Κώστας Παπαδημητρίου «Πρέπει να ανοίξουμε καινούργιες αγορές για τη σταφίδα»


Της Μαρίας Νίκα
 
Για πολύ καλή ποιότητα και συγκομιδή που εξελίσσεται χωρίς προβλήματα κάνει λόγο ο Καλαματιανός επιχειρηματίας Κώστας Παπαδημητρίου και πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κορινθιακής Σταφίδας, ενώ αναμένει ότι η εσοδεία φέτος γενικά στην Πελοπόννησο θα είναι μεγαλύτερη από την περσινή χρονιά.
«Η συγκομιδή, τουλάχιστον στην περιοχή μας, εξελίσσεται κανονικά. Δεν υπάρχουν παράπονα για σημαντικές ζημιές από τις βροχές και στις περισσότερες περιοχές είναι πολύ καλή και η ποιότητα. Όσον αφορά άλλες περιοχές, ακούγεται ότι μικρότερη εσοδεία έχει η Ζάκυνθος, αλλά μεγαλύτερη η Κορινθία. Πράγμα που σημαίνει ότι στην Πελοπόννησο η εσοδεία θα είναι μεγαλύτερη, αλλά δεν ξέρουμε πόσο μεγαλύτερη από την περσινή».
 
Πρόβλημα τα περσινά αποθέματα
«Τα πράγματα εξελίσσονται με αργούς ρυθμούς, γιατί γενικά υπάρχει ακόμα η ραστώνη λόγω Αυγούστου, όμως υπάρχουν και αποθέματα από τη φετινή σοδειά, τα οποία πιέζουν την κατάσταση» λέει ο κ. Παπαδημητρίου, ο οποίος ζητά από τη ΣΚΟΣ να ανακοινώσει πόσα είναι τα αποθέματα, γιατί έτσι η διάθεση της σταφίδας γίνεται δυσκολότερη. «Πρέπει να ανακοινωθούν τα αποθέματα, για να υπολογιστούν και να μην κάνουν μεγαλύτερο κακό απ’ όσο κάνουν αυτή τη στιγμή. Όλοι ξέρουμε ότι υπάρχουν. Και οι ξένοι το γνωρίζουν, αλλά κανείς δεν ξέρει ακριβώς πόσα είναι. Πρέπει να υπολογιστούν για να ρυθμιστεί όλη η πολιτική από εκεί και πέρα. Θα θυμάστε ότι είχα ζητήσει στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς, το Δεκέμβρη, μια σημαντική ποσότητα σταφίδας και δε μου την έδωσαν. Και τους έμεινε απούλητη. Αυτό είναι ένα άλλο σημαντικό θέμα, δηλαδή οι εξαγωγείς ζητάμε να συνεννοηθούμε, γιατί μόνο έτσι μπορεί να γίνει καλύτερη διαχείριση του προϊόντος. Παρ’ όλα αυτά, οι Ενώσεις δεν τείνουν ευήκοον ους και δε συμφωνούν, κάνουν του κεφαλιού τους και τις περισσότερες φορές τα κάνουν θάλασσα».
 
«Πλήρης ησυχία» από την αγορά
Σχετικά με τις παραγγελίες από την αγορά του εξωτερικού, ο κ. Παπαδημητρίου μιλά για «πλήρη ησυχία» αυτή τη στιγμή. «Η αγορά αναμένει τιμές από την Ελλάδα αλλά συγχρόνως και στοιχεία. Κατά κάποιον τρόπο δεν υπάρχει οργάνωση. Και αυτό ζητάμε, να συνεννοηθούμε με τους συνεταιρισμούς, ώστε να μπορούν να παρέχονται στοιχεία. Δεν είναι ανάγκη να το κάνει το κράτος, στην Τουρκία το κάνουν οι ίδιοι οι εξαγωγείς μόνοι τους. Να μπορούν να μαζεύονται στοιχεία, ούτως ώστε να γνωρίζει και η διεθνής αγορά και οι πελάτες, ποια είναι η εσοδεία, πόση είναι, πόσα είναι τα περσινά αποθέματα, προκειμένου να ρυθμίζουν κι αυτοί τις αγορές τους. Ορισμένο ενδιαφέρον βέβαια υπάρχει, αλλά όχι τόσο έντονο όσο θα περίμενε κανείς, γιατί ασφαλώς περιμένουν περισσότερες εξελίξεις από την αγορά τη δική μας. Εξακολουθώ, ωστόσο, να πιστεύω ότι η εσοδεία θα εξελιχθεί σχετικά καλά. Θα μπορούσα, όμως, να είμαι πιο αισιόδοξος, εάν ήμασταν λίγο πιο μυαλωμένοι στη διαχείριση της περσινής χρονιάς».
 
Εξαγώγιμο προϊόν 100%
Οι εξαγωγείς από την πλευρά τους, σύμφωνα με τον κ. Παπαδημητρίου, αντιμετωπίζουν τα δικά τους προβλήματα, που έχουν να κάνουν, κυρίως, με τη χρηματοδότηση από τις τράπεζες. «Δεν έχουν και οι ίδιες κεφάλαιο να δανείζουν, επομένως αυτό είναι σημαντικό στοιχείο, αλλά σημαντικότερο είναι πάντοτε η ομαλότης στη διακίνηση της αγοράς. Δεν πρέπει εμείς να διατηρούμε στεγανά και μυστικά σε μια αγορά η οποία έχει συνηθίσει να είναι, κατά το δυνατόν, όλα στο φως. Άλλο ένα τεράστιο θέμα είναι ότι θα πρέπει, μαζί πάλι με τους συνεταιρισμούς, να προσπαθήσουμε να ανοίξουμε καινούργιες αγορές. Πράγμα που δεν έχει γίνει. Και δεν μπορούμε να στεκόμαστε μόνο σε μία αγορά, όπως έχουμε αυτή τη στιγμή την Αγγλία ή την Ολλανδία, οι οποίες δεν είναι αρκετές για να αυξήσουμε την παραγωγή του προϊόντος, γιατί πρέπει να την αυξήσουμε. Λίγα προϊόντα εξαγώγιμα κατά 100% έχουμε στην Ελλάδα. Η κορινθιακή σταφίδα είναι ένα από αυτά. Πρέπει, λοιπόν, να προσπαθήσουμε να βρούμε κι άλλη εσοδεία. Κανένας δεν μπορεί να το κάνει μόνος του αυτό. Μόνο μαζί μπορούμε, οι παραγωγοί και αυτοί που αναλαμβάνουν την εξυπηρέτηση των πελατών παγκοσμίως. Χρειάζεται μια επιχειρηματική προσπάθεια και είναι όλοι απαραίτητοι» λέει ο κ. Παπαδημητρίου, ενώ καταλήγει:
«Είμαι αισιόδοξος, πιστεύω ότι η χρονιά θα εξελιχθεί καλά και ελπίζω οι παραγωγοί και οι συνεταιρισμοί να ακούσουν τη φωνή της λογικής και να συνεννοηθούμε».