Τοπικές εφημερίδες και διαδίκτυο κύριες πηγές ενημέρωσης των Καλαματιανών


Ψηλά στις προτιμήσεις του κοινού, ως προς το μέσο που χρησιμοποιεί για να ενημερώνεται, βρίσκονται οι τοπικές εφημερίδες, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από το χθεσινό μας ρεπορτάζ στους δρόμους της Καλαμάτας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υστερεί η χρήση του διαδικτύου.
Το ερώτημα που απευθύναμε ήταν κοινό: να μας πληροφορήσουν τις πηγές από τις οποίες ενημερώνονται (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδες, διαδίκτυο).
Τα αποτελέσματα αυτού του άτυπου γκάλοπ κατέδειξαν ότι, τουλάχιστον σε τοπικό επίπεδο, οι εφημερίδες συναγωνίζονται το διαδίκτυο, αφού ήρθαν ισόπαλα στις προτιμήσεις των ερωτηθέντων. Οι περισσότεροι επέλεξαν και τις δύο πηγές ενημέρωσης, ενώ ελάχιστοι ήταν εκείνοι που προτίμησαν μόνο το ένα από τα δύο μέσα.
Από εκεί και μετά, αρκετοί παρακολουθούσαν δημόσια τηλεόραση, την οποία σταμάτησαν μετά τη διακοπή της λειτουργίας της, ενώ ακόμη λιγότεροι, σχεδόν ελάχιστοι, είναι όσοι επιλέγουν αποκλειστικά κάποιο ραδιοφωνικό σταθμό για να ενημερωθούν.
Βάσει των απαντήσεων που μας έδωσαν, θεωρούν ότι η ενημέρωση μέσω των τοπικών εφημερίδων είναι πιο αντικειμενική σε σχέση με τις αθηναϊκές, ενώ στις εφημερίδες υπάρχουν περιθώρια ευρύτερης ανάπτυξης κάποιου θέματος.       
 
Αργ. Γεωργούσης
Από κάθε διαθέσιμη πηγή ενημερώνεται ο Αργ. Γεωργούσης. Όπως είπε, τελευταία, μετά την αναστολή λειτουργίας της ΕΡΤ, χρησιμοποιεί την τηλεόραση μόνο για να παρακολουθεί ντοκιμαντέρ. Έτσι, πηγή ενημέρωσής του είναι το διαδίκτυο, οπωσδήποτε εφημερίδες, τοπικές και αθηναϊκές, και λιγότερο η τηλεόραση.
 
Δανάη
Από εφημερίδες και ίντερνετ ενημερώνεται η Δανάη. Όπως είπε, οι εφημερίδες έχουν πιο αναλυτικά τις ειδήσεις, έχουν φωτογραφίες και αυτό τη βοηθά στο να κατανοήσει το θέμα.
 
Αποστ. Καπετανάκης
Πιο «κλασικός» στις επιλογές του ο Αποστ. Καπετανάκης, ο οποίος επιλέγει τις εφημερίδες (τοπικές και αθηναϊκές) για την ενημέρωσή του. «Την τηλεόραση την έχω τιμωρήσει από τις ειδήσεις μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ», μας είπε, σημειώνοντας ακόμη πως «τα ιδιωτικά κανάλια είναι κατευθυνόμενα και, κατά συνέπεια, μη αντικειμενικά», ενώ δήλωσε πως δεν είναι ένθερμος φίλος του διαδικτύου.
 
Ελένη Καυκά
Κύρια πηγή ενημέρωσης είναι το διαδίκτυο για την Ελένη Καυκά, αφού είναι πιο εύκολο, όπως μας είπε, να ανατρέξει κάποιος και να αναζητήσει περισσότερες πληροφορίες, αλλά και να ασχοληθεί με πολλά θέματα ταυτόχρονα, σε μικρό χρόνο.
Επόμενη επιλογή της είναι ο τοπικός Τύπος και ακολουθούν το ραδιόφωνο σε ένα μικρότερο βαθμό και η τηλεόραση σε ακόμη πιο μικρό, δεδομένου πως σε αυτή βλέπει μόνο εκπομπές, «αφού οι ειδήσεις, όπως παρουσιάζονται, είναι ψυχοφθόρες».    
 
Δημ. Κεχαγιάς
Η τηλεόραση και το διαδίκτυο είναι οι επιλογές του Δημ. Κεχαγιά για την ενημέρωσή του. Όπως μας είπε, η τηλεόραση είναι πιο εύκολη για την ενημέρωση, καθώς δεν απαιτεί τη συστηματική προσήλωση του τηλεθεατή και του επιτρέπει να κάνει κι άλλα πράγματα ταυτόχρονα. 
Όσον αφορά στο διαδίκτυο, αυτό παρέχει τη δυνατότητα να εξετάζονται πληροφορίες που συνήθως δεν «παίζουν» στην τηλεόραση, που είναι εξειδικευμένες και αφορούν ένα ευρύ φάσμα γνώσης.
 
Ηλίας Μουτεβελής
Τηλεόραση, ραδιόφωνο, διαδίκτυο και τοπικές εφημερίδες είναι κατά σειρά οι πηγές ενημέρωσης του Ηλία Μουτεβελή.
Όπως είπε, η τηλεόραση δεν απαιτεί από τον τηλεθεατή να είναι καθηλωμένος κάπου και να παρακολουθεί. Του αρέσει, όπως είπε, το ραδιόφωνο, ενώ και το διαδίκτυο είναι μια γρήγορη πηγή ενημέρωσης.
Ξεχωριστή θέση, ωστόσο, κατέχουν στις πηγές πληροφόρησής του οι τοπικές εφημερίδες, αφού, όπως μας είπε, οι αθηναϊκές είναι αναξιόπιστες.              
 
Νικ. Πατσαρίνος
Από εφημερίδες σε καθημερινή βάση, είτε αυτές είναι του τοπικού είτε του πανελλαδικού τύπου, αντλεί την ενημέρωσή του ο Νικ. Πατσαρίνος, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι απέχει της χρήσης των τεχνολογιών, όπως το διαδίκτυο.
Επίσης, άκουγε και έβλεπε τα κανάλια της δημόσιας τηλεόρασης (τηλεοπτικά ή ραδιοφωνικά), ενώ με την αναστολή της λειτουργίας της ΕΡΤ, παρατήρησε πως υπάρχει μεγάλο έλλειμμα, λέγοντας πως φάνηκε ακόμη περισσότερο και η διαφορά με τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς.
 
Βίκυ Πιταούλη
Ίντερνετ και εφημερίδες επιλέγει για την ενημέρωσή της η Βίκυ Πιταούλη. Όπως μας εξήγησε, το ίντερνετ παρέχει πιο άμεση ενημέρωση, ενώ δίνει τη δυνατότητα στο χρήστη να αναζητά ποικίλη θεματολογία σε πολύ σύντομο διάστημα και χωρίς μεγάλες χρονικές απώλειες.
Με βάση τα λεγόμενά της, σημαντικό ρόλο στην εξάπλωση και τη διασπορά των ειδήσεων παίζουν και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (facebook, twitter) κ.λπ., ενώ ο τοπικός Τύπος, στη συνέχεια, επικεντρώνει τη θεματολογία του, κυρίως, στα τοπικά γεγονότα.                
 
Δημ. Τζώρτζης
Τηλεθεατής της ΕΤ 3 δήλωσε κι ο Δημ. Τζώρτζης, για το διάστημα που λειτουργούσε η δημόσια τηλεόραση.
Εκτός αυτού, προτιμά να ενημερώνεται καθημερινά από τον τοπικό Τύπο και το Σαββατοκύριακο από τις αθηναϊκές εφημερίδες.
Όσον αφορά στο διαδίκτυο, είπε πως το χρησιμοποιεί προκειμένου να ενημερώνεται από μπλογκς κι όχι από ειδησεογραφικές ιστοσελίδες.      
 
Θαν. Τσαπόγας
Ίντερνετ και εφημερίδες, τοπικές και αθηναϊκές, χρησιμοποιεί για να μάθει τι συμβαίνει γύρω του ο Θαν. Τσαπόγας, ενώ η τηλεόραση δε βρίσκεται στις προτεραιότητές του.
Όπως μας είπε, «με το ίντερνετ μπορείς να ενημερωθείς πλέον όπου κι αν βρίσκεσαι, ιδιαίτερα με τις νέες τεχνολογίες που επιτρέπουν την πρόσβαση από κάθε συσκευή. Πλέον, μπορώ να διαβάζω ό,τι θέλω, ακόμη και ξένο Τύπο, χωρίς να χρειάζεται να κοπιάσω ιδιαίτερα».
Όσον αφορά στις εφημερίδες, τις προτιμά επειδή δίνουν έκταση σε κάποια θέματα.
 
Λεων. Φιλιππόπουλος
Μέσω διαδικτύου, κυρίως, ενημερώνεται ο Λεων. Φιλιππόπουλος. Αυτή είναι συνήθεια του επιβλήθηκε πρόσφατα, μετά την αναστολή λειτουργίας της ΕΤ3, του τηλεοπτικού σταθμού από όπου ενημερωνόταν. Όπως εξήγησε, οι ειδήσεις ήταν περιληπτικές σε αυτό το κανάλι της δημόσιας τηλεόρασης και δεν πλάτιαζαν όπως στους υπόλοιπους σταθμούς.
Επίσης, σε καθημερινή φάση διαβάζει τις τοπικές εφημερίδες και το Σαββατοκύριακο αθηναϊκές, κυρίως αυτές με οικονομική θεματολογία.

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου 
Φωτό: Στασινός Μουτσούλας