Δίχασε το θέμα με τη Χρυσή Αυγή στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας

Δίχασε το θέμα με τη Χρυσή Αυγή στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας

Του Αντώνη Πετρόγιαννη
 
Παρά τη διακηρυττόμενη κοινή επιδίωξη των δημοτικών παρατάξεων, συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης, για καταδικαστική απόφαση- ψήφισμα για τις πράξεις μελών της Χρυσής Αυγής, το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας στην προχθεσινή του συνεδρίαση δεν κατέληξε σε κοινή απόφαση. Στο μόνο που ομονόησαν ήταν να κρατηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του δολοφονημένου Π. Φύσσα.
Αυτό που πρέπει να επισημανθεί, πέρα από τις διαφωνίες, είναι η… αλλαγή του δημάρχου Παν. Νίκα σε σχέση με το πρόσφατο ψήφισμα που εξέδωσε η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Πελοποννήσου (ΠΕΔ). Εκεί δε γινόταν καμία αναφορά στη δράση της Χρυσής Αυγής, παρά μόνο γενικόλογες αναφορές και «τσουβάλιασμα» του παραπάνω κόμματος με τον ΣΥΡΙΖΑ και άλλες πολιτικές δυνάμεις.
Προχθές ο κ. Νίκας ήταν περισσότερο ξεκάθαρος. «Όλοι πρέπει να καταδικάσουμε απερίφραστα τη στυγερή δολοφονία από στέλεχος της Χρυσής Αυγής. Κι αυτό πρέπει να γίνει χωρίς μισόλογα και ψευτορητορείες».
Πάντως, τάχθηκε κατά οποιασδήποτε σκέψης για απονομιμοποίηση της Χρυσής Αυγής, τονίζοντας ότι «οι ιδέες αντιπαλεύονται με ιδέες και όχι με αποκλεισμούς κομμάτων». Συμπλήρωσε, δε, ότι απαιτείται ένα μίνιμουμ συνεννόησης μεταξύ των κομμάτων και σοβαρός προβληματισμός, γιατί η Χρυσή Αυγή κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος στη νέα γενιά.
Στην παρέμβασή του ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Θόδωρος Μπρεδήμας, εκτός από την καταδίκη της δολοφονίας του Π. Φύσσα, καταδίκασε «την επαίσχυντη και θρασύδειλη επίθεση στο δήμαρχο Οιχαλίας, ο οποίος αναγκάστηκε να αποχωρήσει από το μνημόσυνο θυμάτων του εμφυλίου, στο χώρο που πρέπει να αποτελεί τόπο περισυλλογής και μνήμης».
Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Νίκος Διασάκος, τόνισε ότι η μάχη στο Μελιγαλά δεν έχει καμία σχέση με τον εμφύλιο πόλεμο. «Ήταν μια αντιπαράθεση του ΕΛΑΣ με τους ταγματασφαλίτες, εντολή που είχε δώσει η εθνική κυβέρνηση στους πρώτους».
Ο εκπρόσωπος του «Δικτύου», Σπ. Μωρακέας, μίλησε για εγκληματική οργάνωση με ανάλογη συμπεριφορά, ενώ επέρριψε ευθύνες «για την ανεκτικότητα που επέλεξε μέχρι σήμερα η κυβέρνηση απέναντι στους νεοναζιστές» και υπογράμμισε ότι «μνημόνιο και νεοναζισμός πάνε μαζί».
Ο επικεφαλής της «Πρωτοπορίας», Ν. Φωτέας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι μέσω του στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού, Χρ. Λαζαρίδη, υποδαυλίζει το όλο θέμα, μιλώντας για τη θεωρία των δύο άκρων και θέλοντας να εκμεταλλευτεί την όλη έκρυθμη κατάσταση, για να προχωρήσει σε νέα χαράτσια και καταστροφικά μνημόνια.
Ο Γ. Χριστόπουλος στην παρέμβασή του απέρριψε τη θεωρία των δύο άκρων, λέγοντας ότι δεν είναι δυνατόν μια εγκληματική οργάνωση να εξισώνεται με κόμμα ή κόμματα της Αριστεράς, ενώ ο Κ. Ανδρεάκος ζήτησε να λειτουργήσουν οι θεσμοί προληπτικά, ώστε να εκλείψει το φαινόμενο. Πρόσθεσε, δε, ότι ο ποινικός κώδικας έχει το κατάλληλο νομικό οπλοστάσιο για να αντιμετωπίσει το φασισμό, σε κάθε του έκφραση.
Στο σημείο αυτό υπήρξε φραστικό επεισόδιο του τελευταίου με τον Σπ. Μωρακέα, που έληξε με δεκάλεπτη διακοπή της συνεδρίασης.
Από την πλευρά των συμβούλων της συμπολίτευσης, ο Γ. Μπάκας καταδίκασε τα γεγονότα, αλλά ζήτησε και από την Αριστερά να ζητήσει «συγγνώμη» για τα γεγονότα στην Πηγάδα, ενώ ο Κ. Αθανασόπουλος είπε, μεταξύ άλλων, ότι «φασισμός δεν υπάρχει στην Ελλάδα» και κατηγόρησε εμμέσως πλην σαφώς την Αριστερά, κυρίως το ΣΥΡΙΖΑ, ότι υποδαυλίζει με τις ενέργειές του τη βία.
Τελικά, με το ένα και το άλλο, δε στάθηκε δυνατό να υπάρξει κοινό ψήφισμα. Με ανακοίνωσή της, δε, η «Αλλαγή» κατηγορεί για την εξέλιξη αυτή τη Δημοτική Αρχή, υποστηρίζοντας ότι «προτείναμε ψήφισμα καταδίκης της δολοφονικής δράσης της Χρυσής Αυγής, προσδοκώντας την ομόθυμη θέση του κυρίαρχου οργάνου του Δήμου μας, αλλά η πλειοψηφία, προεξάρχοντος του δημάρχου, με έωλα επιχειρήματα τύπου “δεν μπορούμε να αναφέρουμε τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου αλλά τα κόμματα της αστικής δημοκρατίας δυτικού τύπου…”, δε συναίνεσε, αποδεικνύοντας πως ακόμη και σε θέματα δημοκρατίας και κοινωνικής γαλήνης έχει ως προτεραιότητα τις σκοπιμότητες και την ψηφοθηρία».