Π. Τατούλης: «Οι Δήμοι να προχωρήσουν σε μείωση των δημοτικών τελών»


Της Βίκυς Βετουλάκη
 
Το θέμα του διαγωνισμού και η ανακήρυξη της ΤΕΡΝΑ ως προσωρινού αναδόχου για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων της Περιφέρειας απασχόλησαν κατά κύριο λόγο τη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου.
Ο περιφερειάρχης κάλεσε τους Δήμους να προχωρήσουν άμεσα σε μείωση των δημοτικών τους τελών, καθώς, όπως είπε, το κόστος που πετυχαίνει η Περιφέρεια είναι πολύ μικρότερο από αυτό που υπάρχει μέχρι τώρα.
Στη συνεδρίαση παρευρέθησαν και οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής Κορινθίας Ευστάθιος Μπούκουρας και Μεσσηνίας Δημήτρης Κουκούτσης.
Επίσης, ο πρόεδρος του Σώματος, Γ. Πουλοκέφαλος, προανήγγειλε αντικατάσταση συμβούλων που αδικαιολογήτως απουσιάζουν εδώ και πολλές συνεδριάσεις.
 
«Να αποδείξουν το στημένο»
Στην ενημέρωση για τη διαχείριση των απορριμμάτων η αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου έκανε αναδρομή σε όλη τη διαδικασία μέχρι την ανακήρυξη του προσωρινού αναδόχου στα τέλη Ιουλίου.
Όπως ανέφερε, κανείς δεν μπορεί να παρέμβει σε έναν τέτοιο διαγωνισμό, λέγοντας πως έχει δώσει εύσημα για τη διεξαγωγή του η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι αρμόδιοι υπουργοί και οι ίδιοι οι Πελοποννήσιοι.
Η κα Νικολάκου ενημέρωσε ότι η ημερομηνία για τις ενστάσεις έληξε, χωρίς να κατατεθεί καμία, ενώ η εταιρεία ΤΕΡΝΑ κατέθεσε εγγυητική επιστολή ύψους 1,2 εκατ. ευρώ. Το επόμενο στάδιο προβλέπει τις διαδικασίες για τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων και μέχρι τέλος του 2013 να έχει γίνει η συμβασιοποίηση του έργου.
Επιπλέον, σημείωσε ότι κάποιοι προσπάθησαν να δημιουργήσουν πρόβλημα, ενώ πολιτικοί φορείς έφτασαν στο σημείο να υποβάλουν ενστάσεις σαν να είναι ανάδοχοι. «Το πρώτο παραμύθι για συνεργασία με εταιρεία Μπόμπολα και μέθοδο καύσης, πάει, καταρρίφθηκε. Τώρα καταρρίπτεται και το άλλο παραμύθι, ότι τάχα είναι στημένος ο διαγωνισμός. Ας το αποδείξει ότι είναι στημένος. Όχι λόγια στον αέρα», σχολίασε.
Από την πλευρά του, ο βουλευτής Κορινθίας της Χρυσής Αυγής κ. Μπούκουρας παρατήρησε ότι επισκέφθηκε την ΤΕΡΝΑ και ενημερώθηκε για το θέμα. Όπως είπε, από την εταιρεία τον ενημέρωσαν πως θα κατασκευασθούν τρία εργοστάσια σε τρεις διαχειριστικές ενότητες: μετά τη Στέρνα, μεταξύ Αργολίδας, Κορινθίας και ορισμένων Δήμων της Άρκαδίας, έξω από την πόλη της Μεγαλόπολης και έξω από το Δήμο Ευρώτα στη Σκάλα.
Επίσης, ανέφερε ότι το κόστος είναι κατά μέσο όρο 66 ευρώ τον τόνο, υποστηρίζοντας πως αυτό θα είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που λέει η Περιφέρεια, διότι οι πολίτες δεν παράγουν πολύ μεγάλο όγκο και η τιμή θα διαφοροποιείται ανάλογα.
Από την πλευρά του, ο βουλευτής Μεσσηνίας της Χ.Α., Δημ. Κουκούτσης, τόνισε ότι από την αρχή κάτι δεν πήγε καλά με τη διαδικασία και την επιλογή τεχνικού συμβούλου, επισημαίνοντας πως «η γυναίκα του Καίσαρα δεν πρέπει να είναι μόνο τίμια, αλλά και να το δείχνει».
Επανερχόμενη η κα Νικολάκου, εξέφρασε την ικανοποίησή της που κανείς δε μίλησε για στημένο διαγωνισμό και στον κ. Μπούκουρα απάντησε πως δεν ήταν εύστοχο να απευθυνθεί στην εταιρεία, καθώς θα μπορούσε να πάρει τα στοιχεία μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου.
Καταλήγοντας, διέψευσε τα στοιχεία που παρουσίασε, λέγοντας ότι η εταιρεία έχει ήδη πει ότι δε συζητά τη χωροθέτηση στην περιοχή Δερβενακίων.
 
Παρατάξεις
Εκ μέρους της μείζονος μειοψηφίας, ο κ. Σωτηρόπουλος είπε ότι υπάρχουν ερωτήματα που δεν έχουν απαντηθεί και αυτά είναι η μέθοδος που θα χρησιμοποιηθεί και η χωροθέτηση.
Από την πλευρά του συνδυασμού «Λαϊκή Συσπείρωση», ο κ. Νίκος Γόντικας χαρακτήρισε ξεπεσμό για το Περιφερειακό Συμβούλιο να ενημερώνεται από τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής και διαμαρτυρήθηκε, διότι η Περιφέρεια δεν τους έχει παραχωρήσει ακόμα τα στοιχεία που έχουν ζητήσει.
Ο κ. Νίκος Πατσαρίνος, από το συνδυασμό «Αγωνιστική Συνεργασία», διαμαρτυρήθηκε επίσης για στοιχεία που έχουν ζητηθεί από την Περιφέρεια και δεν τους έχουν δοθεί, σημειώνοντας ότι με την τακτική που ακολουθούν θα τινάξουν στον αέρα όλη την προσπάθεια.
Ακόμη, είπε ότι η σύμβαση θα είναι για 28 χρόνια, ενώ χαρακτήρισε τις ποσότητες που έχουν δοθεί φαραωνικές.
 
Περιφερειάρχης
Κλείνοντας την ενημέρωση, ο περιφερειάρχης τόνισε ότι η Περιφέρεια πέτυχε μέσα σε 18 μήνες, και με 12 μήνες διαγωνιστικό ανταγωνιστικό διάλογο, να φθάσει στο τέλος ενός διεθνούς διαγωνισμού, χωρίς ενστάσεις και δικαστικές προσφυγές.
Υπογράμμισε ότι οι χώροι δεν είναι αυτοί που αναφέρθηκαν και ενημέρωσε τις παρατάξεις ότι τα στοιχεία θα τους δοθούν μόλις ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός.
Απαντώντας σε ερωτήματα, είπε ότι η μεταφορά του υπολείμματος δε θα υπολογίζεται επιπλέον στο κόστος, ενώ έχει αποκλεισθεί η χωροθέτηση στα Δερβενάκια. Διευκρίνισε δε, πως ένας όρος που έχει τεθεί στην ΤΕΡΝΑ, είναι η εγκατάσταση των τριών εργοστασίων να μην απέχει πάνω από 50 χλμ. από τους Σταθμούς Μεταφόρτωσης.
Πρόσθεσε, επίσης, ότι το κόστος μεταφοράς από τους Σταθμούς Μεταφόρτωσης περιλαμβάνεται στη σύμβαση.
Επιμένοντας στο θέμα του κόστους, ο κ. Τατούλης είπε ότι κανείς δεν έχει μιλήσει για τις συμβάσεις χιλιάδων ευρώ από Δήμους, ενώ αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στο Δήμο Καλαμάτας, ότι το κόστος ανά τόνο είναι 59 ευρώ, είπε: «Μα όλοι ξέρουμε ότι μόνο η “τιμή πόρτας” στους χώρους που πηγαίνουν είναι 45 ευρώ».
Ολοκληρώνοντας, τόνισε ότι ο χώρος των σκουπιδιών είναι ένας χώρος μεγάλης μαφίας: «Εμείς τους βάλαμε απέναντί μας και κατά κράτος τούς νικήσαμε. Και όλα αυτά θα λειτουργήσουν. Να προχωρήσουν οι Δημοτικές Αρχές γρήγορα σε μείωση τελών, γιατί το κόστος που πετυχαίνουμε είναι πολύ μικρότερο από αυτό της παράνομης διαχείρισης που γίνεται τώρα».
 
«Τεχνητές απουσίες»
Στην αρχή της συνεδρίασης, σε ερώτηση που είχε καταθέσει ο επικεφαλής του συνδυασμού «Λαϊκή Συσπείρωση», Νίκος Γόντικας, για τον κανονισμό λειτουργίας του Σώματος, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, Γιώργος Πουλοκέφαλος, μίλησε για τεχνητή έλλειψη απαρτίας, όταν τον προηγούμενο μήνα για δύο συνεχόμενες φορές δε συνεδρίασε το Σώμα.
«Ο λόγος, πιστεύω, ήταν το κλείσιμο και ο τρόπος κλεισίματος της ΕΡΤ. Οι τακτικισμοί είναι μέσα στο πολιτικό παιχνίδι, και είναι λογικό κάποια στιγμή να δημιουργήσει μια παράταξη τεχνητές απουσίες. Δε σημαίνει ότι ο τακτικισμός αυτός είναι πάντα επιλήψιμος», υπογράμμισε ο κ. Πουλοκέφαλος.
Σημείωσε δε, ότι κανένας κανονισμός δεν είναι τέλειος και πως υπάρχουν σημεία που θα τροποποιηθούν και το θέμα θα έρθει προς συζήτηση στο Συμβούλιο.
Επίσης, αναφέρθηκε σε παρατεταμένες απουσίες 6 περιφερειακών συμβούλων για περισσότερες των τριών συνεδριάσεων. Όπως είπε, ήδη τους εστάλη επιστολή για να δικαιολογήσουν την απουσία τους. Διευκρίνισε ότι δεν τίθεται θέμα για όσους η απουσία οφείλεται σε ζητήματα υγείας, αλλά για τις αδικαιολόγητες απουσίες. Αμέσως μετά, το Περιφερειακό θα προχωρήσει στην αντικατάσταση των συμβούλων που δε θα δικαιολογήσουν την απουσία τους.