25.000 έλεγχοι από το ΣΔΟΕ ως το τέλος του έτους
Περισσότερους από 25.000 ελέγχους σε επιχειρήσεις, επαγγελματίες αλλά και απλούς πολίτες που κρύβουν συστηματικά εισοδήματα θα πραγματοποιήσει ως το τέλος του έτους το ΣΔΟΕ προκειμένου, όπως λένε αρμοδίως, να γεμίσουν τα δημόσια ταμεία και να απομακρυνθεί κάθε ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων. Το φαινόμενο φοροδιαφυγής έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις με τους ελεγκτές να μην προλαβαίνουν να κόβουν πρόστιμα σε καταστήματα, εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης που βρίσκονται σε τουριστικές περιοχές. Το μήνυμα που στέλνει η πολιτική ηγεσία στους φορολογουμένους είναι σαφές: «ζητάτε αποδείξεις για να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές».
«Το Βήμα της Κυριακής» παρουσιάζει το σχέδιο δράσης του υπουργείου Οικονομικών αλλά και του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος ως το τέλος του τρέχοντος έτους προκειμένου να περιοριστεί η φοροδιαφυγή που ειδικά το εφετινό καλοκαίρι έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.
Αιχμή του δόρατος όλων των ελέγχων που θα πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα θα αποτελέσει το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών προκειμένου να έρθουν στην επιφάνεια αδήλωτα εισοδήματα και να φορολογηθούν. Μάλιστα το μήνυμα που στέλνουν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών είναι ότι όσοι έχουν «μαύρο» χρήμα στις τράπεζες, ακόμη και αν το σηκώσουν, αυτό θα βρεθεί σε κάθε περίπτωση γιατί οι ελεγκτικές υπηρεσίες θα αναζητήσουν στα αρχεία των τραπεζών όλες τις συναλλαγές που έχουν πραγματοποιηθεί τα προηγούμενα χρόνια.
Οπως δηλώνει κατ’ αποκλειστικότητα στο «Βήμα της Κυριακής» ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Μαυραγάνης, «πρέπει να πετύχουμε την περιστολή της φοροδιαφυγής διότι μόνο τότε θα έχουμε μεγαλύτερα περιθώρια να εξετάσουμε αφενός τη μείωση φορολογίας και αφετέρου να δώσουμε πρόσθετη στήριξη στις κοινωνικά ευαίσθητες ομάδες. Ολοι οι πολίτες να συστρατευθούν στον αγώνα αυτόν και να ζητούν από όσους συναλλάσσονται να συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις τους. Η πολιτεία από τη δική της μεριά, έχοντας θωρακίσει τη νομοθεσία και έχοντας υιοθετήσει τα κατάλληλα μέσα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής εφαρμόζει σε κάθε περίπτωση τον νόμο».
Από τη μεριά του, ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ κ. Στέλιος Στασινόπουλος δηλώνει στο «Βήμα της Κυριακής» ότι «ως το τέλος του έτους το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος στοχεύει να πραγματοποιήσει περισσότερους από 25.000 ελέγχους που θα αφορούν όλη την οικονομική δραστηριότητα, με έμφαση στο άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών, γιατί εκεί υπάρχουν τα πολλά χρήματα και θα ελεγχθεί με στοχευμένες διασταυρώσεις η προέλευσή τους». Ο ίδιος τονίζει για τους ελέγχους κατά την τουριστική περίοδο ότι «μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου η δραστηριότητα του ΣΔΟΕ θα επικεντρωθεί στην πρόληψη της φοροδιαφυγής, με έμφαση τα σημεία εκείνα όπου υπάρχει έντονο οικονομικό ενδιαφέρον και μεγάλος όγκος συναλλαγών».
Έλεγχοι παντού
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΣΔΟΕ, «καθ’ όλη τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ θα έχουν δύο χαρακτηριστικά: Το ένα έχει να κάνει με την κινητικότητα των συνεργείων ελέγχου καθώς ανά πάσα στιγμή θα μπορούν να βρεθούν σε διαφορετικό σημείο από αυτό που έχει καθοριστεί αρχικά ώστε να έχουν μεγαλύτερο φοροεισπρακτικό αποτέλεσμα. Το δεύτερο είναι ότι τα ελεγκτικά κλιμάκια του ΣΔΟΕ θα επισκεφθούν μέρη στα οποία ως σήμερα το ΣΔΟΕ δεν είχε βρεθεί ποτέ και αυτό θα γίνει και με τη βοήθεια του Λιμενικού Σώματος».
Σημαντική διαφοροποίηση του νέου καθεστώτος ελέγχων σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια είναι ότι κατά τους θερινούς μήνες πραγματοποιούνται έλεγχοι όχι μόνο σε τουριστικές περιοχές αλλά και σε άλλα σημεία της ελληνικής επικράτειας ενώ τα συνεργεία ελέγχου δεν λειτουργούν μεμονωμένα αλλά μπορεί να βρίσκονται στην ίδια περιοχή και άλλα συνεργεία προκειμένου να συνδυάσουν τις έρευνές τους για τον εντοπισμό περιπτώσεων φοροδιαφυγής. Οι έλεγχοι είναι επαναλαμβανόμενοι καθώς την ίδια περιοχή μπορεί να επισκεφθούν με διαφορά λίγων ημερών δύο ή και περισσότερες φορές τα ειδικά συνεργεία του ΣΔΟΕ.
Πάντως, το μήνυμα που στέλνει το υπουργείο Οικονομικών προς κάθε κατεύθυνση είναι οι πολίτες να ζητούν αποδείξεις γιατί μόνο έτσι θα αυξηθούν οι εισπράξεις από ΦΠΑ και από Φόρο Εισοδήματος και δεν θα χρειαστεί να ληφθούν πρόσθετα φοροεισπρακτικά μέτρα.