) φθηνότερος, με την πλέον περιβαλλοντική πρόταση και ταχύτερος στους χρόνους που δεσμεύεται ότι θα κατασκευάσει και λειτουργήσει το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Απορριμμάτων.
Μετά την περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου, που ξεκινά άμεσα και που, σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό ΠΕΚΑ κ. Μανιάτη, θα ολοκληρωθεί σε ελάχιστο χρόνο, ο προσωρινός ανάδοχος θα κληθεί για την υπογραφή της σύμβασης. Η διαδικασία αυτή εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους.
Όσον αφορά στη μέθοδο που θα χρησιμοποιηθεί για την οριστική διαχείριση, η κα Νικολάκου, σημείωσε: «Το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Απορριμμάτων αποτελείται από πολλά επιμέρους τμήματα, για να αντιμετωπίζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη μεταβαλλόμενη σύσταση και ποσότητα των απορριμμάτων σε βάθος 28 ετών, που είναι η διάρκεια του έργου. Επίσης, έχει σχεδιαστεί να δέχεται τα απορρίμματα που θα προκύπτουν μετά την εφαρμογή προγραμμάτων πρόληψης και την εκτεταμένη ανακύκλωση και διαλογή στην πηγή.
Η λύση που έχει επιλεγεί από τον προσωρινό ανάδοχο είναι συνδυασμός αναερόβιας και αερόβιας επεξεργασίας, για να επιτυγχάνονται οι σημαντικά υψηλότερες από την κοινοτική και ελληνική νομοθεσία περιβαλλοντικές επιδόσεις, για τις οποίες έχει δεσμευθεί η ανάδοχος εταιρεία».
Τέλος, ένας από τους όρους του διαγωνισμού ήταν ότι ο ανάδοχος πρέπει να αναλάβει μέχρι την ολοκλήρωση του έργου και την προσωρινή διαχείριση των απορριμμάτων.
Η κα Νικολάκου χαρακτήρισε σημαντική επιτυχία της Περιφέρειας Πελοποννήσου το γεγονός ότι με την επιμονή και την αταλάντευτη στάση της κατά τον ανταγωνιστικό διάλογο για την αναγκαιότητα της προσωρινής διαχείρισης, οι τρεις προσφέροντες απεδέχθησαν την ευθύνη της προσωρινής διαχείρισης, παρά τις δυσκολίες που παρουσιάζει.
«Η ανάδοχος εταιρεία δεσμεύεται ότι στο διάστημα που προέβλεπε η διακήρυξη (7-10 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης) θα παραλαμβάνει το σύνολο των απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου που προκύπτουν μετά την εφαρμογή των προγραμμάτων πρόληψης και ανακύκλωσης, στις εγκαταστάσεις της, όπου θα τα επεξεργάζεται και θα τα διαθέτει, τηρώντας όλες τις απαιτήσεις της κοινοτικής και εθνικής νομοθεσίας. Για το σκοπό αυτό θα χρησιμοποιεί το τμήμα των υποδομών που θα έχει έως τότε κατασκευαστεί.
Είναι, λοιπόν, σημαντικό οι Δήμοι με την υποστήριξη της Περιφέρειας να οργανώσουν σύγχρονα, ουσιαστικά και αποτελεσματικά προγράμματα πρόληψης και ανακύκλωσης, που θα οδηγούν στη σημαντική μείωση των απορριμμάτων που πηγαίνουν προς επεξεργασία στα εργοστάσια, όπως άλλωστε προβλέπει ο Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων και οι κοινοτικές οδηγίες», εξήγησε η αντιπεριφερειάρχης.
Της Βίκυς Βετουλάκη