Αυτοψία στη Γιάλοβα και εντατικοί ψεκασμοί για την επέκταση του βάλτου και τα κουνούπια


Της Βίκυς Βετουλάκη
 
Αυτοψία στη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας ζήτησε ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Παναγιώτης Αλευράς, από υπαλλήλους της Διεύθυνσης Αλιείας, της Τοπογραφικής και των Τεχνικών Υπηρεσιών, για το άνοιγμα της «Μπούκας», το οποίο φαίνεται να ευθύνεται για την επέκταση του βάλτου κατά 300 στρέμματα και την έξαρση των κουνουπιών, καθώς αρχικά δημιουργήθηκαν νέες εστίες. Πάντως, καθώς φαίνεται, η επέκταση αυτή είχε παρατηρηθεί και το 2009.
Υπενθυμίζεται πως, όπως αποκάλυψε το «Θάρρος» τις προηγούμενες ημέρες, προανάκριση για το θέμα έχει διατάξει ο εισαγγελέας Καλαμάτας.
 
Απαραίτητη ανανέωση των νερών
Ερωτώμενος χθες από το «Θάρρος» ο κ. Αλευράς σημείωσε ότι έγινε αυτοψία από κλιμάκιο υπαλλήλων, οι οποίοι και συνέταξαν πόρισμα. Σε αυτό αναφέρεται ότι για τη λειτουργία του ιχθυοτροφείου είναι απαραίτητη η επικοινωνία της λιμνοθάλασσας με τη θάλασσα, όπως και να είναι ανοικτός ο δίαυλος επικοινωνίας, αλλά και για λόγους περιβαλλοντικούς, καθώς πρόκειται για  περιοχή Natura.
Από την αυτοψία διαπιστώθηκε ότι το βάθος του διαύλου είναι 30-50 εκατοστά, ενώ έγιναν μετρήσεις σε 47 σημεία σε όλη τη λιμνοθάλασσα. Το μέσο βάθος είναι στα 80 εκατ.
Στο πόρισμα σημειώνεται, επίσης, ότι τα βάθη αλλάζουν ανάλογα με την εποχή, ενώ αναφέρεται ότι σε παλαιότερη μελέτη του καθηγητή του ΤΕΙ Μεσολογγίου, Γιάννη Ρογδάκη, αναφέρεται ότι το βάθος του κεντρικού διαύλου κυμαίνεται από 60 εκατοστά έως ένα μέτρο.
Επίσης στην ίδια μελέτη αναφέρεται ότι η επικοινωνία της λιμνοθάλασσας με τη θάλασσα είναι περιορισμένη, ενώ είχε προτείνει τη λήψη μέτρων για την ανανέωση των νερών από τη θάλασσα.
 
Κουνούπια
Καθώς το άμεσο πρόβλημα από την επέκταση του βάλτου ήταν η δημιουργία νέων εστιών κουνουπιών, ο κ. Αλευράς, σημείωσε ότι προχθές συγκλήθηκε εκ νέου η επιστημονική επιτροπή εκτέλεσης του προγράμματος κωνωποκτονίας: «Είναι γεγονός ότι με τους νότιους ανέμους που επικράτησαν στην περιοχή πλημμύρισε μια μεγάλη έκταση στη λιμνοθάλασσα και οποιεσδήποτε δυσχέρειες εμφανίσθηκαν στην κωνωποκτονία, τις ξεπερνάμε με ενίσχυση των συνεργείων καταπολέμησης. Συγκεκριμένα, υπάρχει εντατικοποίηση των επεμβάσεων και τις απογευματινές ώρες και τα συνεργεία καταπολέμησης έχουν ενισχυθεί με δύο επιπλέον άτομα. Επίσης, χρησιμοποιούνται δύο οχήματα, ένα αμφίβιο, ένα βοηθητικό τετρακίνητο, ενώ όλες οι εστίες είναι προσβάσιμες από εδάφους και, επομένως, δεν απαιτείται καταπολέμηση με αεροψεκασμό. Η κατάσταση ελέγχεται ικανοποιητικά».