Προώθηση θεμάτων από το δήμαρχο Μεσσήνης στην Αθήνα


Σειρά συναντήσεων είχε προχθές στην Αθήνα ο δήμαρχος Στάθης Αναστασόπουλος, με σκοπό την προώθηση ζητημάτων του Δήμου Μεσσήνης.
Ειδικότερα:
 
Αστική αναβάθμιση Μεσσήνης
Στη συνάντηση με τον αρμόδιο διευθυντή της Διαχειριστικής Αρχής της Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε. ο κ. Αναστασόπουλος κατέθεσε για προέγκριση τα τεύχη δημοπράτησης των υποέργων της πράξης «Αστική Αναβάθμιση Μεσσήνης»:
-«Επεκτάσεις δημοτικού φωτισμού εντός πόλεως Μεσσήνης», 278.000 ευρώ
-«Συντήρηση, βελτίωση & αναβάθμιση παιδικών χαρών σχεδίου πόλης Μεσσήνης, α΄ ειδικός προϋπολογισμός», προϋπολογισμού 184.100 ευρώ.
-«Συντήρηση, βελτίωση & αναβάθμιση παιδικών χαρών σχεδίου πόλης Μεσσήνης, β΄ ειδικός προϋπολογισμός», προϋπολογισμού 134.254 ευρώ.
-«Προμήθεια ειδών αστικού εξοπλισμού» , προϋπολογισμού 39.606 ευρώ.
 
ΕΠΠΕΡΑΑ
Επίσπευση του προσυμβατικού ελέγχου δύο μελετών που έχουν δημοπρατηθεί ζήτησε ο δήμαρχος Μεσσήνης από τα στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής του ΕΠΠΕΡΑΑ και το γενικό γραμματέα του ΥΠΕΚΑ, Σωκράτη Αλεξιάδη.
Η μία μελέτη αφορά στην επικαιροποίηση των δικτύων αποχέτευσης – ακαθάρτων Πεταλιδίου και η άλλη την εγκατάσταση του βιολογικού καθαρισμού παραλιακής ζώνης Πεταλιδίου.
Επόμενη κίνηση είναι η υπογραφή συμβάσεων με τους ανάδοχους μελετητές, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι μελέτες και να είναι έτοιμες για δημοπράτηση.
Μάλιστα, ο δήμαρχος έλαβε τη διαβεβαίωση ότι σε μία εβδομάδα θα υπάρχει η έγκριση για την υπογραφή των συμβάσεων.
 
Υπουργείο Εσωτερικών
Την ίδια μέρα ο κ. Αναστασόπουλος συναντήθηκε και με τον υπουργό Εσωτερικών, Ιωάννη Μιχελάκη.
Ειδικότερα, κατέθεσε στον υπουργό υπόμνημα ζημιών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα της 25ης Ιανουαρίου. Συγκεκριμένα, ο Δήμος ζητά έκτακτη επιχορήγηση 300.000 ευρώ προκειμένου να καλυφθεί το συνολικό κόστος των επεμβάσεων που απαιτούνται για να αποκατασταθούν οι ζημιές. Υπήρξε δε θετική ανταπόκριση από τον υπουργό, ώστε να αποκατασταθεί η πρόσβαση όλων των αγροτών στις καλλιέργειές τους και να συνεχιστεί απρόσκοπτα η αγροτική παραγωγή.
Ο κ. Αναστασόπουλος ενημέρωσε ακόμη τον υπουργό ότι, στο πλαίσιο του εγγράφου της ΚΕΔΕ σχετικά με την υποβολή ενός ώριμου έργου από κάθε Δήμο που πρέπει να προταθεί μέχρι τέλος Αυγούστου, ο Δήμος Μεσσήνης θα υποβάλει πρόταση για το έργο «Δημοτικο κτήριο εμπορικών & πολιτιστικών εγκαταστάσεων στο Δήμο Μεσσήνης», όπου θα φιλοξενεί θεματικές εκθέσεις 3 ως 4 ανά έτος, αγορά αγροτών μία φορά την εβδομάδα και, βέβαια, την εμποροπανήγυρη του Σεπτεμβρίου εκάστου έτους.
Είναι έργο που έχει πλήρη μελετητική ωριμότητα και αφορά στην κατασκευή υπαίθριου και στεγασμένου χώρου για την ανάπτυξη εμπορικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων, σε δισγωνιαίο οικόπεδο ιδιοκτησίας του Δήμου, επιφανείας 3.848,33μ2, στην περιοχή Παλαιά Βρύση στο Ο.Τ. 120 (Πανηγυρίστρα).
Πρωταρχικός στόχος είναι η δημιουργία ενός εμπορικού πόλου που θα αποτελέσει κεντρικό σημείο των εμπορικών συναλλαγών, αφού δεν υπάρχει αντίστοιχο κέντρο στην πόλη, ούτε και στην ευρύτερη περιοχή. Ταυτόχρονα, θα συνεισφέρει στην περαιτέρω ανάπτυξη με τις σύγχρονες υποδομές που θα διαθέτει.
Η παρούσα παρέμβαση συνίσταται στην κατασκευή στεγασμένων – μόνιμων και ανοικτών – περιστασιακών θέσεων εμπορικών δραστηριοτήτων με τις απαραίτητες βοηθητικές εγκαταστάσεις.
Έτσι οι επιπρόσθετες υποστηρικτικές χρήσεις – δραστηριότητες θα είναι χώροι στάθμευσης, χώροι υγιεινής με ντους, αποθήκη καθαρισμού, κυλικείο-καντίνα, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, ιατρείο, γραφεία προσωπικού και γενική αποθήκη.
Η πρόταση αφορά στην κατασκευή του έργου με προϋπολογισμό 870.000 ευρώ και την αγορά ακινήτου για τη χρήση του ως χώρου πάρκινγκ, αλλά και για την ανάπτυξη πολλαπλών δραστηριοτήτων.
Για την υλοποίηση του έργου έχουν εκπονηθεί η αρχιτεκτονική μελέτη, η στατική, η ηλεκτρομηχανολογική, η μελέτη διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου και τα τεύχη δημοπράτησης.
Το συνολικό κόστος για την κατασκευή πάρκινγκ και αγορά γης είναι 1.200.000 ευρώ.
 
ΥΠΕΚΑ
Τέλος, ο δήμαρχος Μεσσήνης συναντήθηκε με τον υπουργό ΠΕΚΑ, Ιωάννη Μανιάτη, τη γενική γραμματέα Νάντια Γιαννακοπούλου και υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου, τους οποίους και ενημέρωσε για μια σειρά από θέματα, προκειμένου να προωθηθούν άμεσα.
Συγκεκριμένα, το Δασαρχείο Καλαμάτας, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του Δήμου Μεσσήνης, κατέθεσε πρόταση στο πρόγραμμα «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2007-2013» και στο μέτρο 226, για το έργο «Διάνοιξη αντιπυρικών δρόμων στις Τοπικές Κοινότητες Μαγγανιακού, Κεφαλόβρυσου, Μαθίας και Πανιπερίου του Δήμου Μεσσήνης», με προϋπολογισμό 467.400,00 ευρώ.
Για την πρόταση αυτή υπάρχει η θετική εισήγηση της επιτροπής αξιολόγησης, σύμφωνα με το από 14/5/2012 Πρακτικό Ενάτης Συνεδρίασης της Επιτροπής. Απαιτείται δε η έκδοση της απόφασης ένταξης του έργου προκειμένου να υλοποιηθεί.
Μάλιστα, ο δήμαρχος έλαβε τη δέσμευση από τον υπουργό ότι στο επόμενο δεκαήμερο θα έχει την έγκριση.
Ενημέρωσε, επίσης, τον υπουργό ότι για το έργο «Αντιδιαβρωτική προστασία ακτών Αίπειας» εκδόθηκε η θετική περιβαλλοντική εκτίμηση και αξιολόγηση από την υπηρεσία ΕΥΠΕ του ΥΠΕΚΑ. Στη συνέχεια υποβλήθηκε από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων ΠΕ Μεσσηνίας η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, προκειμένου να εκδοθεί η έγκριση περιβαλλοντικών όρων. Αυτό απαιτείται, διότι έχει δρομολογηθεί ήδη η εκπόνηση οριστικής μελέτης και τεύχη δημοπράτησης του έργου αντιδιαβρωτικής προστασίας των ακτών ΔΕ Αίπειας.