Φρικτή η καθημερινότητα στην περιοχή των Ακοβίτικων


Απογοητευμένοι και αγανακτισμένοι από όσα βιώνουν, κυρίως τις τελευταίες ημέρες, είναι οι κάτοικοι του Ασπροχώματος, του Μπουρνιά και των Ακοβίτικων, αφού υποχρεώνονται να συμβιώσουν με την ανυπόφορη δυσοσμία της λυματολάσπης από το βιολογικό καθαρισμό.
Ακόμη και ο καιρός δεν είναι σύμμαχός τους, καθώς, όταν φυσά βοριάς, βασανίζονται όσοι κατοικούν νοτιότερα του βιολογικού, ενώ, όταν φυσά νοτιάς, όσοι κατοικούν βορειότερα.
Οι κάτοικοι είναι αποφασισμένοι να αντιδράσουν ακόμη και δυναμικά και για το λόγο αυτό ζήτησαν χθες από τη Διεύθυνση Υγιεινής να διενεργήσει αυτοψία στην περιοχή, όπως κι έγινε.
Ο κάτοικος της περιοχής Θαν. Φραγκισκάκης, θυμήθηκε ότι μόλις πριν από μερικά χρόνια, κάθε Ιούνιο και Ιούλιο, εκδηλώνονταν φωτιές, χωρίς όμως να υπάρξει άλλη εξέλιξη. Μετά, άνοιξαν λακκούβες και τα τοποθετούσαν εκεί.
Κατέθεσε και μια άλλη άποψη, σύμφωνα με την οποία στην περιοχή της Μπιρμπίτας υπάρχουν περί τα 80 στρέμματα δημόσιας έκτασης, όπου θα μπορούσε να κατασκευαστεί ο βιολογικός καθαρισμός. Θα ήταν δε, ακόμη μεγαλύτερη η ευκολία κατασκευής με την ύπαρξη του χειμάρρου της Λιγδούς, όπου θα μπορούσε να λειτουργήσει και τριτοβάθμιος βιολογικός καθαρισμός και να χύνονται τα λιγοστά πια επεξεργασμένα υγρά στο χείμαρρο.
Ο κ. Φραγκισκάκης υποστήριξε, επίσης, ότι «ο βιολογικός καθαρισμός κρύφτηκε πίσω από τα σκουπίδια και λειτουργούσε ανεξέλεγκτα. Φαίνεται ότι ήταν ένα ψεύτικο έργο, μόνο για το άδειασμα των βυτίων, ασχέτως αν στην πορεία κατασκευάστηκαν και επιπλέον αγωγοί.
Πέραν αυτών, δεν υπάρχει ούτε άδεια κατασκευής ούτε περιβαλλοντική άδεια κι ας με βγάλουν ψεύτη», ενώ σημείωσε: «Οι Καλαματιανοί δε γνωρίζουν πως σε απόσταση 3 χιλιομέτρων από το κέντρο της πόλης στήθηκε μια βόμβα.
Είμαστε με τα μάτια καρφωμένα στο ρολόι. Όταν πάει 10.30, τρέχουμε να κλειστούμε μέσα στα σπίτια μας».  
 
Δύσκολη κατάσταση
«Είναι πολύ δύσκολη κατάσταση αυτή που ζούμε», σημείωσε από την πλευρά της η κα Αγγελική Βεργινάδη, η οποία ανέφερε: «Με τη ΜΟΛΑΚ η κατάσταση ήταν πιο εφιαλτική, αφού έκαιγαν σκουπίδια και λυματολάσπη μαζί. Ζούσαμε καθημερινά τον εφιάλτη, κλεισμένοι σαν τα ποντίκια στα σπίτια μας από το Μάιο έως το Σεπτέμβριο, με τα παιδιά μας να έχουν αναπνευστικά προβλήματα».
Σύμφωνα με τα λεγόμενά της, παρατηρείται μεγάλη αύξηση σε σοβαρές ασθένειες, για τις οποίες υπάρχει η υπόνοια ότι οφείλονται στη λειτουργία της ΜΟΛΑΚ και του βιολογικού καθαρισμού.
«Δεν υπάρχει ημέρα που να μην ευωδιάζουμε», είπε ειρωνικά και στη συνέχεια παρατήρησε πως τα στραγγίσματα καταλήγουν στον υδροφόρο ορίζοντα από τον οποίο υδρεύεται όλη η περιοχή, που παράγει σημαντικές ποσότητες αγροτικών προϊόντων.
Κατά την ίδια, η περιοχή είναι υποβαθμισμένη και πρόσθεσε: «Με το κλείσιμο της ΜΟΛΑΚ  σωθήκαμε. Όμως, ο βιολογικός καθαρισμός δημιουργεί σοβαρά προβλήματα και στη θάλασσα, αφού, σύμφωνα με τους ψαράδες, δεν υπάρχει γόνος. Ο βιολογικός δε λειτουργεί όπως πρέπει».
 
Μετατροπή σε βιομηχανική
Ο γενικός γραμματέας του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ποσειδών», Νικ. Χριστόπουλος, εξέφρασε τη βεβαιότητα πως κάποιοι θέλουν να μετατραπεί η περιοχή σε βιομηχανική, προκειμένου να ωφεληθούν οι λίγοι, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα πως αυτό φαίνεται και από το ΓΠΣ.
Πρόσθεσε ότι εδώ και ένα χρόνο ο δήμαρχος δε θέλει να συναντηθεί με τους κατοίκους, ενώ οι αντιδήμαρχοι τους ειρωνεύονται. Μίλησε, επίσης, και για τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ, Ανδ. Καραγιάννη, ο οποίος τους είπε πως δεν πρόκειται για επέκταση αλλά για αναβάθμιση του βιολογικού καθαρισμού, χωρίς να αληθεύουν τα λεγόμενά του, επειδή η μονάδα επεκτείνεται για συνδέσεις και με άλλες περιοχές.
Τέλος, χαρακτήρισε παράτυπη τη σύνδεση που υπάρχει με το Δήμο Μεσσήνης και υπογράφηκε μεταξύ των Παν. Κουμάντου και Π. Πτωχού.
 
«Γιατί έτρεχαν αν όλα είναι νόμιμα;»
«Αν δεν υπάρχει πρόβλημα και είναι όλα νόμιμα, γιατί χθες (προχθές), μόλις σπεύσαμε στο χώρο (του βιολογικού) να δούμε τι συμβαίνει, έτρεχαν όλοι και κλείδωσαν τις πόρτες;», αναρωτήθηκε ο κάτοικος και επιχειρηματίας Νικ. Δρούγας, σημειώνοντας πως η περιοχή, αν και είναι εμφανώς υποβαθμισμένη, πληρώνει τα ίδια τέλη με την οδό Αριστομένους.
Ακολούθησε «ξενάγηση» των εκπροσώπων των Μέσων Ενημέρωσης σε χώρο δίπλα στις εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού, όπου είχε εναποτεθεί από προχθές λυματολάσπη. Η κατάσταση ήταν το λιγότερο εφιαλτική και αν αυτό που ζήσαμε εμείς χθες ήταν μόνο για λίγα λεπτά της ώρας, τότε γίνεται αντιληπτό ποιες συνθήκες επικρατούν στην καθημερινότητά τους.

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου