Ξεκινά το Σεπτέμβρη η αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης και η επέκταση του βιολογικού


Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου  
 
Σε εφαρμογή μπαίνει από τα μέσα Σεπτέμβρη η υλοποίηση ενός σημαντικού έργου για την ποιότητα ζωής των κατοίκων της Καλαμάτας. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Καλαμάτας, Ανδρ. Καραγιάννης, θα ξεκινήσουν οι εργασίες αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης, μήκους 57 χιλιομέτρων περίπου, με προϋπολογισμό 5,78 εκατ. ευρώ, που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ. Στο έργο συμμετέχει με 764.000 ευρώ και η ίδια η επιχείρηση. Με τα χρήματα αυτά πρόκειται να αντικατασταθούν, κυρίως, σωλήνες ύδρευσης από αμίαντο και PVC, που είναι πλέον πεπαλαιωμένο ως υλικό.
Ο διαγωνισμός για την ανάδειξη αναδόχου πραγματοποιήθηκε και προσωρινός ανάδοχος αναδείχθηκε η κοινοπραξία  «Άνοδος ΑΤΕ», που κατέθεσε προσφορά με έκπτωση 38,6%. Η οριστικοποίηση του αναδόχου αναμένεται να γίνει σε λίγες ημέρες και στα μέσα του ερχόμενου μήνα θα ξεκινήσουν τα έργα.
 
Επέκταση του βιολογικού καθαρισμού
Όπως ανακοίνωσε ο κ. Καραγιάννης, το Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει και η διαδικασία αναβάθμισης και επέκτασης του βιολογικού καθαρισμού, προϋπολογισμού 5,245 εκατ. ευρώ.
Ανάδοχος του έργου είναι η εταιρεία «Μεσόγειος» και η εκτέλεσή του θα γίνει με τη μέθοδο μελέτη – κατασκευή. Η εταιρεία παραδίδει τις μελέτες εφαρμογής και από το Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει η διαδικασία κατασκευής. Η ΔΕΥΑΚ συμμετέχει και σε αυτό το έργο με 413.000 ευρώ.
 
Πρόταση για τη λυματολάσπη
Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ ανέφερε, επίσης, ότι το προσεχές διάστημα θα υποβληθεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής πρόταση για επέκταση του δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων στη Θουρία και σε τμήμα των Λεΐκων, με προϋπολογισμό 2,550 εκατ. ευρώ, προκειμένου να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, καθώς πρόκειται για ένα έργο μελετητικά ώριμο.
Ακόμη, η ΔΕΥΑΚ τελεί εν αναμονή της πρότασης που έχει υποβάλει στο ΥΠΕΚΑ για τη διαχείριση της λυματολάσπης με 5 εκατ. ευρώ. Το προηγούμενο διάστημα, συνέχισε ο κ. Καραγιάννης, προέβη στις αναγκαίες επεμβάσεις στο αντλιοστάσιο Α6, στην εκβολή του Νέδοντα, αντί 209.000 ευρώ, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη ή δρομολογούνται άλλα έργα, όπως μικροεπεκτάσεις του δικτύου ύδρευσης με 130.000 ευρώ σε Δημοτικές Ενότητες, αντικατάσταση αγωγών ύδρευσης με 140.000 ευρώ και άλλα.
 
1,9 εκατ. ευρώ ίδια συμμετοχή
Τέλος, ανέφερε ότι η Επιχείρηση επιτελεί σημαντικό έργο, στο οποίο συμμετέχει και η ίδια με σημαντικά ποσά. Όπως είπε, για έργα που έχουν ενταχθεί έως τώρα στο ΕΣΠΑ, η συμμετοχή της ανέρχεται σε 1,9 εκατ. ευρώ, ενώ για φέτος θα πληρώσει 1,3 εκατ. ευρώ.
Αυτό σημαίνει, κατέληξε, ότι οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους απέναντι στην Επιχείρηση.