Ένταση στην παραλαβή της μελέτης ύδρευσης Λογγά και Ανδριανής


Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου
 
Την υδραυλική μελέτη για την αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης Λογγά και Ανδριανής, προϋπολογισμού 1.832.000 ευρώ, παρέλαβε χθες το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης.
Τα νέα εσωτερικά δίκτυα ύδρευσης θα αντικαταστήσουν τα υφιστάμενα, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο μελετητής Κων. Μακαρούνης. Ως Λογγά, σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν, εννοείται το οικιστικό τμήμα στην πλαγιά και όχι αυτό στην παραλία και ως Ανδριανή ο οικισμός παραπλεύρως της επαρχιακής οδού.
Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε ότι η Λογγά τροφοδοτείται με νερό από την πηγή στο Κεφαλόβρυσο (Τσικουνίδα) και δεν έχουν παρουσιαστεί προβλήματα σχετικά με την ποιότητα του νερού. Οι δε διαθέσιμες ποσότητες κρίνονται επαρκείς για τη Λογγά.
Στην τεχνική έκθεση γίνεται αναφορά και σε τρεις δεξαμενές: Η πρώτη (Δ1) τροφοδοτείται με φυσική ροή από πηγή πλησίον της πηγής στο Κεφαλόβρυσο. Η δεύτερη (Δ2) με φυσική ροή από την πηγή στο Κεφαλόβρυσο και η τρίτη (Δ3) με άντληση από την πηγή στο Κεφαλόβρυσο.
Το υφιστάμενο δίκτυο αποτελείται από αμιαντοτσιμεντοσωλήνες και σε σχετικά περιορισμένο βαθμό από πολυαιθυλένιο και PVC.
Οι αμιαντοσωλήνες είναι παλαιοί, 50 και πλέον ετών, παρουσιάζουν συνεχείς βλάβες και διαρροές και σημαντικά σπασίματα όλη τη διάρκεια του έτους, με συνέπεια το αυξημένο κόστος λειτουργίας και συντήρησης του δικτύου συνολικά και την απώλεια νερού.
Επίσης, με το προτεινόμενο δίκτυο ύδρευσης αξιοποιούνται οι δύο μεγάλες δεξαμενές.
Η Δ3, χωρητικότητας 228 κυβικών συνολικά, θα τροφοδοτεί τη Λογγά. Η Δ2, χωρητικότητας 500 κυβικών, θα τροφοδοτεί αρχικά τον Άγιο Ανδρέα και μετά από ένα συγκεκριμένο κόμβο θα υπάρχουν παροχές στον αγωγό από τη Δ2, ενώ η Δ1 είναι χωρητικότητας 103 κυβικών.
 
Ένταση
Όμως, ένταση υπήρξε και σε αυτό το θέμα. Ο τέως δήμαρχος Νικ. Αναστασόπουλος έθεσε συγκεκριμένα  ερωτήματα, μεταξύ των οποίων αυτό που αφορούσε στο υψηλό κόστος του έργου για την κατασκευή αγωγών μήκους 3 χιλιομέτρων, ενώ θέλησε να αποχωρήσει, δεχόμενος, όμως, την έντονη κριτική των συμβούλων της πλειοψηφίας, οι οποίοι με τη στάση τους τον υποχρέωσαν να παραμείνει στη θέση του.
Σφοδρή ήταν η κριτική που δέχθηκε και από τον εντεταλμένο δημοτικό σύμβουλο Νικ. Φύκιρη, ο οποίος τον μέμφθηκε για σφάλματα και παραλείψεις τον καιρό άσκησης των καθηκόντων του δημάρχου, ενώ η τοποθέτησή του πέρασε και σε άλλα θέματα.
«Ο κ. Φύκιρης έχει άγνοια του πράγματος. Οι μελέτες ήταν πλήρεις, αλλά δεν είχαμε πιστώσεις να κατασκευάσουμε τα έργα», είπε και πρόσθεσε πως «το έχει στο DNA του να λέει ψέματα (ο κ. Φύκιρης)», κατέληξε ο κ. Αναστασόπουλος.