Τιμές για το σύκο αποφασίζει σήμερα η ΣΥΚΙΚΗ


Πολύ καλή χαρακτηρίζει τη φετινή χρονιά για τη συκοπαραγωγή ο πρόεδρος της ΣΥΚΙΚΗΣ, Παναγιώτης Παπαγεωργίου, τόσο από άποψη ποιότητας του προϊόντος όσο και από άποψη ποσότητας.
Όσο για τις τιμές αγοράς από τον παραγωγό, αυτές θα αποφασιστούν σήμερα σε συνεδρίαση που θα έχει το πρωί το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνεταιρισμού.
 
Πρώιμη παραγωγή
Η συγκομιδή έχει ήδη ξεκινήσει, αρκετά νωρίτερα μάλιστα σε σύγκριση με άλλες χρονιές. «Μέχρι την ώρα η παραγωγή είναι πολύ καλή, από τις καλύτερες χρονιές ποιοτικά. Είμαστε και πρώιμοι. Μαζέψαμε σύκα από Ιούλιο μήνα, που δεν είχαμε μαζέψει ποτέ. Εάν συνεχιστεί έτσι ο καιρός και δεν έχουμε απότομους καύσωνες ή βροχές, θα είναι αυξημένη και η ποσότητα. Πρόπερσι ήμασταν στους 3.000 τόνους, αλλά πέρυσι πέσαμε στους 2.400 περίπου επειδή είχαμε τον καύσωνα που μας προκάλεσε ζημιές. Φέτος, εάν συνεχίσουμε έτσι, θα πάμε σίγουρα στους 3.000» σημειώνει ο κ. Παπαγεωργίου για τη συγκέντρωση σύκου που αφορά στη Μεσσηνία, τη Λακωνία και ορισμένες ποσότητες από την Αρκαδία.
Σχετικά με τις τιμές αγοράς από τον παραγωγό: «Δεν μπορώ να πω ακόμη, γιατί τη Δευτέρα έχουμε συμβούλιο γι’ αυτό ακριβώς το θέμα. Πάντως, ήδη έχουμε κάνει έρευνα αγοράς, έχουμε μιλήσει με μεταποιητές κ.λπ. Πιστεύουμε ότι φέτος, επειδή είμαστε και πρώιμοι, θα καταφέρουμε να διαθέσουμε το προϊόν σύντομα χωρίς ζημιές».
 
Η απεντόμωση με φωσφίνη
Τις τελευταίες ημέρες τη ΣΥΚΙΚΗ απασχόλησε για μία ακόμη αφορά το θέμα της απεντόμωσης των σύκων με το απεντομωτικό σκεύασμα φωσφίνη.
«Δυο χρόνια τώρα κάνουμε συσκέψεις γι’ αυτό. Τα τελευταία πέντε χρόνια εφαρμόζουμε την απεντόμωση με αυτό το υλικό. Συνέχεια συζητάμε για το θέμα και στην τελευταία συνάντηση που κάναμε μιλήσαμε για τους όρους ασφαλείας κ.λπ. Το ζήτημα είναι ότι με τη χρήση της φωσφίνης υπάρχει καθυστέρηση στις εξαγωγές, γιατί χρειάζεται από τρεις έως πέντε μέρες η πρώτη απεντόμωση και άλλες τόσες η δεύτερη. Υπάρχει ένας πιο σύντομος τρόπος, η απεντόμωση σε κενό αέρος, αλλά αυτό μέχρι πέρυσι απαγορευόταν. Εμείς είχαμε ζητήσει να στραφούμε σε αυτό τον τρόπο και να το κάνουμε πέρυσι και πρόπερσι, όμως η Διεύθυνση Γεωργίας μάς είχε απαντήσει ότι δεν επιτρεπόταν, ότι είναι επικίνδυνο κ.λπ. Είχαμε φέρει και άνθρωπο ειδικό από την Ιταλία για να προχωρήσουμε, αλλά δε μας άφησαν. Τώρα το υπουργείο δίνει την άδεια για να γίνεται χρήση της φωσφίνης σε κενό αέρος. Όμως, πρόκειται για μεγάλη επένδυση, πρέπει να κάνεις μεγάλες αλλαγές στους θαλάμους απεντόμωσης, ενώ μπορεί το κόστος να φτάσει και το ένα εκατομμύριο».

Της Μαρίας Νίκα