Προκηρύχθηκαν 3 μεταπτυχιακά στην Καλαμάτα


Από την γραμματεία των Πανεπιστημιακών Σχολών της Καλαμάτας προκηρύχθηκαν θέσεις για τα 3 μεταπτυχιακά ειδικότερα:
Σας ενημερώνουμε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι προκηρύξεις των τριών μεταπτυχιακών προγραμμάτων του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, τα οποία καλύπτουν βασικούς τομείς της Φιλολογίας, της Φιλοσοφίας και της Παιδαγωγικής, και πιστεύουμε ότι θα ενδιαφέρουν τους συναδέλφους στην Εκπαίδευση.
Για την νέα ακαδημαϊκή χρονιά βρίσκονται σε εξέλιξη οι προκηρύξεις τριών αξιόλογων μεταπτυχιακών προγραμμάτων του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστήμιου Πελοποννήσου:

  1. Διακρατικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΙ.Π.Μ.Σ.) με τίτλο «Ανάπτυξη δεξιοτήτων εκπαιδευτικών στην ειδική αγωγή και εκπαίδευση για την διαχείριση προβλημάτων σε μαθητές με σύνθετες γνωστικές, συναισθηματικές και κοινωνικές δυσκολίες και στις οικογένειές τους» (Τμήμα Φιλολογίας και Τμήμα Ι.Α.Δ.Π.Α. Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και Πανεπιστήμιο Τορίνο)- Λήξη προθεσμίας υποβολής αιτήσεων: 06-09-2013. Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα λειτουργεί από το Ακαδημαϊκό Έτος 2012-2013.
  2. Διαπανεπιστημιακό και Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Ηθική Φιλοσοφία» (Τμήμα Φιλολογίας Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και Τμήμα Φ.Π.Ψ. ΕΚΠΑ)- Λήξη προθεσμίας υποβολής αιτήσεων: 09-09-2013. Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα λειτουργεί από το Ακαδημαϊκό Έτος 2009-2010.
  3. Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Αρχαία και Νέα Ελληνική Φιλολογία», Κατεύθυνση «Αρχαία Ελληνική Φιλολογία» (Τμήμα Φιλολογίας Πανεπιστημίου Πελοποννήσου)- Λήξη προθεσμίας υποβολής αιτήσεων: 27-09-2013. Στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα θα διδάξουν Έλληνες και ξένοι Καθηγητές

 
Για επιπλέον πληροφορίες οι εκπαιδευτικοί των σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα του Τμήματος , καθώς και να απευθύνονται στα τηλέφωνα της Γραμματείας: 27210-65105, 65128. Τα μαθήματα πραγματοποιούνται Παρασκευή (17:00-21:00) και Σάββατο (09:00-17:00).


 

ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ (ΔΙ.Π.Μ.Σ.)

 
«Ανάπτυξη δεξιοτήτων εκπαιδευτικών στην ειδική αγωγή και εκπαίδευση για την διαχείριση προβλημάτων σε μαθητές με σύνθετες γνωστικές, συναισθηματικές και κοινωνικές δυσκολίες και στις οικογένειές τους».
 

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΘΕΣΕΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Ακαδημαϊκά Έτη 2013-2015

 
Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Ανάπτυξη δεξιοτήτων εκπαιδευτικών στην ειδική αγωγή και εκπαίδευση για την διαχείριση προβλημάτων σε μαθητές με σύνθετες γνωστικές, συναισθηματικές και κοινωνικές δυσκολίες και στις οικογένειές τους», που διοργανώνουν τα Τμήματα Φιλολογίας και Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και η Σχολή Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Torino στην Ιταλία, καλεί τους ενδιαφερομένους να υποβάλουν αίτηση για την κάλυψη πενήντα (50) θέσεων μεταπτυχιακών φοιτητών. Οι σπουδές οι οποίες διαρκούν τέσσερα (4) ακαδημαϊκά εξάμηνα οδηγούν στο αντίστοιχο Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (Φ.Ε.Κ. 1126/Β/10.4.2012, 1707/Β/16.5.2012 και 1359/Β/09.07.2009).
 
Οι υποψήφιοι οφείλουν να υποβάλουν τα κάτωθι δικαιολογητικά:

  • Αίτηση συμμετοχής στο ΔΙ.Π.Μ.Σ.
  • Επικυρωμένο αντίγραφο πτυχίου ή πτυχίων Α.Ε.Ι. ή Τ.Ε.Ι. της ημεδαπής ή αντίστοιχων τμημάτων ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής συνοδευόμενο από επίσημη μετάφραση και στην Ιταλική γλώσσα. Εάν ο τίτλος σπουδών έχει αποκτηθεί στην αλλοδαπή, απαιτείται πιστοποιητικό αναγνώρισης από τον Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.).
  • Επικυρωμένο πιστοποιητικό σπουδών με αναλυτική βαθμολογία των προπτυχιακών μαθημάτων, στο οποίο να αναγράφεται ο τίτλος και η βαθμολογία της πτυχιακής εργασίας καθώς και ο βαθμός του πτυχίου, που πρέπει να είναι τουλάχιστον έξι (6). Το πιστοποιητικό αυτό θα συνοδεύεται από επίσημη μετάφραση και στην Ιταλική γλώσσα.
  • Απαραίτητη προϋπόθεση για την συμμετοχή των υποψηφίων είναι η ύπαρξη πτυχιακής εργασίας για τη λήψη του πτυχίου.
  • Βιογραφικό σημείωμα, στο οποίο να αναφέρονται αναλυτικά οι σπουδές, η διδακτική ή / και η επαγγελματική εμπειρία, η επιστημονική και η κοινωνική δραστηριότητα του υποψηφίου.
  • Επικυρωμένο πιστοποιητικό επαρκούς γνώσης, αποδεκτό από επίπεδο Β2 (Lower) έως επίπεδο C2 (Proficiency) μιας τουλάχιστον κύριας ευρωπαϊκής γλώσσας (αγγλικής, γαλλικής, γερμανικής, ιταλικής, ισπανικής) ή επάρκειας ελληνικής γλώσσας. Αποδεκτά πιστοποιητικά γλωσσομάθειας είναι αυτά που αναγνωρίζονται από το Α.Σ.Ε.Π. για τον διορισμό στον δημόσιο τομέα. Σε περίπτωση που ο υποψήφιος δεν διαθέτει πιστοποιητικό, η κατοχή ξένης γλώσσας θα διαπιστωθεί με εξετάσεις.
  • Ανάτυπα δημοσιεύσεων σε επιστημονικά περιοδικά ή Πρακτικά συνεδρίων, αντίγραφα συγγραφικού έργου κ.τ.λ., εφόσον υπάρχουν.
  • Κάθε άλλο έργο ή δραστηριότητα (επικυρωμένα με τα αντίστοιχα πιστοποιητικά) σε συνάφεια με το αντικείμενο του ΔΙ.Π.Μ.Σ.
  • Δύο συστατικές επιστολές από μέλη Δ.Ε.Π. Α.Ε.Ι. ή Τ.Ε.Ι., Προϊσταμένους Μονάδων, εργοδότες.
  • Επικυρωμένη φωτοτυπία της Αστυνομικής Ταυτότητας.
  • Επικυρωμένη Υπεύθυνη Δήλωση Απόδειξης Εμπειρίας (για την προϋπηρεσία, συνοδευόμενη από: 1. βεβαίωση του οικείου ασφαλιστικού φορέα, από την οποία να προκύπτει η διάρκεια της ασφάλισης, 2. βεβαίωση του οικείου φορέα του δημοσίου τομέα, από την οποία να προκύπτει και το είδος της εμπειρίας. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες: 1. βεβαίωση του οικείου ασφαλιστικού φορέα, από την οποία να προκύπτει η διάρκεια της ασφάλισης, 2. υποβολή μιας τουλάχιστον σχετικής σύμβασης ή δελτίων παροχής υπηρεσιών, που καλύπτουν ενδεικτικώς τη διάρκεια και το είδος της εμπειρίας).
  • Δύο (2) πρόσφατες φωτογραφίες, στις οποίες να αναγράφεται το ονοματεπώνυμο του υποψηφίου.

 
Τα δικαιολογητικά, πρέπει να υποβληθούν από 15 Ιουλίου μέχρι και 6 Σεπτεμβρίου 2013, είτε αυτοπροσώπως είτε με συστημένη αλληλογραφία (με ευανάγνωστη σφραγίδα κατάθεσης των ΕΛΤΑ) είτε με courier στην Γραμματεία του ΔΙ.Π.Μ.Σ. (Πληροφορίες: Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Παλαιό Στρατόπεδο, Τ.Κ. 24.100, Καλαμάτα, τηλ. 27210-65105, e-mail:specedupgp@uop.gr).
 
 
Στο ΔΙ.Π.Μ.Σ. για την απόκτηση Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης γίνονται δεκτοί πτυχιούχοι Τμημάτων Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. των Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών, των Ιατρικών και Νοσηλευτικών Σχολών, των Σχολών Διοίκησης, Οικονομίας, Τεχνολογίας και Αθλητισμού, των Σχολών Θετικών και Βιολογικών Επιστημών, καθώς και των Πολυτεχνικών Σχολών της ημεδαπής ή αντίστοιχων τμημάτων ομογενών ιδρυμάτων της αλλοδαπής, καθώς και πτυχιούχοι των αντίστοιχων τμημάτων των Τ.Ε.Ι. σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Για την φοίτηση στο ΔΙ.Π.Μ.Σ. απαιτείται η καταβολή διδάκτρων, τα οποία ανέρχονται σε 5.000€, καταβλητέα σε δύο ισόποσες δόσεις, η καθεμία πριν από την έναρξη των μαθημάτων κάθε χειμερινού εξαμήνου.
 
 
Τα κριτήρια επιλογής των υποψηφίων είναι:

  1. Επιτυχής εξέταση σε γραπτή δοκιμασία (βαθμός τουλάχιστον 50 με άριστα το 100), (συντελεστής βαρύτητας 0,50). Η επιτυχία στην γραπτή εξέταση αποτελεί προϋπόθεση για την αξιολόγηση των στοιχείων του φακέλου και την συνέντευξη.
  2. Αξιολόγηση στοιχείων του φακέλου (συντελεστής βαρύτητας 0,30).

       Ειδικότερα:

  • Βαθμός πτυχίου (20 μόρια)
  • Γλωσσομάθεια (20 μόρια)
  • Προϋπηρεσία (20 μόρια)
  • Δημοσιεύσεις (20 μόρια)
  • Δύο συστατικές επιστολές (20 μόρια)

 

  1. Προφορική εξέταση ενώπιον της Επιτροπής Καθηγητών (συντελεστής βαρύτητας 0,20).

 
Ημερομηνία της γραπτής εξέτασης ορίζεται το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013 και ώρα 15:00 μ.μ. στα Διδακτήρια της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Καλαμάτα.
 
 
Εξεταστέα Ύλη

Εισαγωγικές Έννοιες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης

 
Από το βιβλίο του Χρηστάκη, Κ.(2011). Η Εκπαίδευση των παιδιών με δυσκολίες. Εισαγωγή στην Ειδική Αγωγή. Τόμος Α’. Εκδόσεις Διάδραση, Αθήνα (ISBN: 978-960-954-127-5),  προτείνεται  η ακόλουθη ύλη.

  1. Εισαγωγικά, (βλ. κεφ.1, σελ.19-50)
  2. Το παιδί με δυσκολίες στην οικογένεια, στο σχολείο και στην κοινότητα, (βλ. κεφ.2, σελ.51-78)
  3. Παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες, (βλ. κεφ.7, σελ.258-296)

 

Κοινωνική και Εκπαιδευτική Ένταξη Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες.
 
Από το βιβλίο της Ζώνιου-Σιδέρη,  Α. (2011). Οι ανάπηροι και η εκπαίδευσή τους- Μια ψυχοπαιδαγωγική προσέγγιση της ένταξης, Εκδόσεις Πεδίο, Αθήνα (ISBN: 978-960-9552-50-9), προτείνεται  η ακόλουθη ύλη.

  1. Αναπηρία, (βλ. κεφ.1, σελ.11-79)
  2. Ειδική Αγωγή, (βλ. κεφ.2, σελ. 82-87)
  3. Η Ένταξη, (βλ. κεφ.3, σελ.161-168, 176-181)

 
  Μέθοδοι Έρευνας στην Ειδική Αγωγή
 
Από το βιβλίο των Αβραμίδη Ηλ., και Καλύβα Ευφρ. (2006). Μέθοδοι Έρευνας στην Ειδική Αγωγή: Θεωρία και Εφαρμογές. Εκδόσεις Παπαζήση, Αθήνα (ISBN: 960-02-2002-6), προτείνεται  η ακόλουθη ύλη.

  1. Η Επισκόπηση της βιβλιογραφίας, Σκοποί και διαδικασίες (βλ. κεφ.3, σελ 63-100)
  2. Η Δημιουργία Ερευνητικού Σχεδίου/ Πλάνου, (βλ. κεφ.4, σελ. 108-121)  
  3. Μελέτες  Περίπτωσης ή Περιπτώσεων (βλ. κεφ. 10, σελ. 299-322)

 
 
Η ημερομηνία της προφορικής εξέτασης για τους επιτυχόντες στην γραπτή εξέταση ορίζεται η 27η και η 28η  Σεπτεμβρίου 2013.
 
Για την γραπτή και την προφορική εξέταση θα ακολουθήσει αναλυτική ενημέρωση των υποψηφίων από την Γραμματεία του ΔΙ.Π.Μ.Σ.
 
 
Για να δοθεί η δυνατότητα φοίτησης σε εργαζομένους και κατοίκους περιοχών και εκτός Πελοποννήσου, τα μαθήματα θα διεξάγονται ανά δεκαπενθήμερο (Παρασκευή 17:00-21:00 και Σάββατο 09:00-18:00) και ενδείκνυται να πραγματοποιηθεί εντατικότερη παρακολούθηση κατά τη δεύτερη εβδομάδα των Χριστουγέννων και κατά την δεύτερη εβδομάδα του Πάσχα με τους Ιταλούς Καθηγητές στην Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και στο Φιλοσοφικό Κέντρο «Ευάγγελος Μουτσόπουλος» στην Μεσσήνη. Ένα μέρος των μαθημάτων πραγματοποιείται επίσης και στο Πανεπιστήμιο του Torino (12 ημέρες τον Ιούλιο του 2014).


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ (Π.Μ.Σ.)
 
«Αρχαία και Νέα Ελληνική Φιλολογία»
Κατεύθυνση: «Αρχαία Ελληνική Φιλολογία»
 
ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΘΕΣΕΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Ακαδημαϊκά Έτη 2013-2015

 
Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Αρχαία και Νέα Ελληνική Φιλολογία» με  Κατεύθυνση: «Αρχαία Ελληνική Φιλολογία», που διοργανώνει το Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, καλεί τους ενδιαφερομένους να υποβάλουν αίτηση για την κάλυψη πενήντα (50) θέσεων μεταπτυχιακών φοιτητών. Οι σπουδές οι οποίες διαρκούν τέσσερα (4) ακαδημαϊκά εξάμηνα οδηγούν στο αντίστοιχο Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (Φ.Ε.Κ. 3382/Β/18-12-2012).
 
Οι υποψήφιοι οφείλουν να υποβάλουν τα κάτωθι δικαιολογητικά:

  • Αίτηση συμμετοχής στο Π.Μ.Σ.
  • Επικυρωμένο αντίγραφο πτυχίου ή πτυχίων Α.Ε.Ι. της ημεδαπής ή αντίστοιχων τμημάτων ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής.  Εάν ο τίτλος σπουδών έχει αποκτηθεί στην αλλοδαπή, απαιτείται πιστοποιητικό αναγνώρισης από τον Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.).
  • Επικυρωμένο πιστοποιητικό σπουδών με αναλυτική βαθμολογία των προπτυχιακών μαθημάτων, στο οποίο να αναγράφεται ο βαθμός του πτυχίου, που πρέπει να είναι τουλάχιστον έξι (6).
  • Βιογραφικό σημείωμα, στο οποίο να αναφέρονται αναλυτικά οι σπουδές, η διδακτική ή / και η επαγγελματική εμπειρία και, αν υπάρχουν, η επιστημονική και η κοινωνική δραστηριότητα του υποψηφίου.
  • Επικυρωμένο πιστοποιητικό επαρκούς γνώσης, αποδεκτό από επίπεδο Β2  (Lower) έως επίπεδο C2 (Proficiency) μιας τουλάχιστον κύριας ευρωπαϊκής γλώσσας (αγγλικής, γαλλικής, γερμανικής, ιταλικής, ισπανικής). Αποδεκτά πιστοποιητικά γλωσσομάθειας είναι αυτά που αναγνωρίζονται από το Α.Σ.Ε.Π. για τον διορισμό στον δημόσιο τομέα. Σε περίπτωση που ο υποψήφιος δεν διαθέτει πιστοποιητικό, η κατοχή ξένης γλώσσας θα διαπιστωθεί με εξετάσεις.
  • Ανάτυπα δημοσιεύσεων σε επιστημονικά περιοδικά ή Πρακτικά συνεδρίων, αντίγραφα συγγραφικού έργου κ.τ.λ., εφόσον υπάρχουν.
  • Κάθε άλλο έργο ή δραστηριότητα που μπορεί να βοηθήσει στην επιλογή  του υποψηφίου (επικυρωμένα με τα αντίστοιχα πιστοποιητικά) σε συνάφεια με το αντικείμενο του Π.Μ.Σ.
  • Δύο συστατικές επιστολές από μέλη Δ.Ε.Π. Α.Ε.Ι., Προϊσταμένους Μονάδων, εργοδότες.
  • Επικυρωμένη φωτοτυπία της Αστυνομικής Ταυτότητας.
  • Δύο (2) πρόσφατες φωτογραφίες, στις οποίες να αναγράφεται το ονοματεπώνυμο του υποψηφίου.

 
Τα δικαιολογητικά, πρέπει να υποβληθούν από 9 Ιουλίου μέχρι και 27 Σεπτεμβρίου 2013, είτε αυτοπροσώπως είτε με συστημένη αλληλογραφία (με ευανάγνωστη σφραγίδα κατάθεσης των ΕΛΤΑ) είτε με courier στην Γραμματεία του Π.Μ.Σ. «Αρχαία και Νέα Ελληνική Φιλολογία» με Κατεύθυνση: «Αρχαία Ελληνική Φιλολογία» (Πληροφορίες: Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Παλαιό Στρατόπεδο, Τ.Κ. 24.100, Καλαμάτα, τηλ. 27210-65102, 27210-65105 και 27210-65128,                                             e-mail:class-phil@uop.gr).
 
 
Στο Π.Μ.Σ. για την απόκτηση Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης γίνονται δεκτοί πτυχιούχοι Τμημάτων Α.Ε.Ι. των Φιλοσοφικών Σχολών, γενικότερα των Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών, των Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, των Παιδαγωγικών Επιστημών, των Θεατρικών Σπουδών και της Θεολογίας της ημεδαπής ή αντίστοιχων τμημάτων ομογενών ιδρυμάτων της αλλοδαπής, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
 
Για την φοίτηση στο Π.Μ.Σ. απαιτείται η καταβολή διδάκτρων, τα οποία ανέρχονται σε 3.600€, καταβλητέα σε τέσσερις (4) ισόποσες δόσεις, η καθεμία πριν από την έναρξη των μαθημάτων κάθε εξαμήνου. Γίνονται δεκτοί και υπότροφοι του Ι.Κ.Υ. ή άλλων Ιδρυμάτων.
 
 
Τα κριτήρια επιλογής των υποψηφίων είναι:
 

  1. Αξιολόγηση αιτήσεων, με βάση τα στοιχεία που εμπεριέχονται στον φάκελο υποψηφιότητας.
  2. Συνέντευξη ενώπιον Επιτροπής.

 
Ημερομηνία της συνέντευξης ορίζεται η Παρασκευή 4 (απόγευμα) και το Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013. Αναφορικά με την συνέντευξη θα ακολουθήσει αναλυτική ενημέρωση από την Γραμματεία του Π.Μ.Σ.


ΔΙΑΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΚΑΙ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ «ΗΘΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ»
 
ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΘΕΣΕΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Ακαδημαϊκό έτος 2013-2014

 
Το Διατμηματικό και Διαπανεπιστημιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Ηθική Φιλοσοφία», που διοργανώνουν τα τμήματα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καλεί τους ενδιαφερομένους να καταθέσουν αίτηση για την κάλυψη τριάντα πέντε (35) θέσεων μεταπτυχιακών φοιτητών. Οι σπουδές οδηγούν στο αντίστοιχο Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης.  (ΦΕΚ 1597/11/8/2008).
 
Οι υποψήφιοι  οφείλουν να υποβάλουν τα κάτωθι δικαιολογητικά:
♦          Αίτηση συμμετοχής στο Δ.Δ.Π.Μ.Σ.
♦          Επικυρωμένο αντίγραφο πτυχίου ή πτυχίων  Ελληνικού Α.Ε.Ι. ή Τ.Ε.Ι. ή αντίστοιχων τμημάτων ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής. Σε περίπτωση που το πτυχίο έχει αποκτηθεί σε Α.Ε.Ι. της αλλοδαπής θα πρέπει να κατατεθεί και πιστοποιητικό ισοτιμίας και αντιστοιχίας από το Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.
♦          Επικυρωμένο Πιστοποιητικό σπουδών με  αναλυτική βαθμολογία προπτυχιακών μαθημάτων στο οποίο αναγράφεται και ο βαθμός του πτυχίου.
♦          Βιογραφικό σημείωμα, στο οποίο  αναφέρονται αναλυτικά οι σπουδές, η διδακτική ή/και επαγγελματική εμπειρία, η επιστημονική και κοινωνική δραστηριότητα του υποψηφίου.
♦          Πιστοποιητικό κατοχής κύριας ευρωπαϊκής γλώσσας ή επάρκειας ελληνικής γλώσσας.  Σε περίπτωση που ο υποψήφιος δεν διαθέτει πιστοποιητικό, η κατοχή ξένης γλώσσας θα διαπιστωθεί με εξετάσεις.
♦          Ανάτυπα δημοσιεύσεων σε επιστημονικά περιοδικά, αντίγραφα συγγραφικού έργου, κ.λ.π., εφόσον υπάρχουν.
♦          Κάθε άλλο έργο ή δραστηριότητα που μπορεί να βοηθήσει στην επιλογή  του υποψηφίου
♦          Δύο (2) συστατικές επιστολές από μέλη Δ.Ε.Π. Α.Ε.Ι. ή Τ.Ε.Ι., προϊσταμένων μονάδων, εργοδότες.
♦          Φωτοτυπία της Αστυνομικής Ταυτότητας.
♦          Δύο (2) πρόσφατες φωτογραφίες, στις οποίες να αναγράφεται το ονοματεπώνυμο του υποψηφίου.
 
Τα δικαιολογητικά πρέπει να υποβληθούν από 28-06-2013 μέχρι και 09-09-2013 στη Γραμματεία του Δ.Δ.Π.Μ.Σ. «Ηθική Φιλοσοφία» (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Παλαιό Στρατόπεδο, Τ.Κ. 24100, Καλαμάτα,  τηλ.: 2721065128, e-mail: eth-phil@uop.gr. Μέρες και ώρες λειτουργίας της Γραμματείας: Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00-14:00) ή να αποσταλούν στην ανωτέρω διεύθυνση με συστημένη επιστολή.
Σχετικές πληροφορίες βρίσκονται στην σελίδα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου www.uop.gr (ανακοινώσεις μεταπτυχιακών), καθώς και στην ιστοσελίδα του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου http://kalamata.uop.gr/~litd/postgraduate/postgraduate.htm.
Στο Διαπανεπιστημιακό και Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών για την απόκτηση Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης, γίνονται δεκτοί, μετά από συνέντευξη και συνεκτίμηση των τυπικών και ουσιαστικών προσόντων, πτυχιούχοι Τμημάτων Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. Ανθρωπιστικών Επιστημών και Επιστημών της Φύσης του Ανθρώπου.
Για τη φοίτηση στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών απαιτείται η καταβολή διδάκτρων, η οποία ανέρχεται στο ποσό των 3.600 ευρώ (την έναρξη κάθε εξαμήνου 900,00 ευρώ). Γίνονται δεκτοί και υπότροφοι του Ι.Κ.Υ. ή άλλων Ιδρυμάτων.
 
Τα κριτήρια επιλογής των υποψηφίων, είναι:
1. Αξιολόγηση αιτήσεων, με βάση τα στοιχεία που εμπεριέχονται στον φάκελο υποψηφιότητας.
2. Συνέντευξη ενώπιον της Ειδικής Διατμηματικής Επιτροπής, με στόχο να διαπιστωθεί ποιοι υποψήφιοι είναι ικανοί να ανταποκριθούν ουσιαστικά στις απαιτήσεις του Προγράμματος, συνεκτιμώντας το κίνητρο και το ενδιαφέρον αλλά και τη συνολικότερη συγκρότηση και επιστημονική επάρκειά τους σε σχέση με το αντικείμενο της Ηθικής  Φιλοσοφίας.
 
Η ημερομηνία της συνέντευξης θα καθορισθεί μετά το πέρας της υποβολής αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους, με σχετική ανακοίνωση από την Γραμματεία του Δ.Δ.Π.Μ.Σ..