«Να μην καούν τα χλωρά μαζί με τα ξερά» ζητούν οι Καλαματιανοί για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας


Μπορεί η κυβέρνηση να δηλώνει ότι από την άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας δε θα πληγούν τα φτωχά και μεσαία νοικοκυριά, ωστόσο όσοι ανήκουν σε αυτή την κατηγορία κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα.
Για το σοβαρό αυτό ζήτημα μας μίλησαν πολίτες που συναντήσαμε χθες στην Καλαμάτα, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους ζητούν να τεθούν κριτήρια στο θέμα των πλειστηριασμών και να μην «καούν τα χλωρά μαζί με τα ξερά». Να υπάρξει, δηλαδή, διαφορετική αντιμετώπιση για εκείνους που αποδεδειγμένα δεν έχουν να πληρώσουν.
 
Βασίλης Φιλόπουλος
«Συμφωνώ, αλλά όχι σε άνεργο και φτωχό»

«Συμφωνώ να είναι για εκείνους που έχουν και άλλες κατοικίες. Συμφωνώ να είναι για μεγαλύτερα από 200 τετραγωνικά, να είναι πάνω από 200.00 ευρώ, να είναι για εκείνους που έχουν καταθέσεις. Γιατί αν δε γίνει αυτό, θα καταφύγουν σε μας, τους μισθωτούς και συνταξιούχους, σε κουρέματα καταθέσεων και νέες περικοπές συντάξεων και μισθών. Επ’ ουδενί λόγω, όμως, για πρώτη κατοικία σε άνεργο, φτωχό που δεν έχει να πληρώσει αποδεδειγμένα».
 
κ. Νίκος
«Να μην πάρουν σπίτια από τους φτωχούς»

«Όποιος δεν πληρώνει, πρέπει να πληρώσει. Βεβαίως. Άμα έχουν χρεωθεί λεφτά; Για τους φτωχούς που έχουν λίγα, εντάξει, να μην τους τα πάρουν τα σπίτια. Αυτοί που χρεώνονται συνέχεια, όμως, πρέπει να πληρώσουν. Άμα κάποιος δεν έχει, να τον αφήσουν ένα χρόνο, δύο, να το καθυστερήσουν. Πρέπει όλοι να πληρώνουν για να πάει μπροστά το κράτος».
 
Παναγιώτης Παυλάκος
«Ο νόμος είναι για όλους»

«Ο νόμος είναι για όλους, δεν είναι “δεν πληρώνω”. Στον Καναδά που ζω εγώ, άμα δεν πληρώσεις στα παίρνουν όλα. Έχει χιόνια, μένεις από δουλειά, τρεις μήνες άμα δεν πληρώσεις τα χάνεις όλα. Εδώ πέρα υπάρχει μεγάλη αδικία γενικώς και όλοι φταίμε γι’ αυτό. Φταίμε κι εμείς, γιατί ψηφίζουμε».
 
Απόστολος Ντάλας
«Δεν ντρέπονται;»

«Ο άλλος πήρε από τον πατέρα του ένα σπιτάκι, να το πουλήσει; Δεν ντρέπονται που σκέφτονται τέτοιο πράγμα; Να πάνε να πνιγούνε. Στη Φαλκονέρα. Αυτούς που έχουν χρήματα να πάνε να τους βρουν ποιοι είναι. Ξέρουν. Δεν είναι δύσκολο, απλά πραγματάκια είναι».
 
κ. Θέμης
«Είναι φτωχή η τράπεζα;»

«Είναι πράγμα αυτό που κάνουν; Έχει ένα σπιτάκι ένας φτωχός, δηλαδή, και να πάνε να του το πάρουν; Μήπως είναι φτωχή η τράπεζα; Έχω ακούσει, όμως, ότι δώσανε κιόλας λεφτά στην τράπεζα. Αφού οι τράπεζες έχουν πάρει λεφτά, γιατί θέλουν να ξαναπάρουν από το φτωχό; Αφού δεν έχει, τι να του πάρουν; Και πού θα πάει μετά να ζήσει, στη σπηλιά, στο βουνό; Κάπου το παρακάνουν εδώ που τα λέμε».
 
Νίκος Τσικούρης
«Να κυνηγήσουν τους φοροφυγάδες»

«Για τον πλειστηριασμό, ακούστε να δείτε. Υπάρχουν φτωχοί που δεν έχουν να πληρώσουν. Αλλά υπάρχουν και ανθρώποι που έχουν τις κατοικίες και έχουν τα λεφτά στις τράπεζες. Αυτή είναι μιαν άλλη ιστορία. Την ιστορία αυτή να κυνηγήσουν και όχι αυτή που δεν μπορούν να πληρώσουν εκείνοι που δεν έχουν, γιατί δούλευαν στην οικοδομή και τώρα πεινάνε. Να κυνηγήσουν τους φοροφυγάδες, αυτοί τα κάνουν όλα και εξαιτίας τους θα χάσουν και οι μικροί τις περιουσίες τους. Ο φτωχός έχει μάθει να δουλεύει και δε θα σταματήσει μέχρι να πεθάνει. Κατάλαβες;».  
 
Γιώργος και Φωτεινή Καταβελάκου
«Να βγούμε στα παγκάκια;»

«Ούτε να το συζητάμε! Θα ξεσηκωθεί όλος ο κόσμος. Αν είχαμε δυο, τρία σπίτια και δεν πληρώναμε, ας έπαιρναν το ένα, αλλά το μοναδικό; Εμείς ανήκουμε στην κατηγορία αυτή και έχουμε μπει στη διαδικασία των δικαστηρίων, μας έχουν δώσει μια παράταση 5 ετών και δεν ξέρουμε, βέβαια, η εξέλιξη ποια θα είναι. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα ξεσηκωθούμε αν συμβεί κάτι τέτοιο. Δεν υπάρχει περίπτωση να το αφήσουμε να περάσει έτσι. Μέχρι την ώρα της κρίσης ήμασταν τυπικότατοι, πληρώναμε τις δόσεις μας, όλα ωραία και καλά. Τώρα τι να κάνουμε, να βγούμε στους δρόμους και τα παγκάκια; Ήδη στην Αθήνα είναι πόσοι άστεγοι, κοιμούνται στους δρόμους οι άνθρωποι και στους σταθμούς των τρένων».
 
Αναστασία Φοίφα, Νεκτάριος Δεδούσης
«Μολών λαβέ!»

«Μολών λαβέ και θα σου πω εγώ με την καραμπίνα! Άκου να δεις: Η νοοτροπία της Ελλάδας είναι και λίγο διαφορετική από τη νοοτροπία του εξωτερικού. Εμείς κοιτάμε και το μέλλον των παιδιών μας. Στο εξωτερικό είναι εντελώς διαφορετικά, δεν μπορούν να καταλάβουν την ευθύνη της πατρότητας. Ο Έλληνας προνοεί και για το παιδί του, δεν κοιτάει μόνο να περνάει καλά. Γι’ αυτό πιστεύω, οι Έλληνες, σχεδόν όλοι έχουμε βρει κάτι από τους δικούς μας. Και μας βοηθάνε να παντρευόμαστε. Ενώ ο ξένος όταν φτάσει το παιδί του 18, του δίνει τη βαλιτσούλα του και του λέει “γεια σου”. Αυτό δεν μπορεί να υπάρξει εδώ πέρα. Μιλάμε για μια ιστορία τουλάχιστον 5.000 ετών. Δεν ξέρω αν θα αντιδράσει ο κόσμος, δε νομίζω. Ήδη θα έπρεπε να υπάρχει αντίδραση. Έχουμε φτάσει στον πάτο. Όταν ο καθένας προσπαθεί να σου κόψει και το μισό ευρώ ή βλέπεις ανθρώπους με σοβαρές αρρώστιες που δεν έχουν λεφτά για φάρμακα…».
 
Έφη Γιουλάτου
«Την πληρώνουν κι αυτοί που δε φταίνε»

«Είναι απαράδεκτο σαν μέτρο. Διαφωνώ. Βέβαια θα έχουμε αντιδράσεις, γιατί υπάρχουν και άνθρωποι που, όντως, έχουν προβλήματα στο σπίτι τους από ανεργία ή μείωση μισθών. Δεν είναι όλα όπως τα λένε, ότι θέλουν να καλύψουν ψεύτικες δηλώσεις. Υπάρχουν, όμως, και πολλοί που έχουν χρήματα, αλλά δεν πληρώνουν. Κι εμείς οι συνεπείς είμαστε τα κορόιδα. Το θέμα είναι ότι την πληρώνουν και αυτοί που δε φταίνε. Πρέπει να ψάξουν ποιοι είναι καθαροί και ποιοι έχουν, όντως, προβλήματα. Να υπάρξουν κριτήρια. Όχι μαζί με τα ξερά να καίγονται και τα χλωρά».
 
Διονύσης Κούβελας
«Κάποιους θα τους πάρει η μπάλα»

«Νομίζω ότι δεν είναι σωστό, όπως είπαν τουλάχιστον για εκείνους που αποδεδειγμένα δεν μπορούν να πληρώσουν τις οφειλές τους ή τα δάνεια προς τις τράπεζες. Πιστεύω ότι θα γίνει αυτό, αλλά όχι ακριβώς όπως αναφέρουν το μέτρο, θα υπάρξουν παρατυπίες από τις τράπεζες. Δηλαδή, κάποιους θα τους πάρει η μπάλα μαζί με αυτούς που δεν πληρώνουν σκόπιμα. Δε βλέπω αντίδραση από τον κόσμο, ήδη θα έπρεπε να είχε αντιδράσει προ πολλού».
 
Κωνσταντίνος Αργυράκης
«Ο κόσμος να βγει έξω δυναμικά»

«Αφού κάνουν κούρεμα στις τράπεζες, γιατί να μην κάνουν κούρεμα και στον πλειστηριασμό; Άμα χρωστάς 50.000 ευρώ, κούρεμα του χρέους να χρωστάς 20.000. Όχι μόνο στις τράπεζες. Γιατί και ο άλλος είχε μια δουλειά, έπαιρνε 1.500 – 2.000 ευρώ, έδινε 500 για το ενοίκιό του, για το χρέος του. Αφού του κόβεις το μισθό, δεν μπορεί να ανταπεξέλθει. Ε, δε θα του το βγάλεις και στον πλειστηριασμό! Κούρεμα και στα χρέη αυτών που έχουν πάρει κάποιο σπιτάκι. Δεν υπολογίζουν, όμως, μόνο κοιτάνε την πάρτη τους. Για τον απλό κοσμάκη… Γι’ αυτό πρέπει ο κόσμος να βγει δυναμικά έξω, όχι να κάθεται στον καναπέ του. Έξω δυναμικά, βρε! Όταν σε ενοχλεί ένα πράγμα, πρέπει να βγαίνεις να διεκδικείς».  
 
Κώστας Λύρης
«Κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή»

«Καλό είναι να μη γίνει, γιατί πρέπει να προστατευτεί η περιουσία, το κύρος και ο θεσμός της οικογένειας. Αυτό θα φέρει δραματικές εξελίξεις στην κοινωνία μας. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να εξετάσουμε πώς και γιατί έχει φτάσει το κακό σε αυτό το σημείο. Υπάρχουν οπωσδήποτε και άνθρωποι οι οποίοι, παρότι έχουν δυνατότητες, εκμεταλλευόμενοι κάποια παράθυρα του νόμου, κάποια κενά στη νομοθεσία, απέφυγαν για μεγάλο χρονικό διάστημα να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή, πρέπει να ελεγχθεί και να υποστηριχθεί ο αδύνατος στις μέρες που ζούμε».

Των Μαρίας Νίκα
Παναγιώτη Μπαμπαρούτση