Από Πικάσο μέχρι Φενόζα στη Μεσσήνη


Τριάντα έξι έργα κορυφαίων Ευρωπαίων καλλιτεχνών από την γκαλερί «Sculptures» του Παρισιού θα φιλοξενήσει το Μουσείο Χαρακτικής Τέχνης Τάκη Κατσουλίδη στη Μεσσήνη, για δύο περίπου μήνες. Πρόκειται για χαρακτικά και σχέδια εννέα μεγάλων ζωγράφων και γλυπτών του 20ού αιώνα, ενώ τα εγκαίνια έχουν προγραμματιστεί για την ερχόμενη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου, στις 8.00 το βράδυ.
Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει από κοντά χαρακτικά και σχέδια που φιλοτέχνησαν οι ζωγράφοι Πικάσο, Καντίνσκι, Ματίς, Νταλί, Μιρό, Μασόν και Βελίκοβιτς, αλλά και οι γλύπτες Ροντέν και Φενόζα.
Πρόκειται για μια πολύ ενδιαφέρουσα συλλογή, που ανακάλυψε ο Τάκης Κατσουλίδης σε ένα πρόσφατο ταξίδι του στο Παρίσι. «Οι ιδιοκτήτες της γκαλερί είναι Έλληνες γλύπτες, εκ των οποίων ο ένας, ο Πατσόγλου, συγκεντρώνει έργα εδώ και 40 ολόκληρα χρόνια. Έτσι δημιουργήθηκε και αυτή η συλλογή» σημειώνει στο «Θ» ο Μεσσήνιος χαράκτης. «Την είδα σε ένα ταξίδι που έκανα πριν από το Πάσχα και ζήτησα να μας τη δώσουν για να την εκθέσουμε στη Μεσσήνη. Μάλιστα, σκεφτόμασταν να κάνουμε την έκθεση νωρίτερα, αλλά προηγήθηκε η εκδήλωση για τα 10 χρόνια του Μουσείου. Είπαμε, λοιπόν, με το δήμαρχο κ. Αναστασόπουλο, να ξεκινήσει τώρα, που είναι και το πανηγύρι στην πόλη και θα έχει κόσμο η περιοχή».
Ειδικά για την παρουσίαση στη Μεσσήνη, μόλις τυπώθηκε και κατάλογος, που περιλαμβάνει όλα τα έργα της συλλογής, καθώς και κείμενα από τον επ. καθηγητή Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Δημήτρη Παυλόπουλο, ο οποίος και θα μιλήσει τη βραδιά των εγκαινίων στο Μουσείο. Τα εγκαίνια θα κάνει ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, καθώς, εκτός από το Δήμο Μεσσήνης, συνδιοργανωτής της εκδήλωσης με το Μουσείο Κατσουλίδη είναι και η Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Διάρκεια έκθεσης: 23 Σεπτεμβρίου – 30 Νοεμβρίου.
Ανοιχτή: Δευτέρα, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή 10.00 – 14.00 και 18.00 – 20.00. Σάββατο, Κυριακή 10.00 – 14.00.

Της Μαρίας Νίκα